Hotelová izba, večera, drink v lobby bare, požičanie lyží, parkovné... tatranské ceny môžu smelo konkurovať tým v Alpách alebo v Aspene. Len žiaľ, úroveň toho, čo u nás za peniaze dostanete, západnému štandardu ani zďaleka nezodpovedá.Flickr
StoryEditor

Míňate príliš veľa? Týchto sedem vecí vám ušetrí peniaze

17.11.2016, 23:00
Pozreli ste sa dnes na váš účet a zisťujete, že vaša výplata vám jednoducho nestačí? Zmeňte to správnymi finančnými návykmi.

Ako na to? Desať percent si odložte každý mesiac. Nie na konci, ale na začiatku. Riadne si zapisujte všetky výdavky a  sledujte, čo tvorí najväčšie položky vo vašom rozpočte. Onedlho môžete mať finančnú rezervu vo výške trojnásobku vašich príjmov a čo-to odložené na starobu. Pozrite si rady, ako a na čom môžete ušetriť. 
 

1. Odložte si 10 percent. Pre seba

Chcete ušetriť, ale nemáte dostatočne vysoké príjmy. Je to len výhovorka. Ideálne je, keď vaše príjmy prevyšujú výdavky, ale ak nemáte možnosť, nezostane vám nič iné, iba skrátiť aj tie. Experti z praxe dokonca tvrdia, že by ste si mali odložiť desať percent z mesačného príjmu. Nie však až na konci mesiaca, ale na jeho začiatku. „Naučte sa, keď vám príde výplata na účet, zaplatiť najskôr za seba. Teda odložiť si tých desať percent z platu. To, čo nie je na bežnom účte, vás nebude lákať, a teda to ani neminiete. Keď nastanú ťažké časy, máte kam siahnuť po úspory,“ radí Lenka Gurecká z Partners Group SK. 

2. Optimalizujte vaše výdavky na minimum

Myslíte si, že viac ako teraz, už šetriť neviete? Bývanie, stravu a podobné záležitosti, potrebujeme nutne všetci. Opäť sú tu dve možnosti, buď si zvýšite príjmy, alebo navýšite príjmy vašej domácnosti. Na začiatok si začnite aspoň spisovať všetky pravidelné platby. Nájom, elektrina, splátky pôžičiek, vreckové pre deti... Odhadnite, koľko mesačne miniete za jedlo, drogériu, oblečenie a ďalšie veci. „Následne si zaznačte tie výdavky, ktoré nie sú nutné, ale chcete si ich dovoliť, ako napríklad dovolenka a iná spotreba... Ak máte úvery, môžete ich refinancovať do jedného, aby ste dosiahli čo najnižšiu mesačnú splátku. To, sa zvýši, začnite disciplinovane odkladať na ďalšie plány a ciele. Vyhnete sa tak zbytočným pôžičkám v čase, keď prídete o prácu, alebo vás zaskočia nepredvídané výdavky,“ odporúča Gurecká.  

3. Sledujte úspory a majte prehľad v účtoch

Vyberte si banku, kde buď nebudete platiť vysoké poplatky, alebo najlepšie žiadne. Porovnajte ceny dodávateľov energií, telefónnych operátorov, internetu a ďalších iných. Jednoducho, sledujte si vaše výdavky a úspory v rôznych oblastiach a odkladajte si euro k euru. Dôležité je tiež, aby ste správne investovali. Termínované vklady sú dnes dosť nezaujímavé z pohľadu úrokových sadzieb. Napriek tomu ich veľkou výhodou je, že sú kryté Fondom ochrany vkladov.   „Zaujímavé môže byť napríklad neinvestovať do fondov či akcií jednorázovo vyššie sumy peňazí, ale rozkladať riziko a nakupovať ich pravidelne mesačne. Produktov pre pravidelné investovanie je na trhu viac, preto je dôležité si správne vybrať, prípadne sa poradiť s niekým, kto v tejto oblasti pracuje,“ radí Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas.

