StoryEditor

Asi odídeme žiť inam, tvrdí tretina mladých Slovákov. Ukazuje to prieskum

22.01.2016, 23:05
Každý tretí Slovák tvrdí, že v súčasnosti nemá dosť peňazí na dôstojný život. Aj preto rozmýšľajú, najmä mladí ľudia, o odchode. Za lepšími zárobkami.

Až 40 percent mladých vo veku 18 až 24 rokov a 17 percent celej populácie zvažuje odchod zo Slovenska do inej krajiny. Ukazujú to výsledky prieskumu, ktorý urobila vlani v rámci Európskeho spotrebiteľského platobného reportu spoločnosť Intrum Justitia. Prieskum sa uskutočnil v 21 štátoch, medzi nimi aj na Slovensku. Oslovení ľudia (viac než 22-tisíc Európanov) odpovedali v prieskume predovšetkým na otázky súvisiace s ich finančnou situáciou.

Nepravidelné sporenie prevažuje

Faktom je, že každý druhý Európan nevenuje šetreniu pozornosť a pravidelne si nesporí. Pre Slovákov to platí rovnako ako pre priemer Európy. Naproti tomu bližšie porovnanie s Českom alebo napríklad s Rakúskom už vychádza menej lichotivo. Pretože pravidelne si peniaze odkladá 63 percent Čechov a až 67 percent Rakúšanov (spomedzi našincov len polovica).

Nutnosť pôžičky

Prieskum ukázal aj to, že viac než polovica Európanov by si nemohla dovoliť žiadny nepredvídaný výdavok vo výške polovice mesačného platu bez toho, aby si nemuseli požičať, alebo že nevedia, či by si to mohli dovoliť. Len 47 percent respondentov tvrdí, že by si peniaze na to požičať nemuseli.
Na Slovensku sú pritom výsledky ešte horšie. Požičať by si síce s určitosťou muselo len 34 percent, neistú predstavu však má až štvrtina opýtaných. Istotu vyriešenia nepredvídaných výdavkov bez nutnosti pôžičky má 45 percent respondentov. Pôžičku nemusí využiť 43 percent. 

Neplatené účty môžu byť pohroma

„Výsledky ukazujú, že podstatná časť všetkých domácností má problémy a mnohé boli nútené si požičať, aby vôbec mohli platiť bežné pravidelné účty. Z našich údajov vyplýva, že ak máte problémy splácať dlh, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa stanete dlžníkom. Snažíme sa preto pomáhať nastavovaním osobných splátkových plánov pre dlžníkov,“ hovorí Martin Musil, Managing Director spoločnosti Intrum Justitia Slovakia špecializovanej na manažment pohľadávok.
„Veľmi veľa domácností v Európe, ale rovnako aj na Slovensku, má len malú finančnú rezervu. Každá domácnosť je jedinečná, ale je potrebné, aby si viac ľudí pravidelne odkladalo peniaze,“ upozorňuje Musil.

Peniaze - neriadená strela

Spomedzi všetkých Európanov má viac než každý tretí respondent (39 percent) pocit, že jeho finančná situácia mu uniká spod kontroly. Na Slovensku je tento podiel ešte vyšší – myslí si to až 45 percent opýtaných. Česi sú na tom z okolitých krajín najlepšie, financie nemá pod kontrolou len 33 percent ľudí.
V otázke zlepšovania peňažných záležitostí je však štvrtina Európanov presvedčená, že sa ich situácia zlepšuje. V tomto sa, čo je zaujímavé, dosiahol podobný výsledok aj na Slovensku (24 percent), kým v Česku je tento podiel citeľne vyšší – 30 percent a v Rakúsku tiež – 27 percent.  

Požičať si je v poriadku

Sonda do správania ľudí ďalej odhalila, že viac než štvrtina oslovených si na Slovensku myslí, že je v poriadku požičať si peniaze na kúpu spotrebného tovaru, napríklad počítača. Tento podiel je nižší vo vekovej skupine mladších. Medzi opýtanými vo veku 18 – 24 si to, že to je v poriadku, myslí už iba pätina respondentov.
Zaujímavá bola otázka o potrebe finančného vzdelania. 73 percent oslovených u nás je totiž presvedčených, že by ich deti potrebovali zlepšiť svoje finančné vzdelanie, a až 86 percent rodičov sa vyjadrilo, že sa snažia vzdelávať svoje deti v tom smere, aby vedeli lepšie hospodáriť s peniazmi.

10 tipov, ako dobre spravovať peniaze vo svojej domácnosti

1. Spočítajte si výdavky, aby se míňali úmerne príjmom. Dosiahnite kontrolu nad svojimi nákladmi na domácnosť tak, že si urobíte zoznam všetkých mesačných výdavkov. Aby ste nemíňali peniaze, ktoré nemáte.

2. Než si niečo kúpite, radšej si to dvakrát premyslite - naozaj to potrebujem?

3. Odložte si peniaze na účty, o ktorých viete, že určite prídu, aby ste mali dosť prostriedkov na ich uhradenie. 

4. Nikdy nepodpisujte zmluvu, kým plne nepochopíte jej podmienky.

5. Vždy si prečítajte dodatky vytlačené malým písmom a predíďte výdavkom navyše tak, že budete platiť včas.

6. Ak nemôžete zaplatiť účet včas, vždy o tom hneď informujte ľudí, ktorým to dlhujete. Buď vám umožnia splátky alebo získate čas. 

7. Ak dlh nezaplatíte, môže vás kontaktovať vymáhač dlhov (poradca). Povedzte mu o svojej situácii, aby ste obmedzili škody a pokúsili sa nájsť riešenie.

8. Ak sa vyskytne problém, aktívne komunikujte

9. Ak máte plán splátok, dodržiavajte záväzky. Keď to nejde, okamžite kontaktujte napríklad inkasnú agentúru, ktorá vám pomôže dostať sa z dlhov.

10. Nevyhýbajte sa finančným problémom, dajte si poradiť, aby ste opäť dostali svoju situáciu pod kontrolu.
Zdroj: Intrum Justitia

01 - Modified: 2008-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna časť strát zmazala
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:45