StoryEditor

Denkmit vyčistí bielizeň, peňaženku nie

17.01.2012, 23:00
Z dvanástich často používaných práškov je najlepší nemecký dm Denkmit. Získal aj označenie "výhodný nákup".

Máte svoj obľúbený prací prostriedok? Ste s ním spokojní, alebo hľadáte, ktorý by vám vyhovoval viac? Občianske združenie spotrebiteľov TEST v Prahe preverilo pracie vlastnosti dvanástich, často používaných „práškov“, ktoré sa predávajú aj na Slovensku. Len tri z nich splnili náročnejšie kritériá. Prekvapil najmä jeden z najlacnejších práškov – univerzálny dm Denkmit /Vollwaschmittel vyrobený v Nemecku, ktorý si so špinavou bielizňou poradil najlepšie.

Hoci sa môže pochváliť prvenstvom, aj on má ešte rezervy. Preto nedostal známku jeden, ale dva. Len o niečo horšie skončil prášok Ariel Automat 3D Actives Lenor fresh a tretí bol Persil Gold Brilliance. Hoci aj tieto pracie prostriedky dostali dvojku, menšie rozdiely v kvalite prania medzi nimi boli.

Prvý, ale s dvojkou
V čom sa tieto prášky odlišovali? Kto Denkmit nepozná, ale vyskúšal by ho, pravdepodobne by bol s ním spokojný. Ale pozor! Tak ako aj iné prášky, nie je príliš šetrný k farbám bielizne. Kto nechce, aby mu ho odbarvili, mal by použiť tekutý prací prostriedok. Ale ani Denkmit všetko ideálne nevyčistí. Lepšie ako Ariel si však poradí s mastnými škvrnami. Persil na treťom mieste nevie tak dobre, ako prvé dva prášky, vyprať pigmentové a mastné škvrny a nie je príliš šetrný ani k udržaniu pôvodných farieb prádla.

„Celkovo si testované prášky najhoršie poradili s pigmentovo-mastnými škvrnami. Predstavujú ťažko vyprateľnú, ale zároveň bežnú mastnú sivú špinu, ako je napríklad zožltnutý golier alebo manžety na košeli či nohavice zašpinené od bicyklovej reťaze,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu d´Test Ida Rozová. Potvrdila, že so škvrnami si najlepšie poradil Denkmit, hoci ani pri ňom to na výbornú známku nestačilo. Mastné škvrny od masla, oleja či mejkapu vypral dobre ako jediný z testovaných práškov. „Prášok dm Denkmit je najlepším, ale zároveň najlacnejším pracím prostriedkom medzi testovanými práškami,“ potvrdila Rozová.

Na konci dvanásťčlenného rebríčka ostali pracie prášky Rex Soda Effect White Rose so známkou tri a Merkur Compact Automat, ktorý dostal štvorku. Tento prášok má problém najmä s odstránením rastlinných a škrobových škvŕn, ako aj so samedzením inkrustácie - usadzovania vápenatých solí vo vláknach prádla, ktoré sa tak môžu poškodiť. Slabinou Rexu je bielenie prádla, ale aj odstraňovanie škvŕn.

Výhodný nákup
Prášok dm Denkmit oprávnene získal v teste aj označenie „výhodný nákup“. Dôvod? Balenie s hmotnosťou 2,7-kilogramu stačí až na štyridsať cyklov prania. Z testovaných práškov je tak najúspornejší. Na jedno pranie ho treba zhruba 67 gramov. „Za jedno pranie tak domácnosť zaplatí zhruba polovicu toho, čo pri ostatných hodnotených pracích prostriedkoch,“ vysvetlila Rozová. Jedna dávka tohto prášku pri cene 2,7-kilogramového balenia 4,45 eura vyjde len na 11 centov. Ale jedna pracia dávka najdrahšieho testovaného prášku – Ecover Univerzal, stojí 62 centov. Pritom tento prášok dostal za kvalitu prania trojku a z dvanástich testovaných obsadil desiate miesto.

Test pracích prostriedkov podľa Rozovej ukázal, že dobre vyprať nemusí iba najdrahší prášok. „Zázraky síce sľubujú všetky pracie prostriedky, ale splniť ich dokážu len niektoré,“ dodala Rozová. Na obaloch práškov je totiž množstvo reklamy o vôni čerešní, ruží, sile sódy, mydla, kyslíka a najrôznejších „aktívnych prísadách“ či biozložkách. Ba dokonca už aj v propagácii práškov sa objavilo označenie 3D, ktoré sa používa pri audiovizuálnej technike. Všetky tieto tvrdenia však treba brať s rezervou. K starým klišé patrí aj označenie prášku „automat“. „Tým sa má asi naznačiť, že prášok je určený do automatických práčok, čo je však dnes samozrejmosť,“ dodal manažér d´Testu Václav Beneš.

Viac veria Rakúsku
Keď sme v jednej z bratislavských drogérií zisťovali, čo si o kvalite prášku dm Denkmit myslí predavačka, odporúčala nám ho so slovami: „Je najlepší, aký máme.“ Tým potvrdila výsledky testu. „Mnohé Slovenky však pracie a avivážne prostriedky chodia nakupovať do Rakúska,“ dodala predavačka. Tvrdia totiž, že tam sú kvalitnejšie. A nielen prášky, ale aj aviváže. Hoci ide o rovnaké značky. Takýto názor majú aj zákazníčky, s ktorými sme sa počas nákupu v drogérii rozprávali. To je však podľa Občianskeho združenia TEST „kačica“. Pracie prostriedky rovnakých značiek mávajú síce v západnej a vo východnej Európe občas iné zloženie, ale ich účinnosť je približne rovnaká. „Dôvodom na nákup v zahraničí môže byť nižšia cena pracích práškov, ale nie vyššia kvalita,“ predpokladá Beneš. Tento poznatok získalo združenie TEST už počas testov pracích prostriedkov v roku 2009.

 

01 - Modified: 2004-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dopravcovia s najvyšším počtom havárií 02 - Modified: 2004-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predzvesť skutočnej renesancie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 18:31