StoryEditor

IBAN. Dlhé číslo účtu v banke je oddnes povinné

31.01.2016, 23:02
Autor:
redred
Oddnes musíte písať číslo účtu v banke v novom tvare s názvom IBAN. Skončilo sa dvojročné obdobie, keď sa dalo používať aj staré aj nové číslo.

Na písanie nového, dlhšieho čísla účtu v novom tvare s názvom IBAN ponúkajú banky i finančné portály na weboch rôzne nástroje, najčastejšie IBAN kalkulačky či skenery. Nebudete si musieť nové číslo pamätať, stačí ho skopírovať. 
„Ak bude mať klient k dispozícii len číslo účtu v starom formáte, môže využiť priamo v internet bankingu prevodník, ktorý mu vygeneruje správne číslo účtu. To už stačí len skopírovať do platobného príkazu,“ vysvetľuje Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky.

Praktický účel zmeny 

Najdôležitejšie pri zavedení nového formátu účtu je to, že na zahraničných prevodoch ušetríte čas aj peniaze.  „V praxi to znamená, že klient zaplatí rovnaký poplatok za prevod v eurách napríklad do Česka či Nemecka, ako do inej banky na Slovensku,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa Poštovej banky.

Ak budete peniaze prevádzať do krajín, kde funguje jednotný platobný systém v eurách, tzv. SEPA, budú v banke príjemcu štandardne najneskôr v nasledujúci pracovný deň. Patria sem takmer všetky európske krajiny. „Pri platbách, ktoré odosielateľ zasiela príjemcovi do krajiny mimo SEPA priestoru, je čas spracovania spravidla dva dni,“ informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.
Na poplatkoch za platby do zahraničia tiež ušetríte. SEPA prevod cez internet stojí napríklad vo VÚB banke 22 centov a na pobočke 1,30 eura. Poplatky za  prevody do krajín mimo SEPA sa menia v závislosti od sumy. Vo VÚB banke sa pohybujú od deväť až do 50 eur. V iných bankách sú poplatky podobné.

Banky klientom poradia

Aké služby ponúkajú v súvislosti s IBAN banky? ČSOB má napríklad službu IBAN Skener cez svoju mobilnú aplikáciu Smartbanking. Cez mobil si číslo účtu jednoducho zoskenujete, údaje sa načítajú priamo do platobného príkazu a úhrada sa uskutoční v priebehu niekoľkých sekúnd bez rizika omylu z manuálneho prepisovania.

Podobný skener ponúka aj Slovenská sporiteľňa. Tá v internet bankingu upravila obrazovku tak, aby po novom zobrazovala číslo účtu vizuálne rozdelené po štyroch znakoch. Tiež posledných desať čísiel IBAN (teda pôvodné číslo účtu klienta) sa teraz zobrazuje tučným písmom.

Poštová banka dokonca číslo účtu v novom tvare dáva i na platobné karty. To je bežnou praxou aj v iných krajinách, keďže číslo osobného účtu nie je bankovým tajomstvom a nie je to ani osobný údaj. 

Pri prechode na nový tvar účtu nemusíte meniť svoje trvalé príkazy. Banky ich automaticky skonvertujú do nového formátu. To isté platí aj pri inkasách

10 tipov, ako zvládnuť platby po novom

Preddefinovanie platobných partnerov
Pre opakujúce sa platby si vytvorte v internet bankingu platobných partnerov. IBAN tak zadávate len raz a pri ďalších platbách ho máte automaticky predvyplnený.

Trvalé príkazy
Nastavte si už dnes trvalé príkazy a platby budú odchádzať automaticky v tvare IBAN.

SEPA inkaso
Zriaďte si v banke súhlas na SEPA inkaso pre vašich dodávateľov a o vaše platby sa postará banka.

Elektronické zasielanie faktúr
Dajte si posielať elektronické faktúry a číslo účtu v tvare IBAN si z nich môžete pohodlne skopírovať do internet bankingu.

Aplikácia VIAMO
Na menšie platby do 200 eur použite aplikáciu VIAMO. Peniaze na účet tak môžete poslať jednoduchým zadaním telefónneho čísla príjemcu.

Platba na telefónne číslo
Klienti VÚB už od decembra posielajú platby do 200 eur na telefónne číslo bez potreby zadávania IBAN aj prostredníctvom mobil a internet bankingu. 

Skenovanie QR a čiarových kódov
Pokiaľ vám to váš mobil banking umožňuje, využite skenovanie QR kódu z faktúry alebo čiarového kódu zo šekovej poukážky. Takto načítané údaje budú automaticky prevedené do platobného príkazu.

IBAN skener
Aktívni užívatelia mobil bankingu ocenia IBAN skener. Jednoducho naskenujte IBAN z faktúry a ten sa vám do príkazu na platbu predvyplní automaticky. Klienti VÚB banky ho majú k dispozícii od decembra.

Prevodník IBAN
V prípade, že nie je k dispozícii číslo v tvare IBAN, klienti, napríklad VÚB banky, nájdu v internet bankingu pomôcku, prostredníctvom ktorej IBAN zistia. 

Zdroj: VÚB

01 - Modified: 2008-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akciové indexy vystrelili
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 04 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 05 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:34