StoryEditor

Firmu zaregistrujete jednoduchšie. A rýchlejšie než doteraz

25.01.2014, 23:05
Zjednodušenie zápisov do obchodného registra by firmám pomohlo. Cez notárov by to mohli robiť online.

Založiť alebo zrušiť firmu, zmeniť konateľa či výšku základného imania spoločnosti. To všetko sa musí zapisovať do Obchodného registra SR. Ide o kroky, ktoré sa dnes robia výhradne na registrových súdoch. A podnikateľov to stojí stovky eur. Napríklad prvozápis eseročky vyjde na 331,50 eura, ak sa to urobí elektronicky, tak 165,50.

V budúcnosti by to však mohlo byť oveľa jednoduchšie. Navrhujú sa zmeny, ktoré umožnia, aby zápisy do registra mohli robiť aj notári. Tí by ich vykonávali priamo online spôsobom cez počítač. Podnikateľom by tak odpadla komplikovaná agenda podávania žiadostí na súd a niekoľkodňové vyčkávanie na zápis. U notára by šlo len o jednu návštevu so zápisom a celý proces by bol lacnejší.

Dôvody, prečo to odmietnuť

Podľa predstáv ministerstva hospodárstva by takáto zmena vhodne prispela k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Ministerstvo spravodlivosti má však zatiaľ k zavedeniu novinky – zápisom do obchodného registra notármi – zásadné pripomienky a s takýmto návrhom rezortu hospodárstva nesúhlasí. Chcelo by to totiž rozsiahle úpravy, na ktoré ministerstvo spravodlivosti nevidí dôvody, keďže podľa neho obchodný register v súčasnosti funguje bezproblémovo aj dostatočne rýchlo. Dnes sa listinné zápisy realizujú do 5 dní, elektronické, ktorých je viac, do dvoch.

Ako však zdôrazňuje rezort, v súčasnosti je pri zápisoch do obchodného registra dvojstupňový systém kontroly. „Notári pripravia listiny, a tie potom skontroluje a zapíše súdny úradník. Ak by zápisy robili priamo notári, proces by prechádzal cez jednu osobu, čo by  bolo z hľadiska právnych účinkov riziko. Riešením by bolo, ak by na notárov prešla celá zodpovednosť, to by si však vyžadovalo komplexnejšie riešenie  a úpravy, ktoré sa v súčasnosti nedajú zrealizovať,“ odkázal rezort spravodlivosti.

Pripúšťa, že v niektorých krajinách v zahraničí robia zápisy do obchodného registra priamo notári, tam je však  celý systém prepracovaný a funguje vraj inak ako u nás. Podľa ministerstva spravodlivosti by navrhované zmeny potrebovali dôkladnejšiu prípravu.

Argumenty, prečo to zaviesť

Podľa podnikateľov by zápisy cez notárov prispeli k menej komplikovanému prostrediu. Napríklad Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska je presvedčený, že zápisy cez notárov by firmám veľmi uľahčili situáciu napríklad pri okamžitej výmene štatutárneho zástupcu. „Alebo pri oprave údajov v obchodnom registri, ak sa trebárs spoločnosť uchádza o verejnú zákazku, dotáciu alebo grant a kvôli nesprávnym údajom v registri, objaveným krátko pred termínom uzávierky, by ju mohli z tendra vyradiť.“ Kičina síce priznáva, že zápisy do registra nie sú najzaťažujúcejšou administratívou v biznise, no ich zmena by prispela k vyššiemu komfortu podnikateľov. „Pokiaľ ide navyše o relatívne jednoduché a lacné opatrenie, nevidím dôvod, prečo by sa nemohlo zrealizovať,“ dodáva.
Príčinu na odmietnutie zápisov notárov do registrov nevidia okrem podnikateľov ani niektorí advokáti. Sudcom by totiž ubudla práca, a hlavne – doterajších osem miest zápisov na Slovensku by sa rozšírilo o 345 notárskych úradov. 

 

Miroslav Pavlovič, viceprezident Notárskej komory na Slovensku, v rozhovore pre HN:

Notári zmeny zvládnu. Treba však zmeniť zákon

Aké výhody by prinieslo zavedenie priamych online zápisov zo strany notárov do obchodného registra?

Spomeniem len tie najväčšie. Zápisy by sa vykonávali online a rýchlejšie, zlepšilo by sa podnikateľské prostredie. Zvýšil by sa počet registračných miest, k doterajším ôsmim by pribudlo 345 notárskych úradov.

Ministerstvo spravodlivosti vyslovilo aj námietku o pripravenosti notárov na zavedenie spomínanej novinky. Zvládli by notári takúto agendu?

Táto námietka nás prekvapila. Notári na Slovensku vybudovali pred 10 rokmi moderný informačný systém na prevádzkovanie elektronických registrov. Ten považujú zahraniční notári za najlepší v Európe. Naši notári vedú viacero registrov bez nároku na výdavky od štátu. Najznámejšie registre sú register závetov, register dražieb a register záložných práv k hnuteľným veciam. Práve register záložných práv k hnuteľným veciam považuje EÚ za vzorový a odporučila ho prijať aj v Ruskej federácii.

Zástupcovia predsedu vlády a prezidenta Ruska dokonca navštívili vašu notársku komoru.

Áno, bolo to v roku 2012. Chceli sa s registrom oboznámiť. V roku 2013 Rusko prijalo zákon podľa vzoru našej právnej úpravy. Naši notári už dva roky vydávajú výpisy z obchodného registra online na počkanie. Aj to svedčí o tom, sú po odbornej aj technickej stránke okamžite pripravení viesť akýkoľvek verejný register.

Aké sú dnes poplatky, napríklad za zápis firmy do obchodného registra? Ak by sa zaviedli online zápisy notárov, o čo by to bolo pre podnikateľov lacnejšie?

Napríklad za prvý zápis eseročky je súdny poplatok 331,50 eura, ak sa podá elektronicky, je to polovica, teda 165,50, pri fyzickej osobe je poplatok 165,50, ak elektronicky, tak 82,50.

Aké zmeny by sa museli stať, aby sa online zápisy realizované notármi dostali do praxe?

V tejto súvislosti bude potrebné prijať krátku novelu zákona o obchodnom registri a občianskeho súdneho poriadku.

 

8 výhod online zápisov cez notárov:

1. Zápisy do obchodného registra by sa robili rýchlejšie.

2. Akékoľvek zmeny okolo firiem by sa v obchodnom registri urobili lacnejšie.

3. Zlepšilo by to podnikateľské prostredie.

4. Stúpol by počet registračných miest z 8 na 345 (pribudli by notárske úrady).

5. Odbremenila by sa preťaženosť súdov.

6. Znížili by sa výdavky zo štátneho rozpočtu na prevádzkovanie obchodného registra súdmi.

7. Zvýšili by sa príjmy do štátneho rozpočtu – notári by platili DPH a daň z príjmu.

8. Pribudlo by pracovné miesta na notárskych úradoch – 300 až 400.

01 - Modified: 2005-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uganda porušovala ľudské práva
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:00