StoryEditor

Najdrahší koňak na svete kupujú v Česku

03.12.2012, 23:00
Dnes Michal Motyčka, prevádzkový riaditeľ pražskej reštaurácie Terasa u Zlaté studny.

Zaplatili by ste za jednu fľašu alkoholu viac než 20 000 eur? Majiteľ pražskej reštaurácie Terasa u Zlaté studny Miroslav Voštiar sa už čoskoro môže pochváliť exkluzívnym koňakom „Louis XIII. Le Jeroboam“ od firmy Remy Martin´s. Potom si počkajú na jeho zhodnotenie na trhu, alebo sebe a svojim hosťom doprajú jedinečný zážitok. Tohto vzácneho koňaku je totiž na celom svete asi 100 trojlitrových fliaš.

Najdrahší alkohol
„V najbližších dňoch budeme objednávať trojlitrovú fľašu Louis XIII., ktorej cena sa pohybuje okolo 600-tisíc českých korún, vrátane dane,“ hovorí prevádzkový riaditeľ reštaurácie Michal Motyčka, ktorý kúpu koňaku inicioval. Keďže Miroslav Voštiar investuje hlavne do umenia a starožitného nábytku, s kúpou si nechal poradiť. „Ide o našu najväčšiu investíciu do nápoja, chýba len doladiť drobnosti v kúpnej zmluve,“ dodáva Motyčka.
Podľa someliérov tento koňak ponúka harmóniu kvetín, ovocia a korenia s príchuťou jazmínu, zázvoru a muškátového orieška. Na jazyku sa rozplynie s vôňou ruží a fialiek, ktorú podtrhne santalové drevo a med. A tento degustačný zážitok by mal odoznievať u vás takmer hodinu. Jednu takúto fľašu pritom v Česku už majú. „Kúpil ju súkromný investor a u nás prebehlo jej odovzdanie a „pokrstenie“,“ hovorí Motyčka.

Cenu koňaku ovplyvní trh
Pri nákupe drahších nápojov do reštaurácie sa riadia najmä kvalitou, silným príbehom vyberanej značky i jej ojedinelosťou. „Je nutné, aby bol destilát niečím výnimočný a veľmi zložito dostupný. Máme svoje kontakty medzi dodávateľmi, ktorí za nami prichádzajú z času na čas s tým, čo sa objaví na trhu,“ odhaľuje investičnú stratégiu prevádzkový riaditeľ.
Ušľachtilé koňaky, whisky a ďalšie destiláty patria v Európe k dôležitým položkám významných aukčných domov. Podľa našich zistení, sa investícia tohto typu môže výborne zhodnocovať. Keby sa majiteľ rozhodol túto fľašu opäť predať, mohol by za ňu dostať o dvadsať percent viac, než za čo ju kúpil. Je to však podmienené záujmom na trhu medzi solventnými investormi.
Zaujíma nás preto, či exkluzívny koňak Louis XIII. Le Jeroboam chcú otvoriť pri nejakej zvláštnej príležitosti, alebo ho predajú ďalej. „To bude veľmi záležať na tom, kam jeho cenu posunie trh. Pokiaľ jej nárast nebude prebiehať podľa našich očakávaní, pravdepodobne ho otvoríme,“ uzatvára.

Solventnejší vyhľadávajú to najlepšie
Reštaurácia Terasa u Zlaté studny, ktorej história siaha až do roku 1528, získala koncom minulého roka prvé miesto medzi najlepšími reštauráciami v Česku v súťaži Grand Restaurant. Ich návštevníci preferujú tie najkvalitnejšie jedlá a nápoje. „Trendom je utrácať stále viac za drahšie a exkluzívne koňaky a vína. Ale tieto ich zvyklosti sú viditeľné len v top podnikoch. Vyhľadáva nás skôr solventnejšia klientela, ale i bežní hostia, ktorí chcú zažiť top gastronómiu a dopriať si raz za rok niečo výnimočné,“ objasňuje Michal Motyčka. Tie najdrahšie koňaky, napríklad značky Louis XIII. de Remy Martin, Henessey Richard, Metaxa AEN, Leopold Gourmel Quintesance, si môžete v ich reštaurácii objednať od 30- do 50-tisíc českých korún za fľašu.

xxxx

Čo o nej neviete?
Značka Louis XIII. je na trhu od roku 1874 a pôvodne bola určená pre francúzsky kráľovský dvor. Jedinečný umelecký skvost tvorí ozdobná karafa a hrdlo fľaše zdobia ornamenty z 24-karátového zlata. Ukrýva tri litre exkluzívneho koňaku, namiešaného z 1 200 prvotriednych „eaux de vie“, teda dvakrát destilovaných vinných páleniek z oblasti Grande Champagne. Jeho „vek“ sa pohybuje medzi 40 až 100 rokmi. Celý set je uložený do exkluzívneho boxu z dubového dreva so zlatým kovaním. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:06