StoryEditor

Známy aj neznámy Občan Havel

29.01.2008, 23:00

Ako sa Václav Havel rozčuľuje pri zle ušitých košeliach, pripravuje sa na prezidentský prejav, na Pražskom hrade sa stretáva s Rolling Stones, funí do saxofónu pripravenom pre Billa Clintona či ako mu Dáša Veškrnová hovorí áno na pražskej radnici. To je len zlomok z toho, čo odhalí už niekoľko rokov očakávaný dokument Občan Havel. Do českých kín vstupuje už zajtra.
Exkluzívna vstupenka
Režisér Pavel Koutecký oslovil Václava Havla, nášho prvého demokraticky zvoleného prezidenta, v roku 1992 s úmyslom sledovať ho s kamerou tak často a pri takých príležitostiach, ako to len bude možné. Vtedy ešte len kandidát na prezidenta súhlasil, hoci na začiatku možno netušil, že kamera ho bude "prenasledovať" dlhých 13 rokov. Koutecký tak získal exkluzívnu priepustku do zákulisia vysokej politiky. A mal možnosť byť prítomný pri udalostiach a okamihoch, o ktorých sa ostatným médiám mohlo iba snívať.
Pravdepodobne žiaden svetový politik si filmára nepustil tak blízko k telu ako Václav Havel. "Celý štáb sa stal prirodzeným sprievodcom niektorých rokovaní a dokázal svoju prácu robiť tak prirodzene a ohľaduplne, že sme po chvíli úplne zabúdali na jeho prítomnosť," spomína na spoluprácu Havel. Priateľská atmosféra prispela k tomu, že Havel takmer nič pri nakrúcaní neodmietol, problémy boli občas s niektorými politickými partnermi.
Koutecký nakrúcal tzv. observačnou metódou -- to znamená, že situácie zaznamenával tak, ako sa diali, bez dodatočných otázok, inštrukcií či špeciálneho osvetlenia. Autentickosť bola na prvom mieste.
Na slovíčko so Zemanom
Film mapuje Václava Havla od jeho rozhodnutia kandidovať na prezidenta až po jeho posledný deň v prezidentskej funkcii. Počas 13 rokov mal Koutecký šancu poodhaliť Havlov vzťah k dvom ženám, nazrieť do jeho súkromia, do zákulisia príprav koalície v roku 1996, ale nevyhol sa ani vzťahu Havla s vtedajším premiérom Václavom Klausom.
Tí, ktorí dokument už videli, sa zhodujú, že jednou z najzásadnejších scén filmu je návšteva Miloša Zemana u Havla po prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazila ODS. Zeman počas nej presviedča Havla, aby si nenechal všetko schvaľovať od Klausa, na čo Havel zareaguje slovami, že nemôže verejne zaskočiť premiéra tým, čo si vopred nedohodli. Slušnosť bola u neho vždy na prvom mieste.
Václav Havel do finálnej podoby dokumentu nijako nezasahoval, videl dve verzie pred dokončením. Občan Havel má aj pre neho vysokú hodnotu: "Pomáha mi vidieť niektoré momenty inak. Kým som bol v zajatí prezidentského zhonu, mnohé veci okolo seba som nemal možnosť reflektovať tak, ako ich dokumentuje filmový záznam."
Okúzlený, omráčený, nadšený
Slávnostnú premiéru mal film cez víkend v pražskej Lucerne. Medzi pozvanými nechýbali ani bývali Havlovi spolupracovníci -- riaditeľ jeho sekretariátu Vladimír Hanzel či hovorca Ladislav Špaček. Premietanie si nenechali ujsť ani minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, architekt Jan Kaplický, spisovateľ Ludvík Vaculík, dokumentaristka Helena Třeštíková alebo režisér Jiří Menzel. Hlavný aktér -- Václav Havel si, žiaľ, premiéru vychutnať nemohol, pre problémy so srdcom leží stále v nemocnici. "Som rád, že sa diváci vydržali dve hodiny pozerať na mňa a mojich spolupracovníkov," odkázal divákom po moderátorke večera. Škoda, že premiéry sa nedožil Pavel Koutecký, ktorý tragicky zomrel v roku 2006. Film napokon zostrihal Miroslav Janek.
Prvé ohlasy sú viac ako priaznivé. "Bol som okúzlený, omráčený a nadšený," vyznal sa pre ČTK režisér Ladislav Smoljak. Diváci ocenili, že filmári sa nevydali cestou bulváru, ale usilovali sa s rešpektom ukázať okamihy, ktoré sú zaujímavé, zábavné a odhaľujú tiež čo-to o stave českej spoločnosti a politiky. Pripravená je aj niekoľkodielna televízna verzia dokumentu, v televízii by sa mohla objaviť na budúci rok. 11. februára bude dokument predstavený na medzinárodnom festivale Berlinale.

Občan Havel
Dokumentárny film
Réžia: Pavel Koutecký, Miroslav Janek
Kamera: Stano Slušný
Premiéra v ČR: 31. 1. 2008

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:28