StoryEditor

Aká bude nová daň za motorové vozidlá. Pozrite si výpočty

01.10.2014, 00:01
Prepravcovia z Únie autodopravcov Slovenska očakávali, že po znížení sadzieb daní sa dostanú na úroveň Česka. V skutočnosti však budú aj vyššie.

Od budúceho roka sa zmení systém výberu daní z motorových vozidiel. Podľa rezortu financií budú spravodlivejšie, ekologickejšie a prehľadnejšie. Sadzby sa zjednotia pre celé Slovensko, pričom ich výšku ovplyvní najmä ekologickosť vozidiel a ich  vplyv na životné prostredie. 

V sadzbách bude lepší prehľad

„Našim zámerom bolo zjednodušiť a sprehľadniť systém tejto dane. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 860 sadzieb. Od budúceho roka sa ich počet výrazne zredukuje, a to na 48,“ infomovala HN hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. „Tí podnikatelia, ktorí budú používať vozidlá menej zaťažujúce životné prostredie, budú mať zľavy zo základnej sadzby,“ dodala. 
Doteraz si dane za motorové vozidlá určovali samosprávne kraje. Niektoré na tom zarobili, iné naopak, prerobili. Prečo? Lebo napríklad v Bratislavskom kraji je zaregistrovaných veľa firiem a platia tam aj dane. Ale vozidlami jazdia v inom kraji, čím zaťažujú tamojšie cesty, ktoré treba aj častejšie opravovať. 
Po novom by daň z motorových vozidiel mala byť príjmom štátneho rozpočtu, pričom samosprávnym krajom ich vláda bude kompenzovať zvýšením podielu na dani z príjmov fyzických osôb. „Ministerstvo financií pripravuje návrh novely nariadenia, ktorým sa upraví prerozdelenie dane z príjmov fyzických osôb. Teraz môžeme povedať, že to bude na základe koeficientov. K ďalším podrobnostiam by bolo zatiaľ predčasné sa vyjadrovať,“ doplnila Gogová.  

Nižšie dane ekologickým autám 

Ministerstvo tvrdí, že „celkovo budú platiť menej všetci podnikatelia, ktorí využívajú vozidlá na podnikanie. Lebo návrh počíta s tým, že sadzby dane sa zjednotia na úrovni daní toho vyššieho územného celkou, kde sú dnes najnižšie“. Menej by teda mali platiť takmer všetci, no predovšetkým majitelia nových vozidiel, ktoré menej zaťažujú životné prostredie. Títo prepravcovia budú mať zľavu zo základnej sadzby až 25 percent. 
„Pozitívne je, že dôjde k zjednoteniu sadzieb a u mnohých dopravcov môže dôjsť aj k zníženiu dane,“ reagoval generálny tajomník Združenia cestných dopravcov ČESMAD Slovakia Pavol Reich. Združenie tiež víta dohodu na tom, že do zákona sa zapracovali aj zľavy pre ekologické vozidlá. Oceňuje, že po akceptovaní pripomienok autodopravcov sa pôvodne avizované zľavy zvýšili na spomínaných 25 percent pri nových vozidlách do veku troch rokov, na 20 percent pri tri- až šesťročných a 15-percentnú zľavu by mali mať majitelia vozidiel vo veku od 6 do 9 rokov.

Stále nad úrovňou daní v Česku

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) však s novými daňami nie je spokojná. „Považujeme za znepokojujúce, že nové navrhované sadzby sú aj po znížení stále vyššie ako v Českej republike,“ uviedla únia. Predseda UNAS-u Milan Laurinec predpokladá, že ak by sa daň znížila na úroveň Česka, zastavil by sa zo Slovenska aj odliv autodopravcov. 
Slovensko je však podľa neho v dani z motorových vozidiel znevýhodnené aj oproti iným štátom, napríklad Poľsku. Autodopravcovia by chceli presadiť najmä vyššie úľavy pre autá staršie ako desať rokov. Vládny návrh totiž podľa autodopravcov zvyšuje daňové zaťaženie u starších áut, čo považujú za absolútne neakceptovateľné.  

Väčšina áut je pomerne stará

Laurinec tiež upozorňuje, že vysoké dane neumožňujú slovenským autodopravcom kupovať nové vozidlá. Väčšina nákladných áut má podľa Stanislava Skalu z predsedníctva UNAS-u viac ako desať rokov. „Nové vozidlá sú pre niektorých autodopravcov nevyhovujúce, pretože si ich musia vziať na lízing, čo nie je finančne výhodné," povedal. Súhlasí však s tým, že novšie, ekologickejšie autá majú byť daňovo zvýhodnené. 
 


Ktoré kategórie vozidiel sú zdaňované
L - motorové vozidlá s menej ako štyrmi kolesami a štvorkolky
M - vozidlá určené na prepravu osôb
N - vozidlá určené na dopravu nákladov
O - prípojné vozidlá

Vozidlo nie je zdaňované
– ak sa používa na skúšobné jazdy (vozidlo s prideleným zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M) 
– ak je vo svojich dokladoch označené ako špeciálne vozidlo, určené na vykonávanie špeciálnych činností a zároveň nie je určené na prepravu


Daňové zľavy na vozidlá
25 % - nové, do veku troch rokov
20 % - 3- až 6-ročné 
15 % - 6- až 9-ročné


Ako sa bude platiť daň
- pri vyššej ako 700 eur, ale nižšej ako 8 300 eur, treba platiť štvrťročné preddavky vo výške jednej štvrtiny predpokladanej dane
- ak daň presiahne 8 300 eur, platia sa mesačné preddavky vo výške jednej dvanástiny predpokladanej dane
- v prípade nižšej dane ako 700 eur sa preddavky neplatia
- celoročná daň sa vyrovná v lehote podania daňového priznania


Zdroj: zákon o dani z motorových vozidiel


     Únia autodopravcov Slovenska vypočítala skutočné dane podľa piatich hmotnostných kategórií vozidiel (kamiónov). Tabuľky uverejňujeme s povolením únie. 

Dane sú vypočítané tak, že za základ sa vzali doteraz najnižšie dane v krajoch (v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji). Porovnali sa s aktuálnymi daňami v Česku.
Výsledok je v posledných dvoch stĺpcoch. Údaje napísané červenými číslami sú vyššie dane (od roku 2015) ako majú v Česku. Údaje s modrými číslami predstavujú nižšie dane. 
Na obrázkoch nad tabuľkami sú zobrazené príklady vozidiel, na ktoré sa príslušné dane vzťahujú.  


1. tabuľka


2. tabuľka


3. tabuľka


4. tabuľka


5. tabuľka

01 - Modified: 2006-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Citáty
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:29