4. Vytvárajte si finančnú rezervu  

Finančná rezerva by mala byť vo výške aspoň trojnásobku mesačných príjmov. Zarábate napríklad tisíc eur mesačne? Tak potom by ste mali mať odložených bokom okolo 3-tisíc eur. Ak je rozpočet zaťažený vyššími pravidelnými platbami, ako je potrebné, napríklad splátka hypotéky, malo by to byť ešte viac. Rezerva musí byť rýchlo dostupná, takže napríklad termínovaný vklad alebo penzijné sporenie sa veľmi nehodí. Vhodný je buď druhý účet v banke, alebo sporiaci účet. Ak rezervu ešte nemáte, začnite s jej budovaním. Nevznikne hneď, ale keď budete posielať na osobitný účet napríklad dvadsať eur mesačne, snáď ju vytvoríte skôr, než ju budete potrebovať.

5. Nezabúdajte na  poistenie. Vás i domácnosti

Ak nemáte toľko úspor, aby ste bez problémov preklenuli napríklad polročnú pracovnú neschopnosť či ťažké následky úrazu, vyplatí sa dohodnúť si poistenie. Základom je poistenie trvalých následkov úrazu  —  lacnejší typ poistky, ktorú plne využijete, keď je naozaj zle. Životné poistenie je vhodné aj tam, kde sú na príjme poisteného závislí ďalší ľudia, napríklad nezamestnaný manžel či deti. Nezabudnite si poistiť tiež dom či domácnosť. „Pri poistení domácnosti je potrebné okrem základných rizík, ako je požiar, zvážiť i poistenie vodovodných škôd, poistenie stavebných súčastí v byte a rovnako aj odcudzenie. Je vhodné zvoliť si odpovedajúce zabezpečenie, ktoré vyžaduje príslušná poisťovňa. Praktické je aj poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré je bežné ako pripoistenie k poisteniu domácnosti, v prípade niektorých poisťovní je už automaticky zahrnuté v cene,“ radí Kateřina Kohoutová, produktová špecialistka AXA ČR/SR.   

6. Pôžičky si berte vždy s rozumom

Pôžičky nám dávajú falošný pocit, že si môžeme niečo dovoliť. Faktom však zostáva, že Slováci majú pomerne zlý prístup k vedeniu vlastného a rodinného rozpočtu. Požičiavajte si preto len na veci nevyhnutne potrebné a len v prípade, že ste si istí svojou schopnosťou splácať. Kreditnú kartu používajte len vtedy, keď viete, že zvládnete splácať vždy v bezúročnom období, inak by úver vyšiel príliš draho. Všetko je o disciplíne, tak ako v živote, športe i financiách. „ Je dôležité kupovať len to, na čo máte peniaze a nekupovať veci len preto, lebo majú aj ostatní,“ odporúča  Lenka Gurecká. Prieskumy však dlhodobo potvrdzujú, že na pointu rozprávky O troch grošoch väčšina dospelej populácie zabudla alebo sa ňou neriadi.  

7. Investujte do svojej budúcnosti

Máte voľné peniaze a neviete čo s nimi?  Investovať všetky peniaze, alebo si dokonca na investíciu požičať je veľmi nezodpovedné. Musíte počítať s tým, že môžete aj prerobiť. Chcete investovať hoci 20-tisíc eur? Ako radí Maroš Ovčarik, danú čiastku by pravdepodobne rozdelil a využil by aj podielové fondy. „Rozhodne by som si však vybral viac fondov, nielen jeden. Zvážil by som aj postupné vkladanie peňazí v horizonte niekoľkých mesiacov.“ Všetko má závisieť od toho, aké máte s ušetrenými peniazmi plány, na ako dlho by ste ich chceli uložiť. Myslite však aj na starobu. „Mnohí ľudia žijú dlhodobo len z dôchodku od štátu, len majú problém slušne vyžiť. Mnohí si okrem základných životných potrieb nemôžu dovoliť veľa. Priemerný starobný dôchodok vyplácaný u nás je 409 eur. Pokiaľ však chcete na dôchodku vyšší príjem, je potrebné čo najskôr na to začať myslieť a pravidelne mesačne sporiť. To je najbezpečnejšia cesta,“ uzatvára expert na financie. 

01 - Modified: 2008-01-10 12:59:00 - Feat.: 0 - Title: Slota: Koordinácia eurofondov zostáva na ministerstve výstavby
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:23