StoryEditor

3D modely sa presadzujú aj v medicíne

22.05.2015, 10:15
Autor:
macmac
Môže skrátiť liečbu pacienta aj zachrániť život. Najmä tým, že pomôže lekárovi rozhodnúť sa, hovorí pre HN Renáta Machová z Monogram Technologies.

V súťaži Inovatívny čin roka 2014 získal cenu za 3. miesto v kategórii Technologické inovácie a mimoriadne ocenenie za inovatívnu myšlienku váš Med-Office Operation Assistant. O čo presne ide?

Táto technológia predstavuje nástroj na vytváranie komplexných a podrobných 3D modelov jednotlivých častí ľudského tela z viacerých zdrojov. Takisto 3D informácie z rôznych zariadení a následnú sofistikovanú prácu s modelmi pre potreby medicínskej praxe.

A v čom je praktický prínos?

3D modely sa vytvárajú zo snímok magnetickej rezonancie (MRI), počítačovej tomografie (CT) a ďalších zdrojov, a tak umožňujú lekárovi získať dodatočné informácie a lepšie sa rozhodovať.

 

Skúsme sa na to teda pozrieť prakticky. Ako tie 3D modely uľahčujú prácu lekárom?

3D modely môžu otáčať, približovať, vytvárať rezy, filtrovať časti s rovnakou hustotou tkaniva alebo plánovať či simulovať postup operácie a podobne. K dispozícii majú aj rozličné meracie a podporné nástroje a to všetko im pomáha pri diagnostike a optimálnej liečbe ochorenia, plánovaní operácie, ale aj pri výkone samotnej operácie. Technológia tiež integruje medicínske dáta a videosignály z rozličných medicínskych prístrojov a obsahuje kompletnú kartu pacienta, takže lekár má všetky informácie o pacientovi sústredené na jednom mieste.

Môže lekár pomocou tohto zariadenia skrátiť liečbu pacienta alebo mu zachrániť život?

Ľudské telo je veľmi zložitý organizmus a s pokrokom vedy majú lekári aj niekoľko rôznych typov informácií. MedOffice Operation Assistant pomáha lekárom vykonať správne rozhodnutie o liečbe pacienta tým, že spája informácie z viacerých zdrojov a zobrazuje ich prehľadnejšie, a tým podporuje lepšie rozhodovanie a plánovanie operácie. Pomáha znižovať riziká spojené s diagnostikou a liečbou pacienta, a teda v konečnom dôsledku mu môže skrátiť liečbu alebo dokonca zachrániť život.

A dostala sa už táto vaša technológia k lekárom?

V súčasnosti sa používa v pilotnej prevádzke na troch rôznych pracoviskách na Slovensku. V rámci týchto pracovísk sa používajú rôzne moduly pre konkrétnu oblasť medicínskej praxe. Príkladom je modul s názvom Neuro, ktorý je určený pre neurochirurgiu, a teda prácu s 3D modelmi mozgu. Alebo modul s názvom Spinal, ktorý slúži na simuláciu modelu krčnej chrbtice a následnú optimalizáciu výberu medzistavcových náhrad.

Vidíte potenciál ešte niekam túto inováciu posunúť? Plánujete jej ďalší rozvoj?

Samozrejme, ďalší rozvoj nielen plánujeme, ale v súčasnosti už aj realizujeme. Zameriavame sa napríklad na vývoj nových modulov špecializovaných na ďalšie oblasti medicínskej praxe alebo na funkcionalitu vzdialenej videokonzultácie odborníkov a vzdialenú výučbu študentov medicíny.

A čo súťaž Inovatívny čin roka? Ako hodnotíte svoju účasť po jej ukončení?

Sme veľmi radi, že na Slovensku existujú súťaže, kde je možné prezentovať nové vedecké poznatky, technologické inovácie alebo inovácie v oblasti výrobkov a služieb tunajších podnikateľov a dostať ich do povedomia širokej verejnosti. Veda a technológie ovplyvňujú budúcnosť celej našej spoločnosti.

01 - Modified: 2007-06-07 20:30:10 - Feat.: 0 - Title: Lídri sveta riešia budúcnosť ľudstva
01 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Firmy v Južnej Kórei neopúšťajú krajinu a takisto v nej zdaňujú príjmy (rozhovor) 02 - Modified: 2023-03-05 14:24:29 - Feat.: - Title: Baranidlo proti ruskému plynu sa na Slovensku zaseklo. Štátu došli zdroje 03 - Modified: 2023-01-24 13:43:49 - Feat.: - Title: Už čoskoro sa spustí výzva na podporu inovatívnych projektov v zdravotníctve 04 - Modified: 2022-10-24 14:30:00 - Feat.: - Title: Chcete ušetriť na energiách? Aj trik pri žehlení usporí polovicu elektriny 05 - Modified: 2022-10-21 17:30:00 - Feat.: - Title: Rozsvietiť celý byt je nezmysel a požierač peňazí. Ako doma šetriť na osvetlení?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:10