StoryEditor

Putin vyzýva na boj proti inflácii

27.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Zníženie inflácie by malo byť podľa ruského prezidenta Vladimira Putina hlavným cieľom ruskej vlády.
"Myslím si, že zníženie inflácie by malo byť jedným z hlavných cieľov na rok 2008," povedal Putin pred kabinetom na svojej ojedinelej návšteve v budove vlády. Zvyčajne sa totiž Putin stretáva s ministrami v Kremli.
Moskva tento rok výrazne minula svoj inflačný cieľ. Očakáva sa, že za rok 2007 dosiahne až 12 percent, čo je štyri percentuálne body nad pôvodným vládnym cieľom. Centrálna banka stanovila vo svojej výročnej správe týkajúcej sa stratégie menovej politiky oficiálny inflačný cieľ na budúci rok na šesť až sedem percent. Podľa jej viceprezidenta Alexeja Uljukajeva banka však zvýši svoj inflačný cieľ na rok 2008 o jeden až dva percentuálne body. Dodal, že trhy by sa mali pripraviť na väčšiu volatilitu kurzu rubľa.
Vláda očakáva, že miera inflácie môže v budúcom roku dosiahnuť až 8,5 percenta. Mnoho analytikov dokonca tvrdí, že sa bude pohybovať na dvojcifernej percentuálnej úrovni kvôli Putinovým sľubom. Ide napríklad o návrh na zvýšenie miezd pre zamestnancov verejného sektora a vojakov.
Centrálna banka umožnila tento rok revalváciu rubľa oproti menovému košu dolár/euro, aby utlmila rast inflácie. Očakáva sa, že v tomto kurze bude pokračovať aj na začiatku roka 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:10