StoryEditor

Investoval do kaviarne. Splnil si sen

21.04.2009, 00:00
V seriáli HN vám predstavíme športovcov, ktorí sa dali na podnikanie. V dnešnej časti bývalý futbalový reprezentant Tibor Jančula.

Patril medzi prvých slovenských futbalistov, ktorý sa v ére samostatnosti presadili v zahraničí. Tibor Jančula počas kariéry pôsobil v Nemecku, Rakúsku či Belgicku a podarilo sa mu obliekať aj dresy dvoch najslávnejších tímov Maďarska (Ferencváros) a Slovenska (Slovan Bratislava). Rok po tom, ako skončil s futbalom, vstúpil do biznisu a ihneď videl jeho odvrátenú stránku. Odkúpil pizzeriu, ktorej sa príliš nedarilo a radšej sa jej zbavil. "To bola pre nás s manželkou skúška ohňom. Bol to prenájom, prebral som zabehanú prevádzku s personálom a kopil sa problém za problémom. Druhýkrát by som to nespravil,“ povedal pre HN Jančula.

Uspel na druhý pokus
Nevydarený biznis s pizzeriou Jančulu neodradil a vrhol sa na splnenie podnikateľského sna, ktorý mal dlhé roky spoločne s manželkou. "Naším prianím bolo vlastniť kaviareň a pohybovať sa v takejto činnosti. Už ju máme päť rokov, je zabehaná a všetko funguje tak, ako má,“ prezradil bývalý futbalista, ktorý v reprezentácii odohral 39 stretnutí a strelil deväť gólov. Spomínaná kaviareň sídli v bratislavskom Ružinove - Jančula už nie je v prenajatých priestoroch, ale ich má odkúpené. "Koľko to stálo? To nechcem riešiť. Pre podnikanie je však obrovskou výhodou byť vo vlastnom a nestarať sa o nejakú výšku nájomného,“ pochvaľuje si majiteľ podniku Maxx Cafe. O zákazníkov nemá núdzu ani počas hospodárskej krízy, jedným z jeho pravidelných návštevníkov je aj bývalý spoluhráč a v súčasnosti tréner lídra našej najvyššej súťaže Slovana Bratislava Ladislav Pecko. "Prajem mu. Slovan pomaly kráča tam, kam patrí a úspech ho neminie. Má silné zázemie a v súčasnosti nemá na Slovensku konkurenciu,“ hovorí Jančula. Ako hráč získal s "belasými“ posledný majstrovský titul v roku 1999. Okrem kaviarne má aj ďalšie podnikateľské aktivity. "V minulom roku sme so spoločníkmi otvorili reštauráciu Villa Koliba v lukratívnej štvrti hlavného mesta. Mám aj ďalšie plány, vlastním pozemky v okolí Bratislavy. Do ničoho sa však nehrniem,“ konštatuje 39-ročný rodák z Bernolákova.

Dotazník Tibora Jančulu

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť na Slovensku do podnikania?
Skončil som futbalovú kariéru a niečo som robiť musel. V roku 2003 sme spolu s manželkou kúpili pizzeriu. Nebola to žiadne zlatá baňa, stálo nás to veľa síl a nervov. Bola to však veľmi cenná skúsenosť.

Na koho sa v biznise najviac spoliehate?
Určite na manželku. V živote sa viackrát popálite, ale ona je zatiaľ jediným človek, ktorý ma nesklamal. Bez nej by mi to v biznise nešlo, lebo ja nemám k tomu taký vzťah.

Čo ste si kúpili z prvých peňazí zarobených vašou aktuálnou činnosťou?
Tri dni po prvej výplate som si kúpil automobil Mitsubishi Cordia Turbo, čo bolo v roku 1990 špičkové auto.

Je pre vás niekto z úspešných slovenských alebo zahraničných podnikateľov vzorom?
Obdivujem bývalých vrcholových športovcov, ktorým sa podarilo zaradiť do normálneho života po kariére. Napríklad v Česku sa veľmi darí Karlovi Poborskému.

Peniaze si musel strážiť
Keď je futbalista úspešný, má množstvo kamarátov a známych, ktorí mu chcú pomôcť zveľadiť majetok. Stretol sa s takýmito dobrákmi aj Jančula? "To neminie asi žiadneho úspešného športovca. Ozvali sa akože kamaráti. Ja som mal dať peniaze, oni know-how. Pritom žiadny nemali a chceli začať podnikať s cudzími peniazmi,“ spomína na nástrahy pofutbalového života Tibor Jančula. Preto sa takmer vždy spolieha na seba a ešte na manželku, ktorá je jeho najväčším pomocníkom v podnikaní. "Bez nej by to nešlo. Ja si vždy niečo vymyslím a ona sa postará o ostatné. Určite je v tomto smere šikovnejšia ako ja,“ dodal Jančula.

Prečítajte si aj:
Počas kariéry som zarábal viac ako dnes

Bratislavský podnikateľ. Bývalý futbalový reprezentant Tibor Jančula v rozhovore pre HN:

Bolo pre vás náročné zaradiť sa po skončení profesionálnej kariéry do života bežného človeka?
Určite to nie je jednoduché, čo môže potvrdiť veľa bývalých športovcov. Už počas kariéry sme sa s manželkou začali zamýšľať nad tým, čo bude ďalej. Rozhodli sme sa odkúpiť jednu pizzeriu. Bola to zabehaná prevádzka s personálom – boli s tým iba problémy. Získali sme však veľké skúsenosti.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:16