StoryEditor

Česko sa do eurozóny neponáhľa

20.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Česká vláda sa nebude ponáhľať s prijatím eura. Najprv sa musí ubezpečiť, že domáca ekonomika je na vstup do eurozóny dobre pripravená. Povedal to český premiér Mirek Topolánek.
Topolánek zopakoval opatrné stanovisko svojej vlády k euru. Povedal, že vláda chce byť dobre pripravená, aby mohla urobiť politické rozhodnutie, ktoré prinesie prospech českým občanom rovnako ako českým firmám.
Podľa Topolánka Česi dôverujú svojej mene viac než občania niektorých krajín, ktorí prijali euro s nadšením. Preto ich treba predovšetkým presvedčiť, že nová mena bude pre nich výhodná. "Česi majú korunu radi, Česi korune veria, sporia si a majú opodstatnené obavy zo znehodnotenia svojich úspor, pretože sa im to už predtým stalo." Dodal, že situácia je odlišná od Slovinska, kde menu obetovali bez jedinej slzy.
Český premiér tiež povedal, že česká koruna na budúci rok nevstúpi do systému výmenných kurzov ERM II a že prijatie eura v roku 2012 je nepravdepodobné.
Podnikateľské skupiny v krajine vyzvali vládu na urýchlené prijatie eura, pretože dlhodobo silnejúca koruna poškodzuje ich exportné marže a znižuje ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:43