StoryEditor

Daňové zábezpeky sa môžu týkať aj zahraničných e-shopov

14.04.2014, 10:00
Už to nie je len vec našich podnikateľov. Daňové zálohy sa dnes môžu týkať aj zahraničných firiem. Prax ukáže, či ich to od biznisu u nás neodradí.

Pred zavedením zábezpeky vládli obavy, že môže postihnúť aj poctivých podnikateľov. Aké sú skúsenosti – priniesla zábezpeka viac dobra, alebo zla?

Môžeme potvrdiť, že suma zábezpeky na daň sa v prípade našich klientov pohybuje od 2 000 do 3 000 eur, teda v dolnej časti zákonom predpísaného intervalu. Ako negatívnu však hodnotíme inú skutočnosť. Máme skúsenosti s uložením zábezpeky na daň aj v takých prípadoch, keď daňový úrad považoval subjekty za zdaniteľné osoby, ktoré v čase žiadosti o registráciu ešte nedodali tovary resp. služby, ale vykonávali len prípravnú činnosť. Daňový úrad ich takto vyhodnotil napriek tomu, že z našej strany sme v rámci registrácie predložili už aj faktúry preukazujúce presný opak – že už v čase registrácie vykonávali ekonomickú činnosť.

Stretli ste sa aj s podnikom, ktorému by daniari zábezpeku vrátili?

Dosiaľ máme skúsenosť len s jedným prípadom vrátenia zábezpeky na daň, ktoré nastalo po uplynutí 12 mesiacov od jej zloženia. U ostatných lehota ešte beží. Niektorí z našich klientov využívajú ustanovenie Daňového poriadku o tom, že úrok z omeškania sa nevyrubí, ak sa daň zaplatila zo zábezpeky. Znamená to, že platitelia dane využívajú svoje právo „použiť“ zloženú zábezpeku na úhradu svojich „daňových nedoplatkov na DPH“. Tým si čiastočne zmiernia následky uloženej povinnosti. Vo väčšine týchto prípadov správca dane nebude vracať žiadnu sumu, keďže celá sa použila na nedoplatky na daň.

Od 1. 1. 2014 sa zábezpeka rozšírila. Zasahuje už aj osoby, ktoré sa stanú platiteľmi DPH „len“ tým, že získali veľký majetok. Je známe, že práve kúpa podnikov sa zvykla zneužívať, buď na získanie registrácie na DPH, alebo na obídenie zábezpeky. Využívala sa táto diera v zákone často?

Môžem potvrdiť, že táto „medzera“ v zákone o DPH sa naozaj často využívala. No nielen v súvislosti s tým, že tu do konca roka 2013 chýbala možnosť povinnosti zložiť zábezpeku na daň v prípade, ak sa subjekt stal povinným platiteľom dane po nadobudnutí podniku. Skôr to však bolo preto, že do 31. 12. 2013 sa registračná povinnosť pri nadobudnutí podniku nepodmieňovala priamo zákonom aj prevodom hmotného a nehmotného majetku v rámci takejto transakcie.

Ako sa to teraz zmenilo?

Daňový úrad je okrem iného povinný preveriť skutkový stav, či to, čo je uvedené v oznámení a v dokladoch, je pravdivé. Z tohto dôvodu sa zrejme počet registrácií subjektov, ktoré by sa robili účelovo, predajmi alebo vkladmi podnikov, zredukuje.

Zábezpeka na daň je už povinná aj pre podniky, ktoré sú u nás registrované ako zahraničná osoba.

Zloženie zábezpeky je po novom možné aj v prípade zmeny registrácie zahraničnej zdaniteľnej osoby na Slovensku. Pokiaľ tu teda zahraničnej osobe vznikne situácia, že sa musí registrovať, napríklad z dôvodu predaja tovaru na Slovensku, alebo kvôli presiahnutiu ročného obratu pri zásielkovom predaji (35 000 eur), čiže ak jej vznikla registračná povinnosť zo zákona ako „zahraničnej osobe“, a ona si tu následne zriadi prevádzkareň, je možné, že daňový úrad od nej môže požadovať zloženie zábezpeky tak, ako je to bežné pre slovenské subjekty. Ale, samozrejme, len v prípade, ak by sa tento podnikateľ považoval za rizikovú osobu.

Stretli ste sa s tým, že sa zábezpeka udelila už aj v takomto prípade?

Uloženie zábezpeky v takomto prípade sme dosiaľ nezaznamenali. V podstate považujeme túto zmenu za spravodlivú, keďže ňou sa stali podmienky pre slovenské osoby aj pre vyššie spomínané osoby rovnaké.

Aj keď ste sa s udelením zábezpeky, napríklad zásielkovému predajcovi, nestretli, nemali zahraniční podnikatelia ani žiadne výhrady proti takejto slovenskej praxi?

Spomínanú registráciu na DPH v súvislosti so zásielkovým predajom na Slovensku využívajú z veľkej časti rôzne zahraničné e-shopy. Tie spravidla nemajú záujem zriadiť si tu prevádzkareň, čo by znamenalo v ich prípade povinnú zmenu registrácie. Nepredpokladáme teda ani do budúcnosti, že by stúpol počet takýchto zmien. Preto nevieme ani povedať, či by uvedené podniky mali s takto uloženou zábezpekou nejaké problémy. Upozorňujem však, že udelenie zábezpeky prichádza do úvahy len vtedy, ak by šlo o subjekt, ktorý sa považuje za rizikový.

Vaša spoločnosť pôsobí v mnohých iných štátoch, môžete teda porovnávať. Majú aj inde niečo podobné, ako je daňová zábezpeka na Slovensku?

Preverovali sme to aj s kolegami v Česku, Maďarsku, Poľsku a Rumunsku, v štátoch, ktoré považujeme za konkurenčné v oblasti získavania zahraničných investícií. Také niečo ako zábezpeka dosiaľ v ich legislatíve súvisiacej s DPH upravené nie je.

01 - Modified: 2006-04-05 17:52:00 - Feat.: 0 - Title: Problém s vymáhaním koncesií Rozhlasová rada neuzavrela
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 14:57