StoryEditor

Absolventom najviac chýba priebojnosť

04.01.2012, 23:00


Aké má byť štúdium na vysokej škole, aby pripravilo študenta na jeho budúce zamestnanie? 
Je dôležité, aby študijné programy zodpovedali aktuálnym požiadavkám trhu práce. Obchodná fakulta Ekonomickej univerzity vzdeláva budúcich podnikateľov, manažérov v oblasti marketingu, obchodu, medzinárodného podnikania, cestovného ruchu a služieb. Nároky na vedomosti sú zo strany praxe v týchto oblastiach čoraz väčšie a len dobre pripravený absolvent má šancu uspieť. Preto je nevyhnuté, aby fakulta v rámci vzdelávacieho procesu spolupracovala s praxou.

A podľa vás spolupracuje dostatočne?
Naším cieľom je orientácia na hospodársku prax pri výučbe konkrétnych predmetov, riešení diplomových a bakalárskych prác, ale aj na spoluprácu vo vede a výskume. Toto je cesta, ktorá je pre fakultu zárukou úspešnosti absolventov na trhu práce. Obchodná fakulta aj preto pravidelne dosahuje vysokú úroveň uplatniteľnosti absolventov, dokonca mnohí z nich získajú pracovnú pozíciu už počas neho.

Čo zvyčajne najviac chýba študentom, ktorí získajú titul?
Dá sa povedať, že donedávna to boli najmä jazykové schopnosti. Aj v tejto oblasti môžem konštatovať, že úroveň znalosti cudzích jazykov u študentov podstatne narástla. Tomu napomáha stále rastúci podiel študentov, ktorí na našej fakulte absolvujú študijný pobyt v zahraničí. Odvaha, priebojnosť a dôvera v samého seba, to sú možno vlastnosti, ktoré niekedy absolventom chýbajú.   

Akým spôsobom by mali svoje nedostatky odstrániť? Na čo by sa mali najviac zamerať?
Spomínané nedostatky je možné čiastočne odstrániť už počas štúdia. Byť aktívny počas semestra neznamená len byť lepší ako ostatní v očiach tútora, ale nadobudnúť aj schopnosť "predať" sa a poukázať na svoju odbornú pripravenosť na pôde potenciálneho zamestnávateľa. Veľmi dobré je zapájať sa do aktivít ako sú workshopy a projekty, ktoré sú orientované na prípadové štúdie.  

Kedy bude absolvent úspešný?
Absolvent bude úspešný vtedy, ak bude dôsledný. V prvom rade je dôležité sa dobre rozhodnúť už pri výbere vysokej školy a ďalšieho odborného zamerania. V druhom rade študovať na 110 percent, vždy urobiť niečo viac ako sú nároky. A neposlednom rade využiť všetky možnosti, ktoré škola ponúka na to, byť lepším ako tí druhí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:02