StoryEditor

Ľudia ušetria na liekoch desiatky eur. Vláda znižuje doplatky

03.09.2015, 20:00
Autor:
turtur
Pacienti, najmä dôchodcovia a deti do 6 rokov, dostanú vyššie zľavy na lieky. Preplatky budú poisťovne vracať každý štvrťrok.

Vladimír má 62 rokov a ešte pracuje. Počas nedávnych horúčav ochorel. „Spôsobila to klimatizácia v kancelárii, ktorá mi fúkala priamo na hlavu. Mal som zápal hrdla, priedušiek a obával som sa toho najhoršieho – zápalu pľúc, čo sa však. našťastie, napokon nestalo. Za tri týždne som zaplatil za lieky vrátane antibiotík okolo 50 eur,“ povedal bývalý pacient (celé meno máme v redakcii).

Dôchodcovia a deti

Napriek tomu, že Vladimír celý život platí zdravotné poistenie, len za samotné antibiotiká nechal v lekárni do dvadsať eur. „Platiť treba aj za lieky nevyhnutné na liečenie a zamestnávateľ mi, samozrejme, tiež nič neuhradí, hoci mi uškodila ,jeho‘ klimatizácia,“ dodal Vladimír. Ak by znova ochorel, od októbra by mal však platiť za lieky menej. Dôchodcovia, ale aj deti dostanú vyššiu zľavu, ako majú doteraz.
Ochranný limit pre vybrané skupiny ľudí sa vzťahuje na všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Poistencom vznikne nárok na vrátenie doplatkov za posledné tri mesiace tohto roka. Prvé peniaze za doplatky by mali dostať v priebehu januára až marca roku 2016.

Úľavy v doplatkoch

Výška spoluúčasti pacientov na úhrade ceny liekov sa má u starobných dôchodcov štvrťročne znížiť zo súčasných 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu zdravotne ťažko postihnutých z 30 na tiež 25 eur. U novej skupiny - detí do šesť rokov bude peňažný limit len osem eur, pričom za lieky pre zdravotne postihnuté nebudú musieť ich rodičia platiť nič.


                        Výška spoluúčasti bude takáto

a)
deti do 6 rokov – maximálne 8 eur štvrťročne, u zdravotne znevýhodnených detí 0 eur 

b)
starobní a invalidní dôchodcovia
     Po novom
Zaplatia maximálne 25 eur štvrťročne (ročne 100 eur). Od októbra tak ušetria ročne 80 eur. Okrem starobných dôchodcov sa to týka aj poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, od ktorého im vzniká nárok na starobný dôchodok. Taktiež ľudí poberajúcich dôchodok z iného členského štátu EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a Švajčiarska, ak nie sú poistení v tomto štáte, nie sú poberateľmi dôchodku z tretieho štátu, alebo ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok.
     Doteraz
Maximálne 30 eur za kalendárny štvrťrok (120 eur ročne) platili zdravotne postihnutí poistenci a invalidní dôchodcovia. Starobní dôchodcovia platili maximálne 45 eur (ročne 180 eur).

Viac si o téme môžete prečítať v piatkovej prílohe HN Poradca

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:19