StoryEditor

Víno môže byť investičným klenotom

02.10.2012, 09:41
Ladislav Muzikář: Investovať do vína môže prakticky každý. Základnou podmienkou je záujem a láska k vínu.

S investovaním do vína začal v roku 2007 a profesionálne sa mu venuje piaty rok. Za ten čas sa mu podarilo vytvoriť archív vín za 1,4 milióna eur, pričom jeho trhová hodnota vo veľkoobchodných cenách presahuje 2 milióny eur. „Investovať do vína môže prakticky každý. Základnou podmienkou je záujem a láska k vínu, chuť víno spoznávať, učiť sa ho vychutnať a tešiť sa z neho. Tak to bolo aj v mojich začiatkoch,“ hovorí milovník vína a investor v jednom, Ladislav Muzikář z firmy Schmidt & Co Enoteca. Po troch rokoch práce sa mu dostalo veľkej poklony – renomovaného francúzskeho zberateľa vín: „vous etes diamantaire des vins“, neskromne preložené – „je vínnym klenotníctvom“.

Ladislav Muzikář (vľavo) na snímke s Monackým princom Albertom.

Na začiatku sa treba zaškoliť
Investíciu do vína môžete ročne zhodnotiť o 10 percent, no v absolútnom vyjadrení, s ohľadom na priebežný nákup a predaj vín, je priemerný výnos15 až 20 percent ročne. Jeho firma má dnes štatút importéra napríklad pre značky Champange POL ROGER, alebo slávne vinárstvo GAJA, FONTODI či CORDERO DI MONTEZEMOLO. Na začiatku sa však musel naučiť ako správne narábať s vínom, ale aj ako ho skladovať. Začiatočníkom neodporúča do vína investovať, potrebné sú isté skúsenosti. „Klasik hovorí, že k dobrým vínam sa treba „prepiť". Ideálne spojenie pre začínajúceho investora je skúsený sommelier, ktorého dnes nájdete buď v kvalitnej vínotéke, alebo v špičkovej reštaurácii. Ja som prešiel dobrým školením na riadených degustáciách výrobcov či dovozcov vín, kde ma naučili vychutnávať si víno – jeho farbu, vôňu, hĺbku, vyváženosť, harmóniu i chuť.“

Vínne ikony hľadajte v Bordeaux
Medzi vínne ikony Ladislav Muzika zaraďuje najmä hviezdne vína z Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Toscana, Piemonte a ďalších oblastí. Slovenské vína by ste medzi nimi len ťažko hľadali, hoci slovenské vinárstvo urobilo za poslednú dekádu výrazný pokrok. „Vstupná investícia závisí od koncepcie začínajúceho investora. Ak si chcete systematicky budovať svoj súkromný archív, nestihnete to za rok či dva, ak, pravdaže, nenakupuje staršie, odležané a vyzretejšie vína. Rátajte však s tým, že sú cenovo výraznejšie ako mladé vína, čím sa potenciál zhodnotenia takejto investície znižuje.“ Ide o skutočne o dlhodobú investíciu, aj 20-ročnú.

Na začiatok 50-tisíc eur
Ideálna koncepcia je prvé 3 – 4 roky nekalkulovať s výrazným zhodnotením nakúpených starších vín, ale paralelne radšej nakupovať mladé vína v Bordeaux. Týmto spôsobom investujete prakticky 24 mesiacov pred ich uvedením na trh. „Miera zhodnotenia pri šťastnej ruke a premyslenej voľbe môže dosahovať priemerne 10 až 20 percent ročne. Keď som nakupoval pred dva a pol rokom vína z Chateau ANGELUS, Saint Emilion (ročník 2008) 100 eur za fľašu, tie dnes stoja o 65 percent viac. Ročníky 2009 a 2010 z tohto vinárstva aj o 100 percent viac,“ spresňuje Ladislav Muzikař. Vstupná investícia pre začínajúceho investora by sa mohla pohybovať od 50- do 100-tisíc eur ročne. Ak by ste chceli začať s vínom obchodovať, musíte navštíviť aukčné domy SOTHEBY´S, CHRISTIE´S v Londýne, New Yorku či Hongkongu. „Väčšinou sa dražia celé súkromné zbierky, tzv. loty, napríklad vína z jedného vinárstva minimálne v dvadsať za sebou nasledujúcich ročníkoch. Alebo veľkoformátové raritné fľaše (Doublemagnumy, Imperialy 3-, 5- či 6-litrové). „Myslím si, že s jednou kvalitnou flašou nemá význam sa tam zúčastniť. Aukčné domy si totiž účtujú vysoký poplatok, ktorý sa začína od 17 percent z vyvolávacej ceny vína,“ uzatvára Ladislav Muzikář.

Moje doteraz najúspešnejšie investície:
V roku 2009 urobil nákup vín značky PREMIER GRAND CRU v BORDEAUX

Chateau AUSONE 2002 St. Emilion, zhodnotenie k 30. 9. 65 % p. a.
Chateau PAVIE 2008 St. Emilion, zhodnotenie k 30. 9. 90 % p. a.
Chateau MARGAUX 2002/2004, zhodnotenie k 30. 9. 90 % p. a.
Chateau LAFITE ROTHSCHILD 2004, zhodnotenie k 30. 9. 300 % p. a.
Chateau MOUTON ROTHSCHILD 2004, zhodnotenie k 30. 9. 260 % p. a.
Chateau LATOUR 2004, zhodnotenie k 30. 9. 110 % p. a.
Chateau HAUT BRION 2004, zhodnotenie k 30. 9. 120 % p. a.

Rada investora:
Do týchto vín sa oplatí investovať takmer vždy, pokiaľ sa očakáva kvalitatívne nadpriemerná úroda.
Ideálne je nakupovať u importérov pre danú krajinu a obchádzať sprostredkovateľov. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:46