StoryEditor

MasterCard plánuje bezkontaktné platby

04.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA
Prvé platby prostredníctvom novej bezkontaktnej technológie pri platení by sa na Slovensku mohli uskutočniť už v poslednom štvrťroku tohto roka.

Spoločnosť MasterCard Worldwide uzavrela dohodu s Global Payments Europe o zavedení bezkontaktnej technológie PayPass na Slovensku. Nová technológia je určená predovšetkým na rýchle platenie pri transakciách s menšími hodnotami nepresahujúcimi 500 korún.

Konkrétny termín, kedy bude možné uskutočniť prvú bezkontaktnú transakciu na Slovensku, bude podľa spoločnosti najviac záležať na obchodnej a technickej pripravenosti tuzemských bánk a obchodníkov. MasterCard však očakáva, že spolupráca s Global Payments zavedenie PayPass na Slovensku významne urýchli. Cieľom spoločnosti pritom je, aby sa prvé platby mohli uskutočniť už vo štvrtom štvrťroku tohto roka. Platba prostredníctvom novej technológie sa realizuje priložením karty k špeciálnej čítačke. Pri nákupoch v hodnote nižšej ako 500 Sk sa pritom nevyžaduje zadávanie kódu PIN, resp. podpis držiteľa karty. Bezkontaktná forma platby je podľa spoločnosti určené predovšetkým pre miesta, kde je dôležitá rýchlosť, napr. v rýchlom občerstvení, trafikách, na parkoviskách či v mestskej hromadnej doprave. Nová technológia taktiež umožňuje zmeniť pohľad na tradičnú formu platobnej karty a prináša nové formáty a vyhotovenia kariet.

V prípade platieb, ktoré prevyšujú spomínanú hranicu 500 Sk, bude držiteľ karty požiadaný o autorizáciu svojím podpisom, resp. zadaním PIN-u. Jedným z opatrení proti zneužitiu karty je aj povinnosť autorizácie držiteľa v prípade niekoľko za sebou nasledujúcich bezkontaktných platieb. Konkrétne limity stanovia banky vydávajúce karty podľa miery využitia konkrétnym majiteľom, pričom môžu zohľadňovať množstvo, hodnotu alebo náhodný prvok pri platení.

Ku koncu novembra 2007 bolo na celom svete vydaných viac než 20 miliónov nosičov technológie MasterCard PayPass. Pomocou tohto bezkontaktného riešenia je dnes možné platiť u viac než 80-tisíc obchodníkov v 22 krajinách sveta. Prvou európskou krajinou, v ktorej bolo zavedené bezkontaktné riešenie PayPass, je Turecko, pričom v súčasnosti je v tejto krajine možné platiť prostredníctvom hodiniek vybavených touto technológiou. Spoločnosť zároveň testuje možnosti využitia mobilných telefónov podporujúcich PayPass vo Francúzsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:02