StoryEditor

Citigroup dostane injekciu z Číny

13.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší americký finančný koncern, Citigroup, zrejme dostane výdatnú injekciu od China Development Bank (CDB, Čínska rozvojová banka). Denník Wall Street Journal napísal, že americkej banke, ktorá prežíva ťažké obdobie svojej histórie, príde vhod čínska investícia, ktorá by mala dosiahnuť asi dve miliardy amerických dolárov. Ďalším investorom by mohol byť saudský princ Walid bin Talál, ktorý je už podielnikom Citigroup. Podľa správ v tlači banka rokuje o investícií, ktorá by mala dosiahnuť desať miliárd dolárov.
Tento týždeň zverejní správu o hospodárení v poslednom štvrťroku minulého roka nielen Citigroup, ale aj niektoré ďalšie americké veľkobanky. Očakáva sa, že v nich budú informácie o ďalších veľkých stratách v dôsledku hypotekárnej a úverovej krízy. Americké banky stratili na hypotekárnej kríze už vyše sto miliárd dolárov. Vlani v lete predseda amerického rezervného systému, centrálnej banky, Ben Bernanke pred členmi bankového výboru Kongresu povedal, že podľa jeho odhadu budú straty bánk okolo 200 miliárd. Niektorí pesimisticky naladení analytici tvrdia, že straty dosiahnu až 400 miliárd dolárov.
Citigroup by mala v uplynulom štvrťroku odpísať stratu až okolo 11 miliárd. Niektorí analytici tvrdia, že suma môže byť aj oveľa vyššia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 20:21