StoryEditor

Švajčiarska komisia preskúma príčiny strát UBS

27.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Švajčiarska Federálna banková komisia bude skúmať príčiny, prečo veľkobanka UBS zaznamenala v súvislosti s americkou hypotekárnou krízou stratu 14 miliárd amerických dolárov.
Hovorca komisie Alain Bichsel povedal, že vyšetrovanie v UBS sa začne po tom, ako dôjde k oslabeniu krízy vo svetovom bankovníctve. UBS, ktorá je najväčším správcom majetku klientov na svete, predala v uplynulom mesiaci akcie singapurskému štátnemu investičnému fondu GIC za 11 miliárd švajčiarskych frankov. Saudská Arábia kúpila jej akcie za dve miliardy švajčiarskych frankov. Fond GIC získala v UBS deväťpercentný podiel.
Vedenie UBS ďalej oznámilo, že znižuje výšku dividend, ktoré sa budú vyplácať za tento rok, a predala aj niektoré akcie zo svojho portfólia.
Bichsel uviedol, že sa bude skúmať nielen to, aké rozhodnutia viedli k takej obrovskej strate, ale bude sa hľadať aj konkrétna osoba, ktorá nesprávne rozhodnutia schválila.
UBS z európskych veľkobánk najviac zasiahla úverová kríza v spojených štátoch. Generálny riaditeľ Peter Wuffli banku opustil v júli a nahradil ho Marcel Rohner. Odvtedy banka vymenila takmer celý vrcholný manažment.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:17