StoryEditor

Kvalita autosedačky nie je len v cene. Rozhodujú aj pásy

09.07.2014, 00:00
Testovali sme detské autosedačky. Vieme, ktoré v dTeste dopadli najlepšie a ktoré naopak pohoreli. Pozrite sa na to.

Rodičovskú lásku svojmu dieťaťu v aute nepreukážete tým, že ho držíte v náručí namiesto toho, aby ste ho posadili do autosedačky alebo použili pásy," tvrdí Martina Valachová, predsedníčka Občianskeho združenia Chráňme naše deti. Znie to síce drsne, ale odporúča sa pozrieť, ako vyzerajú fatálne následky, keď dieťa nebolo v aute správne pripútané.

Sama je aktívna vodička, a nie zriedkavo vidí malé deti sedieť na prednom sedadle, alebo ako vzadu dokonca kľačia, aby lepšie videli na cestu. Na cestách nerozhoduje, či cestujete na krátku alebo dlhšiu vzdialenosť. Nikdy si totiž nemôžete byť istý, kedy nastane kolízna situácia. Ak chcete mať istotu, že autosedačka bezpečne ochráni vašich potomkov, mali by ste si dobre premyslieť, akú kvalitu vlastne kupujete.

Kvalita rozhoduje. A môže zachrániť život

Náročné testovacie skúšky odhalili významné nedostatky v ochrane pri náraze alebo prítomnosť nežiaducich látok, ale dobrou správou je, že z 15 testovaných modelov autosedačiek to bolo len v dvoch prípadoch. To najdôležitejšie pri kúpe detskej autosedačky je, že musí zodpovedať váhe a veľkosti vášho potomka, aby ho pri nehode ochránila. „Pri výbere by ste určite nemali zabudnúť ani praktické otázky, napríklad koľko miesta sedačka v aute zaberie, ako zložitá je jej inštalácia, ako sa púta dieťa a aké pohodlie mu poskytuje. Ideálne je, keď autosedačku vyskúšate priamo vo svojom vozidle s vaším potomkom,“ tvrdí Daniel Pavlis, vedúci redakcie časopisu dTest.

Pri deťoch nešetrite

Ako objasňuje Peter Blaži z portálu Autosedačky24.sk, ľudia v kamenných predajniach si radi vyskúšajú sedačky pre deti. Cez internet pozerajú hlavne na cenu, aj preto je viac autosedačiek kúpených práve cez e-shop. Dôležité je zvážiť potreby dieťaťa i bezpečnostné prvky. „Pri výbere kvalitnej autosedačky odporúčam pozrieť ich testy. Dnes už sa robia aj crash testy na sedačky, kde sa dá zorientovať, akú značku či model máte hľadať a ako dopadla v celkových výsledkoch,“ tvrdí Blaži. Problémom podľa neho jeho, že rodičia často dajú na rady a odporúčania známych, ak sú spokojní s určitou značkou. Len zabúdajú, že každé dieťa je iné, a to, čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému. Sedačky, podobne ako iný tovar, majú záruku 24 mesiacov.

Autosedačka znižuje riziko nehody

Kedy vaše dieťa potrebuje autosedačku a kedy nie? Tieto vaše povinnosti upravuje zákon o cestnej premávke. Ak má váš potomok menej ako 150 centimetrov, musíte používať detskú autosedačku. „V prípade nehody autosedačka znižuje riziko tragických následkov nehody. Odporúčam mať deti neustále pod kontrolou aj v odstavenom aute. Chvíľa nepozornosti môže mať za následok, že sa dieťa v aute samo zamkne, prípadne si ublíži,“ objasňuje Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. Aby detská autosedačka dieťa chránila, je potrebné dodržiavať pokyny v návode na jej montáž, používanie aj údržbu. Ak porušíte predpisy, napríklad za jazdu bez bezpečnostného pásu či detskej autosedačky, vám hrozí v blokovom konaní pokuta do 50 eur, v správnom konaní do 100 eur.

Tri autosedačky vo vozidle

Ako objasňuje dopravný analytik Ján Bazovský, všetky autosedačky musia spĺňať požadované normy. Spravidla drahšie výrobky sú variabilnejšie, dajú sa lepšie upravovať podľa potrieb dieťaťa. Do menších áut sa tri detské autosedačky vedľa seba nezmestia. „Vtedy treba umiestniť dozadu dve autosedačky a jedno dieťa staršie ako tri roky môže byť v strede pripútané bezpečnostným pásom. Platí to však len pri preprave v obci,“ objasňuje Bazovský. Pokiaľ však už tretie dieťa pripútavate pásom, dajte mu podsedák. Ak drobca do 150 centimetrov pripútate bezpečnostným pásom bez podsedáka, pás mu ide cez krk, čo ho ohrozuje na živote. „Pri dlhších cestách myslite na, že autosedačka dieťa obmedzuje. Bezpečnostné prestávky prispôsobte aj jeho potrebám,“ radí na záver analytik.


Prečítajte si dnes v Poradcovi tiež:

Dve autosedačky sú nebezpečné. Ukázal to test

Cestovanie s deťmi  nemusí byť nočná mora

 

01 - Modified: 2006-07-27 10:32:00 - Feat.: 0 - Title: B Four ponúkla za tretiu mobilnú licenciu 400 mil. Sk
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:08