StoryEditor

Matka mi darovala byt. Dane z neho ma zruinujú

13.11.2013, 07:05
Stačia malé zmeny v darovacej zmluve a môžete ušetriť tisíce eur.

„Keby som do darovacej zmluvy zapísal hodnotu nehnuteľností, nemám teraz problém,“ hovorí náš čitateľ Erik Mokrý z Bratislavy, ktorý dostal do daru po matke byt. Keďže majú v rodine dobré vzťahy, spravili jednoduchú darovaciu zmluvu, ktorá obsahovala len základné údaje. Jeho súrodenec dostal na vyrovnanie finančnú hotovosť, no správu o tom už na papier nedali. „Rozhodol som sa, že by som ten byt predal a vyplatil si svoje podlžnosti a hypotéku," popisuje Erik.

Preto sa obrátil na realitnú kanceláriu a ich advokáti mu povedali, že ak by mal v darovacej zmluve sumu, na ktorú je nehnuteľnosť ohodnotená (obstarávacia cena), platil by dane iba z rozdielnej sumy pri predaji. Ideálne by pre neho bolo, ak by mal hodnotu bytu ocenenú znalcom v znaleckom posudku. Teraz, keďže nesplnil podmienku piatich rokov, musí platiť dane z celej sumy predaja. Erik nám povedal, že o mamu sa staral už dlhší čas a byt je vlastne jeho viac ako 10 rokov, no na papieri to má menej ako rok. A práve v tom je problém.

Päť rokov vlastníctva. A ste bez daní

Ako tvrdí advokát Arpád Barczi, dane pri predaji darovaného bytu nie sú zanedbateľné. „Podľa zákona o dani z príjmov platí, že od dane je oslobodený predaj nehnuteľnosti, ak medzi jej nadobudnutím a predajom uplynulo päť a viac rokov. Inak treba zaplatiť daň, ktorá sa vypočíta ako 19 percent z rozdielu medzi nadobúdacou a predajnou cenou bytu.“  Erik by pri darovaní bytu nič neplatil, pretože darovanie je bezodplatné.  Keďže však nevie zdokladovať nadobudnutie bytu matkou, cenu, za ktorý byt pred časom kúpila, alebo akým spôsobom ho získala, môže to byť pred úradmi problém.   V tomto konkrétnom prípade by klient platil daň z jeho predajnej ceny, keďže matka nevie zdokladovať nadobudnutie  bytu, ktorý mu darovala.

Kedy netreba platiť daň

Na daňové účely sa berie do úvahy rozdiel medzi cenou pri nadobudnutí a predajnou cenou. Hodnota nehnuteľnosti v darovacej zmluve podľa advokáta síce môže byť uvedená, ale nie ako cena, ktorú by mal obdarovaný zaplatiť. „V tom prípade by nešlo o darovaciu, ale o kúpnu zmluvu.“ Pokiaľ je obdarovaný Erik zákonným dedičom po svojej matke, uvedenie hodnoty daru by mu uľahčilo v budúcnosti vzájomné vysporiadanie dedičov v dedičskom konaní. Na posúdenie, či príjem z predaja nehnuteľnosti bude od dane oslobodený, je rozhodujúci čas jeho vlastnenia, respektíve trvalého pobytu. Keďže byt Erik ešte nevlastní päť rokov a nespĺňa ani podmienku dvojročného trvalého pobytu, pri predaji bytu takýto príjem musí zdaniť 19-percentnou daňou. Keby však vlastnil byt dlhšie ako päť rokov, daň z predaja nehnuteľnosti by nemusel platiť.

Články k tejto téme nájdete tu alebo v dnešných novinách:
1) Darovaný byt predám. A platím daň
2) Tu máte rady, ako predísť sporom o majetok
3) Slobodný a bez detí. Váš majetok by mohol pripadnúť štátu
4) Na toto musíte myslieť pri darovaní

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podozrivé obchody u nás len zriedka
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 01:57