StoryEditor

Bratislavu čaká boj o byty. S perifériou

20.07.2011, 00:00

Developerských plánov v okolí Bratislavy pribúda. Len od začiatku roka sa nových projektov dočkali v Senci, Bernolákove či Pezinku. Realitný trh tak v najbližších rokoch čaká súperenie o klienta, keďže mimobratislavské domy či byty ponúknu okrem väčšej atraktivity prostredia hlavne nižšie ceny. „Aj v Bratislave sú kvalitné projekty, ale úvodné náklady developerov sú mimo Bratislavy nižšie, čo sa musí prejaviť na cene,“ konštatuje Ivan Milko zo spoločnosti Vista Real, ktorá stojí za pezinským obytným komplexom Silvanium.

Hlavne atraktivitou a cenou
„Cenovú atraktivitu bývania v okolí Bratislavy nám umožňuje zabezpečiť hlavne lacnejší nákup pozemku,“ vysvetľuje hlavný motív Roman Pokorný, obchodný riaditeľ spoločnosti Bencont Development, ktorá realizuje projekt Jurský obytný park vo Svätom Jure. Práve ceny lákajú developerov opúšťať hlavné mesto a sústrediť sa na projekty blízko Bratislavy. „Ak berieme do úvahy pomer cien v Bratislave a okolí, rozdiel medzi cenami je asi 20 až 30 percent,“ porovnáva Matej Kucharič z realitnej kancelárie Magnum Real.

Najnovším príkladom sú plány spoločnosti Výstavba NB, ktorá chce v Bernolákove postaviť komplex Nová Bažantnica. Projekt, ktorý investor predložil na posúdenie vplyvu na životné prostredie, počíta s rozpočtom 15 miliónov eur a plánuje postaviť vyše 300 domov a bytových jednotiek. A lákať má práve Bratislavčanov.

Ako húb po daždi
Projekt v Bernolákove však nie je jediný. Už na jeseň otvorí prvé dva bloky projekt Silvanium v Pezinku. „Tým, že projekt je od hlavného mesta vzdialený asi 20 kilometrov, je dostupný aj pre ľudí, ktorí pracujú v Bratislave,“ hovorí Milko a dodáva, že celkovo počítajú asi so 150 bytmi. Jednoizbový byt so základnou výbavou tu kúpite od 50-tisíc eur. S ďalšou etapou sa začal v marci aj projekt Jurský obytný park. „Začali s výstavbou piatej etapy bytov, ktorá bude dokončená postupne, od mája do októbra 2012,“ prezrádza Pokorný.

Podľa maklérov však nie všetky projekty majú dopredu vyhrané. „Ak chcú developeri ponúkať bývanie mimo Bratislavy, musia ponúknuť buď zaujímavú lokalitu, alebo cenu,“ hovorí Daniel Bilý, generálny riaditeľ realitnej kancelárie Century 21 Slovakia. Podobne vnímajú situáciu aj v Žiline, ktorá zažíva tiež boj periférie a mesta. „Pokiaľ chcú developeri prilákať na projekt mimo mesta, musia zaujať prostredím,“ hovorí Peter Gordík z realitnej kancelárie Red.

Spojenie a zápchy
Riaditeľka realitného portálu trh.sk Veronika Komorníková upozorňuje na to, že v okrajových oblastiach sú časté problémy s dopravou. „Už teraz je problém s dochádzaním do mesta. Ak rodina nemá aspoň dve autá, je v podstate odrezaná od sveta. Hromadná doprava tu nefunguje ako v meste, kde ide spoj aspoň každú polhodinu,“ hovorí Komorníková.

Práve infraštruktúra komplikuje situáciu „cezpoľných“ projektov. „Dopyt na juh od Bratislavy sa znížil aj pre zlú dostupnosť,“ prezrádza Peter Balogh, konateľ realitnej spoločnosti Negotiant. Napriek tomu záujem je vždy.

„Kupujúci často zvolí kompromis, pričom najväčšie ústupky je ochotný urobiť v prípade spomenutej dostupnosti,“ tvrdí Michal Zajíček z realitnej kancelárie Lexxus.

Developeri predpokladajú, že výstavba by mimo Bratislavy aj iných miest mala postupne rásť. „Rozvoj bude skôr pomalší, dlhodobý a bude významne závisieť od vývoja hospodárstva,“ predpokladá Martin Šramko, investičný riaditeľ Immocap Group.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:40