StoryEditor

Zaujímajú ma medaily a žetóny z bratislavskej korunovácie

21.01.2013, 23:00
Numizmatik Elizej Macho o svojej záľube v numizmatike.

Zlaté a strieborné pamätné mince. Systematicky a chronologicky zoradené. Takto si pamätá numizmatik Elizej Macho na prvú zbierku. Patrila jeho dedovi a prebudila v ňom zberateľskú vášeň. Dnes patrí so spoločníkom medzi numizmatickú elitu.

Elizej začal zbierať mince, keď mal desať rokov. Ako prvé prišli na rad strieborné pamätné mince. „Nasledovalo štúdium financií, hoci finančné trhy sú predsa len zamerané na inú podstatu ako numizmatika. Osem rokov som potom pôsobil v investičnom bankovníctve a po rozsiahlych skúsenostiach s vysoko rizikovým obchodovaním na finančných trhoch som svoju záľubu sprofesionalizoval.“

Úspechy vlastnej firmy
Vlastné podnikanie rozbehol po tom, čo firmy už pôsobiace na trhu nedokázali naplniť jeho očakávania. „Moje ani rodinné finančné úspory nestačili na to, aby sme kúpili všetko hodnotné, čo bolo na Slovensku vytvorené a objavilo sa na aukciách vo svete. Bolo potrebné skoncentrovať viacero investorov, zberateľov, nadšencov a odtiaľ bol už iba krôčik k založeniu vlastnej firmy,“ spresňuje.

V roku 2010 tak vznikla v Bratislave firma Macho&Chlapovič, v ktorej pracuje spoločne s ďalším numizmatikom Radom Chlapovičom. „Obaja sme už treťou generáciou zberateľov v rodine. Najskôr sme spolu obchodovali, potom sme spolu začali chodiť po svetových aukciách a rozdelili sme si zóny záujmu, aby sme si neliezli do „kapusty“. Rozčuľovalo nás množstvo podvodníkov na trhu, falzifikátov, laxný prístup firiem zaoberajúcich sa numizmatikou k sofistikovaným klientom, nezáujem verejných inštitúcií k budovaniu verejných zbierok a navráteniu kultúrneho dedičstva späť domov,“ objasňuje Elizej Macho.

Slováci medzi špičkovou elitou
Pozitívne referencie, odborné postoje a schopnosť skokom sa zaradiť z kategórie špičkový sofistikovaný zberateľ do kategórie medzinárodne akceptovaného obchodníka a aukčného domu vystrelilo firmu Macho&Chlapovič medzi svetovú numizmatickú elitu a ako jedinú z Čiech a Slovenska ju akceptovali spoločnosti Sixbid a CoinArchives. Podnikateľské aktivity firmy smerovali k prvej aukcii numizmatiky na Slovensku, ktorá sa konala na jeseň roku 2011 a o rok neskôr k prvej internetovej aukcii. Dnes pracujú na štvrtej sálovej aukcii, ktorá sa uskutoční na prelome apríla a mája tohto roka.

Najdrahšia na Slovensku vyrazená minca, ktorá sa doteraz vo svete vydražila, stála 130 000 eur. Išlo o zlatý obrázok Františka Josefa I. banskoštiavnického zlatníka z roku 1878. Vyrazilo sa ho 800 kusov v medi, 200 v striebre a iba 10 v zlate.

Vzácne unikáty v rodinnej zbierke
Za posledných 25 rokov nazhromaždil Elizej Macho množstvo renesančných medailí a mincí z nášho územia. Nielen zlaté a strieborné, ale aj tie z ušľachtilých kovov. Snaží sa vybudovať typologickú zbierku monetárnych sústav od 14. storočia po súčasnosť. „Mojou srdcovou záležitosťou je medailérska tvorba, ktorá pre mňa predstavuje zhmotnenie obrazu doby v kove. Osobitne ma bavia medaily a žetóny na bratislavské korunovácie. Boli rozdávané panovníkom ako spomienkový a tezauračný predmet na počesť korunovácie. Z moderných mincí zase zbieram skúšobné razby a alternatívne návrhy meny. V rámci rodiny som zachoval aj zbierku starého otca,“ spresňuje zberateľ. Ako sám tvrdí – je to záľuba a zábava na generácie.

Ciele v zberateľstve
Na Slovensku sú stovky numizmatikov, ktorí sú schopní zainvestovať do mincí desaťtisíce eur ročne, no na vytvorenie zbierky vám stačí aj rádovo menej. Pomalšie už pribúdajú mladí nadšenci. „V zberateľstve je prvoradá cieľavedomosť a systematickosť budovania zbierky. Trpezlivosť v čakaní na výnimočné kúsky, pokora a snaha neustále sa vzdelávať. Je to nutnosť orientovať sa v trendoch na trhu, čo je práve na vzostupe a dá sa brať skôr ako investícia a čo je pre zberateľa takpovediac srdcová záležitosť.“

Numizmatické zbierky sú dobrým uchovávateľom a prenášateľom hodnoty majetku cez generácie. Pri dobrej znalosti trhu sa dajú zhodnotiť peniaze investované do mincí aj v krátkodobom horizonte. V zásade je to však beh na dlhé trate. „Určite chcem v budúcnosti zveľadiť zbierku, ktorú budoval môj starý otec a otec. Doplniť unikáty, ktoré násobia atraktívnosť zozbieraného súboru. Prispieť k vytvoreniu viacgeneračnej zbierky a navrátiť kultúrne hodnoty späť na Slovensko, zanechať odtlačok svojej vízie a odovzdať štafetu svojmu následníkovi. Je tu aj možnosť spojiť viac zbierok a vystaviť ich v súkromnom múzeu. Zbierku beriem aj ako záruku uchovania hodnôt a investíciu s pridanou umeleckou hodnotou,“ uzatvára Elizej Macho.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:53