StoryEditor

Odborníci radia - ako a kam čo najvýhodnejšie investovať

17.12.2012, 23:00

Mám voľné financie. Je vhodné investovať do kúpy bytov a ich následného prenájmu? Alebo, ako si myslím ja osobne, ceny nehnuteľností zostanú na tej istej úrovni ako dnes minimálne do roku 2020? Aký je váš názor?

Mário Mišenko, konateľ REGIO-REAL Prešov

Momentálna situácia na finančných trhoch v Európe a ich nejasné vyhliadky spolu so stúpajúcou mierou inflácie poukazujú na to, že je veľmi vhodné investovať voľné peniaze do nehnuteľností. Najvhodnejšou investíciou v oblasti nehnuteľností je kúpa pozemkov, ktorých ceny sú z dlhodobého hľadiska najstabilnejšie a najmenej reagujú na zmeny na finančných trhoch. Aj kúpa rezidenčných nehnuteľností, napríklad bytov, je v súčasnosti dobrou investíciou, a to najmä v prípade, že rátame s ich ďalším prenájmom, ktorý vám prináša pravidelný zisk. V prípade investovania do tohto segmentu je vhodné vyberať si byty s „dobrou lokalitou“, najlepšie v blízkosti centier miest. Ceny takýchto bytov sú stabilnejšie oproti cenám ostatných bytov. Na otázku, či ceny nehnuteľností ostanú až do roku 2020 na rovnakej úrovni ako sú dnes, je vzhľadom na situáciu na finančných trhoch veľmi ťažké, resp. priam nemožné odpovedať. Všetky predpovede na také dlhé obdobie sú len hypotézami,  ktorých ich pravdivosť, respektíve správnosť ukáže až čas. Napriek tomu je podľa môjho názoru v súčasnej situácii výhodnejšie  a istejšie mať peniaze investované v nehnuteľnostiach, ako ich držať niekde na účtoch v banke. 

Ktorá banka mi najlepšie zhodnotí moje voľné peniaze v sume 40 000 eur? Dajú mi len úrok, ktorý majú oficiálne uvedený v sadzobníku, alebo môžu nejaké percento pridať? Podľa čoho sa rozhodovať?

Maroš Ovčarik, finančný expert portálu FinančnáHitparáda

Banky ponúkajú pre klientov termínované vklady so štandardnými úrokovými sadzbami, ktoré sú zverejnené na weboch bánk aj na pobočkách. Avšak pri vyšších sumách (tzv. nadlimitných vkladoch) zvyknú banky ponúkať klientom výhodnejšie úrokové sadzby.  Nadlimitný vklad začína vo viacerých bankách od sumy asi 30 000 eur, avšak nie je to pravidlo. Preto pri vyšších sumách sa oplatí osloviť konkrétnu banku či už osobne alebo telefonicky a požiadať o individuálnu sadzbu. Pokiaľ sa pozrieme na štandardné úrokové sadzby, pri vklade 40 000 eur pri viazanosti na 12 mesiacov aktuálne najvyššiu sadzbu ponúka J&T Banka a Volksbank Slovensko. Obe ponúkajú sadzbu 3 percentá ročne. V prípade J&T Banky je možné získať ku vkladu aj bonusový úrok vo forme členstva v klube Magnus. V prípade Volksbank je zase sadzba 3 percentá ročne ponúkaná pri vklade do sumy 33 190 eur. Pri vyššej sume môže banka ponúknuť individuálnu sadzbu. Alternatívou je napríklad aj Vkladový list s ročnou viazanosťou od Privatbanky tiež s úrokovou sadzbou 3 percentá ročne. Prima Banka zase ponúka ročnú sadzbu 3,3 percenta, ale len pre klientov, ktorí si u nich otvoria aj balík služieb Osobný účet. Všetky tieto produkty sú kryté Fondom ochrany vkladov do výšky 100 000 eur.

Kam investovať v budúcom roku pri maximálnom výnose: ako krátkodobá investícia, strednodobá investícia a dlhodobá investícia? Uveďte nejaké vhodné tipy pre mňa.

Ivan Malý, Team Manager Partners Group SK

Podľa prístupu môžete využiť jednorazovú a pravidelnú investíciu (pravidelná vo veľkej miere zvyšuje bezpečnosť investície). V krátkodobom horizonte (1 – 3 roky) môžete investovať do portfólia tvoreného 90 % peňažnými a dlhopisovými fondmi a 10-percentným podielom akciových fondov. Alternatíva k investovaniu do podielových fondov sú sporiace účty, ktoré majú zhodnotenie až 2,9 percenta ročne. V strednodobom horizonte (3 – 6 rokov) sa oproti krátkodobej investícii mení pomer podielov, kde akciové fondy môžu byť zastúpené zhruba 40 % a tiež je tu priestor aj pre približne 10-percentné zastúpenie komoditných fondov. Alternatívou je bezpečné stavebné sporenie, ktoré pri dodržaní optimálneho vkladu zabezpečuje hrubý výnos 11,5 percenta v budúcom roku. Tiež sú zaujímavé štruktúrované produkty, ktoré ponúkajú nadštandardné úrokové zhodnotenie vo vkladovej časti a garanciu návratnosti vložených finančných prostriedkov do akciovej časti, minimálne vo výške pôvodnej investície. Dlhodobý horizont (7 a viac rokov) zastupujú stále dlhopisové fondy v objeme asi 30 %, komoditné fondy asi 15 percent a zvyšný objem tvoria akcie. Na najbližšie obdobie sa v dobrej kondícii ukazujú akciové trhy vyspelých európskych krajín, európske korporátne a štátne dlhopisy, ďalej akcie a korporátne dlhopisy rozvíjajúcich sa krajín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:38