StoryEditor

Krátke správy

23.09.2004, 00:00

Japonská dcéra americkej investičnej a poisťovacej skupiny Prudential Financial, spoločnosť Prudential Life Insurance Co., kúpi do konca tohto roku japonskú poisťovaciu spoločnosť Aoba Life Insurance Co. za 20 miliárd JPY, resp. 5,9 miliardy Sk. Cieľom plánovanej akvizície je podľa Prudential zintenzívniť prítomnosť na japonskom trhu a zároveň znížiť náklady.
Japonská poisťovňa Aoba, ktorá bola založená v roku 1997 a prevzala aktíva neúspešnej Nissan Mutual Life Insurance Co., patrí od novembra 1999 pod francúzsku holdingovú spoločnosť Artemis vo vlastníctve retailového magnáta Françoisa Pinaulta. Po ukončení fúzie v marci 2005 vzrastie kumulovaná hodnota aktív japonskej dcéry Prudential a Aoba takmer na 15,5 miliardy USD. (TASR)

Európska centrálna banka (ECB) si uvedomuje potenciálne riziká ohrozujúce cenovú stabilitu v eurozóne a v prípade potreby je pripravená zasiahnuť, aby dostala infláciu pod kontrolu. Ako uviedol v stredu prezident banky Jean-Claude Trichet, ECB by ešte mohla počkať, kým sa pridá k americkej centrálnej banke Fed a začne po rokoch zvyšovať úrokové sadzby. ECB už 15 mesiacov drží úrokové sadzby na úrovni 2 %, čím sa snaží oživiť hospodárstvo eurozóny, pričom banka nezvýšila úrokové sadzby už viac ako štyri roky. (SITA)

Srbsko chce predať majoritné podiely v dvoch významných domácich bankách. Tender na predaj by mal štát zverejniť už tento piatok, a to aj prostredníctvom inzerátu v denníku Financial Times. Ako pre srbské médiá uviedol námestník ministra financií Goran Adjelič, štát chce predať svoje vlastnícke práva v Novosadskej Banke, kde vlastní 82,79 percentný podiel a v banke Kontinental, kde jeho podiel dosahuje 98%.
Andjelič pritom očakáva podľa jeho vyhlásenia od predaja značné príjmy, keďže ide o kvalitné banky s dobrou infraštruktúrou. O banky už pritom prejavili záujem aj niektorí zahraniční záujemcovia. (SITA)

rebytok japonského zahraničného obchodu poklesol v auguste medziročne o 26 % na 576,13 miliardy JPY, respektíve 171,3 miliardy Sk. Pod prvý pokles prebytku za posledných 14 mesiacov sa podpísal zvýšený objem dovozov, ktorý kvôli narastajúcim cenám ropy zatienil pretrvávajúci rast exportu.
Podľa japonského ministerstva financií augustový import krajiny vychádzajúceho slnka vzrástol medziročne o 18,4 % na 4,20 bilióna JPY, export bol v porovnaní s augustom 2003 vyšší o 10,4 % a dosiahol objem 4,78 bilióna JPY.
Japonský export na čínsky trh mimo Hongkongu vzrástol o 13,2 % na 643,5 miliardy JPY, import z Číny sa zvýšil o 21,3 % na 849,6 miliardy JPY. Deficit bežného účtu platobnej bilancie sa tak prehĺbil o 56,1 % na 206,0 miliardy JPY. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:01