StoryEditor

„Sendvičová“ generácia narastá. Najmä ženy sa musia postarať o deti i rodičov

28.10.2014, 16:43
Pribúda žien, ale i mužov, ktorí majú na pleciach nielen školopovinné deti a zamestnanie, ale nemenej sa musia venovať i rodičom na dôchodku.

Ženy nad 45 rokov, ktoré sa musia súčasne starať o svoje deti aj starších rodičov, strávia starostlivosťou v priemere 20 hodín týždenne. Až 26 percent z týchto žien priznalo, sa kvôli opatrovaniu blízkych cítili pri hľadaní zamestnania dokonca  diskriminované. S tým, ako sa darí zladiť prácu s rodinnými starosťami, bolo spokojných len 30 percent z nich.
Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry ppm factum, ktoré predstavila spoločnosť Gender Studies. Podľa jej zástupcov sa táto takzvaná sendvičová generácia rozrastá.

Hoci prieskum sa urobil v Česku, ako zdôrazňuje slovenská odborníčka v oblasti sociálnej starostlivosti Ľubica Navrátilová, situácia je veľmi podobná aj na Slovensku. Podľa Navrátilovej sa síce každá generácia starala o mladých i starých, ale dnes je to posunuté. „Ľudia žijú dlhšie. V súčasnosti je to tým komplikovanejšie, že dnešní seniori majú iné požiadavky, než mali kedysi starí rodičia. Dnes chcú prežívať čas plnohodnotnejšie.“ Na to však väčšine chýbajú dve veci: peniaze, ktoré mnohí nemajú pre nízke dôchodky, a čas, ktorý vyžadujú, aby im venovali ich deti. Citeľné sú podľa Navrátilovej najmä nároky na sprevádzanie starých ľudí k lekárom alebo vypĺňanie ich každodenného času. „Staroba a dlhovekosť sa stávajú vážnym problémom,“ dodáva odborníčka.

Rodinná starostlivosť je na ženách

Nina Bosničová zo spoločnosti Gender studies približuje výsledky prieskumu: „Ide o skupinu ľudí vo veku 45 až 65 rokov, ktorí sú stlačení v ´sendviči´ dvoch záväzkov starostlivosti. Na jednej strane majú deti, ktoré ešte nie sú osamostatnené, na druhej sú starnúci rodičia, ktorí potrebujú pomoc.“ Podľa nej je typickým predstaviteľom takejto generácie päťdesiatpäťročná žena. „V spoločnosti sa aj pre rôzne rodové stereotypy a priori očakáva, že starostlivosť a rodinné záväzky musí ležať na pleciach ženy,“ dodáva.
Česká expertka v tejto oblasti Michaela Marksová-Tominová sa domnieva, že ženy v tomto veku sú navyše pre mnohých zamestnávateľov „staré“ a nepružné. Firmy však ignorujú skúsenosti, ktoré ženy v zrelom veku získali oproti mladším konkurentkám.

Zapojenie mužov

Podľa Františka Bartoša z agentúry ppm factum ženy od 45 do 65 rokov, ktoré sa starajú len o potomkov, či len o rodičov, strávia starostlivosťou v priemere „iba“ 17 hodín týždenne, zatiaľ čo sendvičová generácia venuje opatrovaniu o tri hodiny viac. Ženy nad 55 rokov sa potomkom a príbuzným venujú v priemere dokonca 25 hodín týždenne.
„Predovšetkým musíme vybudovať sieť verejných služieb, ako jasle, škôlky, kluby. No dôležitou súčasťou je aj aktívna podpora otcov, aby prevzali aspoň časť starostlivosti o deti tým, že sa časť rodičovskej určí len pre nich,“ hovorí Marksová- Tominová, ktorá nedávno v Česku navrhovala uzákoniť povinné rozdelenie rodičovskej dovolenky medzi otca a matku.
Podľa Bosničovej sa práve sendvičovej generácii darí najmenej šikovne skĺbiť prácu s rodinou. So zladením zamestnania a súkromia sú, naopak, spokojné tri štvrtiny žien, ktoré sa o nikoho nestarajú. Medzi ženami, starajúcimi sa o deti aj rodičov, tvoria „spokojné“  len 30 percent. O skrátené úväzky však príliš nestoja. Uvítali by skôr pružnú pracovnú dobu, možnosť pracovať z domu či takzvaný stlačený týždeň, keď je možné denne robiť viac hodín a jeden deň potom môžete mať voľno.
„Predpokladali sme, že najväčším ťahákom bude skrátenie pracovného úväzku. Ukázalo sa však, že prevažuje záujem o celú pracovnú dobu. Ženy si v súčasnosti nemôžu dovoliť pracovať na skrátený úväzok, neumožňuje im to finančná situácia rodín,“ hovorí Bartoš.

Menej detí a vyšší vek matiek

Podľa sociológov sa sendvičová generácia bude naďalej rozrastať. Spoločnosť starne a seniorov, ktorí potrebujú pomoc, bude pribúdať. Ženy mávajú deti už neskôr, než to bolo v nedávnej minulosti, a vek matiek ešte bude stúpať.
Počet detí v rodine sa znižuje a prichádzajú v neskoršom veku rodičov. Stále častejšie sa tak vyskytuje situácia, že stredná generácia musí reagovať na to, keď starnúci prarodičia potrebujú asistenciu od mimoriadne zaneprázdnených rodičov. Títo potom obstarávajú dva druhy starostlivosti, ktoré okrem toho musia kombinovať so zamestnaním.

Nárast seniorov

Demografi uvádzajú, že najväčšou zmenou v tomto storočí bude nárast počtu ľudí nad 80 rokov. Teraz tvoria necelé štyri percentá obyvateľov, za desať rokov by to malo byť takmer šesť percent a za dve desaťročia 8,5 percenta.
Podľa starších prieskumov si až 84 percent ľudí myslí, že by sa o starých rodičov mali postarať ich deti, a 80 percent dospelých detí by sa rado o nevládnych rodičov staralo u seba doma. Medzi týmito respondentmi sú oveľa častejšie ženy než muži. „Medzi tými, ktorí sú odhodlaní poskytovať domácu starostlivosť, predstavujú dcéry dve tretiny oproti jednej tretine synov,“ uvádza sa v štúdii Gender Studies.

01 - Modified: 2006-12-04 07:49:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčším prekvapením slovenských volieb je prehra Slotu
01 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:23