StoryEditor

Alergia na slnko či úrazy. To nás trápi na dovolenke najviac

07.08.2014, 16:00
Viete, čo robiť, aby sa vytúžená dovolenka nezmenila na peklo? Tu je zoznam problémov, ktoré nás v lete trápia najviac.

Ak cestujete na dovolenku, poistenie patrí k najzákladnejšej „výbave“ dovolenkára. Slováci najčastejšie využívajú poistenie na lekára. Hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanova tvrdí, že až 90 percent poistných udalostí za minulý rok bolo práve v rámci poistenia liečebných nákladov v zahraničí. Najviac nás trápia žalúdočné a tráviace problémy, respiračné ochorenia, alergia na slnko a úrazy. Hlásime ich najmä z Turecka, Chorvátska a Egypta.

Dobrá rada: Aby ste a týmto problémom vyhli, nekonzumujte exotické jedlá zo stánkov na ulici. „Stravujte sa len v overených reštauráciách prípadne hoteloch,“ radí Artur Šturmankin z poisťovne Allianz a varuje, že dovolenkové úrazy, ktoré sa stanú pod vplyvom alkoholu či omamných látok, sú z poistenia vylúčené.
Pred cestou si tiež preverte, či máte poistenie na všetky aktivity, ktoré plánujete na dovolenke robiť, napríklad potápanie. „Často sa totiž klientom stane úraz a až po ošetrení zistia, že sa na aktivitu, pri ktorej ho utrpeli, nevzťahuje poistenie,“ potvrdzuje Lucia Makayová z poisťovne Generali.

Na cestu autom si pribaľte dôležité čísla

Ak sa chystáte na dovolenku vlastným autom, môže vám vzniknúť škoda pri dopravnej nehode, vyčíňaní prírodných živlov, úradovaní zlodejov a vandalov.

Dobrá rada: Pred cestou si radšej skontrolujte územnú platnosť havarijného poistenie, aby platilo aj v krajine, kam plánujete vycestovať. „Pokiaľ je havarijné poistenie uzatvorené s územnou platnosťou len pre Slovensko, je veľmi jednoduché rozšíriť si ju aj na územie Európy,“ uvádza Šturmankin. Nezabudnite si pribaliť aj kontakt na asistenčnú službu a svoju poisťovňu.

Aby vás doma nečakala spúšť

Nemilé prekvapenie vás môže čakať aj doma po návrate z dovolenky. Často totiž dochádza ku krádežiam v opustených bytoch a domoch.

Dobrá rada: Pred odchodom z domu nezdabudnite dobre pozatvárať okná a dvere. Pomôžu aj bezpečnostné dvere či elektronický systém napojený na políciu. Ak už na inštaláciu týchto bezpečnostných zariadení nemáte dostatok času, dohodnite si občasnú návštevu príbuzných či inej dôveryhodnej osoby. „Tá by sa mala aspoň krátko zdržať vo vašom byte či dome, vybrať poštu zo schránky. Večer rozsvieti svetlo a zmení nastavenie roliet a žalúzií,“ vysvetľuje Šturmankin.

V lete rátajte s prírodnými katastrofami

Katastrofa vás však môže zastihnúť aj doma na Slovensku. Leto je totiž obdobím búrok a záplav. Najčastejšie sa pod vodou ocitnú suterény. Silný blesk, vietor či padajúce stromy často poškodia elektrické vedenie. Vyčíňanie prírodných živlov sa však len veľmi ťažko predvída a tak je takmer nemožné sa pred ním cielene chrániť.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si tiež:

Mesto plné historických skvostov. Aj taká je metropola východu

Pozor na podpaľovače grilov, niektoré môžu byť nebezpečné, ukázala kontrola

Zarábate na Slovensku aj vonku? Tu je návod ako platiť dane

01 - Modified: 2006-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hodinárskej veľmoci chýba hodinársky dorast
01 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 02 - Modified: 2023-11-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Úspešné investovanie nie je jednoduché. Ako na to? 03 - Modified: 2023-10-05 07:08:42 - Feat.: - Title: Životné poistenie podceňujú najmä mladí, má ho len 40 percent populácie 04 - Modified: 2023-09-16 10:08:22 - Feat.: - Title: Absolventi by nemali zaháľať. Už pri prvom zamestnaní si treba vhodne nastaviť financie 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Poisťovňa odmietla plnenie za cievnu mozgovú príhodu. Chýbal jeden "papier"
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:17