StoryEditor

Štát mal podnikateľom na nové pokladnice prispieť

08.01.2012, 23:00

Prechod na fiškálne pokladnice je podľa Vladimíra Sirotku štátom vyvolaná investícia, preto mal na ňu malým firmám finančne prispieť. Z tohto projektu profitujú podľa neho výrobcovia pokladníc a servisy. Prínosy pre štát sú otázne.

Ako hodnotíte fakt, že asi pätina podnikateľov stále nemá fiškálne pokladnice, hoci si ich mali zaobstarať do konca minulého roku?
Na informatizáciu spoločnosti má štát vyčlenené peniaze z európskych fondov. Pritom sa nečerpajú v takej miere, ako by sa mali. A keďže aj podnikatelia sú súčasťou spoločnosti, tak by mali dostať od štátu na fiškalizáciu časť z týchto peňazí. Je to štátom vyvolaná investícia. Preto sa mal na nej finančne podieľať. Podľa mojich informácií takto postupovali aj v niektorých krajinách Európy. Napríklad v Taliansku.

Je nevyhnuté prejsť na fiškálne pokladnice? Vláda to odôvodňuje znížením úniku daní.
Pre podnikateľov je to finančná, ale aj administratíva záťaž. Otázkou však je, či peniaze, ktoré do toho živnostníci a ostatní podnikatelia vložili, sa aj primerane vrátia. Takúto kalkuláciu štát nemá a napriek tomu sa do tohto projektu pustil. Keby aj bol ziskový, podnikateľom to nič nedá. S fiškalizáciou majú len výdavky, ale žiadny profit. Pre účtovníctvo úplne stačili pokladnice, ktoré sa používali doteraz.

Skomplikuje fiškalizácia podnikanie?
Pri starších registračných pokladniciach sa robili denné a mesačné uzávierky. Ak pri fiškálnych dennú neurobíte, nemôžete ďalej účtovať. Pritom denná uzávierka nie je nevyhnutná. Načo sa má robiť? Nestačí mesačná uzávierka? Metodika jednoduchého účtovníctva hovorí síce o dennom účtovaní, ale nerobí sa denne, ale mesačne, respektíve kvartálne. Lebo aj daň z pridanej hodnoty sa odvádza mesačne, alebo štvrťročne.

Fiškálne pokladnice však nemusia mať všetci podnikatelia. Podľa zákona sa to týka spravidla len obchodníkov a prevádzkovateľov časti služieb. Čo na to hovoríte?
Niektoré skupiny podnikateľov nie sú do tohto projektu začlenení. Takže nemusia mať žiadne pokladnice, a teda si ich nemusia dávať ani prerobiť, alebo kvôli fiškalizácii kupovať nové. Napríklad aj lekári sú podnikatelia. Aj u nich treba platiť, ale nie cez registračné pokladnice. Takže fiškálne pokladnice nemusia mať všetci podnikatelia, ktorí poskytujú služby. Pre tých, ktorí ich musia mať, je to diskriminačné. Myslím si, že pokladnice by mali mať všetky samostatne zárobkovo činné osoby, alebo žiadne. Prečo len niektoré?

Ak sa prechod na nové typy pokladníc podnikateľom neoplatí a ani štát z toho nemá zaručený príjem, kto z fiškalizácie profituje?
Hlavne výrobcovia pokladníc a servisné organizácie, ktorých sú u nás stovky. Sú silnou lobingovou skupinou. Servisáci už dlhší čas dvíhajú ceny za montáž fiškálnych pamätí do pokladníc. V priebehu troch rokov ide už o druhú zmenu. Najprv museli podnikatelia pokladnice upravovať kvôli prijatiu eura. Teraz zasa kvôli tomu, aby vraj neunikali dane. Finančné zaťaženie malých firiem, ale aj živnostníkov -- fyzických osôb, je už neúmerne vysoké. K tomu treba pripočítať zvyšovanie miestnych a spotrebných daní. Keď to zrátame, tak "účinnosť" práce živnostníka je na úrovni parného stroja v devätnástom storočí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:28