StoryEditor

Skroťte svoju kreditku. A popritom na nej aj zarobte

29.10.2013, 13:00
Kreditná karta vám nemusí spôsobovať len ďalšie dlhy, ak sa naučíte využívať tieto „plastové pôžičky“ vo svoj prospech.

Rodinnému rozpočtu dokonca môžete ušetriť za rok niekoľko stoviek eur. Ako teda správne používať kreditku, aby vás nedostala do finančných problémov? Držte sa nasledovných pravidiel.

1. Určite si, ako chcete kreditku používať

Používatelia kreditných kariet sa podľa prieskumu ČSOB delia do dvoch skupín. Prvá s ňou platí len väčšie sumy a berie ju len ako pôžičku – možnosť čerpať finančnú rezervu v prípade neočakávanej situácie.

Druhá skupina s ňou naopak platí i malé sumy, používa ju prakticky denne na bežné nákupy v obchodoch a využíva tak jej rôzne benefity.

2. Ak patríte do prvej skupiny

Pri výbere karty dbajte na čo najdlhšie bezúročné obdobie – kedy musíte banke vrátiť peniaze zadarmo. Pozor si dajte aj na to, či banka účtuje za vedenie karty poplatok. Prvý rok môže byť zadarmo, v nasledujúcich však môže stáť niekoľko eur mesačne. Zistite si tiež výšku úroku, ktorý budete platiť, ak banke dlžnú sumu nevrátite v bezúročnom termíne.

3. Ak patríte do druhej skupiny

Vyberajte si kreditku podľa benefitov, na ktorých môžete pri nákupoch následne ušetriť. Napríklad zľavy za každú platbu kartou, dlhšiu záruku na kúpený tovar, asistenčné služby, vstup do VIP salónikov, … Samozrejme aj tu platí pravidlo: Vyberte si také benefity, ktoré aj skutočne využijete.

4. Kreditka vám musí sadnúť

Nemala by vám diktovať a meniť vaše nákupné návyky. Ak budete chcieť napríklad kreditku, ktorá ponúka zľavy z nákupu, zistite si, či predpísané objemy nákupov vôbec dosahujete. Od odmeny si nezabudnite odpočítať aj mesačný poplatok za vedenie karty, až potom zistíte či sa vám naozaj oplatí.

5. Nevyberajte kreditkou z bankomatu

Kreditná karta nie je debetná karta. Kreditná karta vám umožňuje utrácať požičané peniaze. Debetná zas slúži na čerpanie vašich vlastných. Nezabúdajte na to. Stále veľa ľudí totiž kreditnou karou vyberá hotovosť a neuvedomuje si, že je to vysoko spoplatnené. Ak teda budete stáť pred bankomatom, dajte ruky preč od kreditnej karty, na výber hotovosti máte debetnú kartu.

6. Zarobí ten, kto si stráži termíny splácania

Aby vás kreditka nedostala do finančných problémov, musíte požičané peniaza včas vrátiť. Jedine tak budete mať „pôžičku z plastu“ zadarmo. Ak si to neustrážite „riskujete“ úrokové sadzby, ktoré bývajú práve na kreditných kartách najvyššie.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľský duch a ekonomické prekážky
01 - Modified: 2023-08-09 16:15:00 - Feat.: - Title: Dlh na kreditných kartách v USA prvýkrát prekonal jeden bilión dolárov. Inflácia dvíha výdavky 02 - Modified: 2019-08-06 16:49:30 - Feat.: - Title: Apple hľadá nové zdroje príjmov. Spolu s Goldman Sachs uviedli virtuálnu kreditnú kartu 03 - Modified: 2016-06-09 11:50:57 - Feat.: - Title: Na dovolenku stačí karta a malá hotovosť, radí odborníčka 04 - Modified: 2016-04-01 08:04:18 - Feat.: - Title: Nová karta: kreditná a debetná zároveň 05 - Modified: 2015-07-16 08:00:01 - Feat.: - Title: Na dovolenku si berte debetku aj kreditku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:51