StoryEditor

Dlhy si už viac strážime

09.01.2011, 23:00

Slovenské firmy a domácnosti si v minulom roku lepšie strážili rozpočty. Naznačujú to výsledky inkasných spoločností, ktoré vlani spravovali menej nesplácaných úverov než v roku 2009. K poklesu však prispeli aj samotní veritelia, ktorí dlžníkov lepšie motivovali na splácanie. "Objem spravovaných úverov klesol, zlepšila sa platobná morálka dlžníkov, keďže veritelia oceňovali a oceňujú skrátené splatnosti rôznymi zľavami, cenovými skontami," vysvetľuje Ľubor Jenis, generálny riaditeľ Coface Slovakia a generálny tajomník Asociácie slovenských inkasných spoločností.

Bankám neplatíme najviac
Spoločnosti na Slovensku spravujú pohľadávky na úrovni približne 200 miliónov eur a podľa štatistík spoločnosti Intrum Justitia Slovakia sa našincom v minulom roku najmenej darilo splácať dlhy bankám. Nasleduje telekomunikačný sektor s mobilnými operátormi a ešte o niečo lepšie sú na tom veritelia z odvetvia energetiky či poisťovne. Firme Intrum sa pritom podarilo zvýšiť objem nesplácaných úverov, ktoré spravuje. "Za rok 2010 evidujeme nárast v objeme od sedem do desať percent," povedala Andrea Kmetyová z Intrum Justitia Slovakia.

Firmy sa poučili
Trend by sa nemal meniť ani počas nasledujúcich mesiacov, keďže inkasné spoločnosti neočakávajú nárast nesplácaných dlhov. Firmy a obzvlášť banky sa totiž z posledných rokov poučili a sprísnili podmienky poskytovania úverov. "Zvýšenie objemu pohľadávok neočakávame v súvislosti s pritvrdením na kreditnom riziku a skóringu súčasných a potenciálnych klientov finančných ústavov všeobecne," tvrdí Jiří Šimeček, manažér obchodu a rozvoja spoločnosti Transcom, ktorá v minulom roku medziročne spravovala o päť percent menší balík úverov.

Noví hráči nechodia
Slovenský trh s vymáhaním pohľadávok sa podľa miestnych hráčov stabilizoval. Štyri pätiny z neho ovláda päť spoločností, ktoré združuje Asociácia slovenských inkasných spoločností. "Trh inkasných spoločností je stabilný. Nové spoločnosti prichádzajúce na trh musia rátať s vyššími investíciami do technológie a prevádzky, keďže naši klienti sú nároční na presnosť a profesionalitu," vraví Kmetyová a dodáva, že popri veľkých špecializovaných spoločnostiach sa správou pohľadávok zaoberajú aj malé advokátske kancelárie.
Miroslav Hargaš

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:39