StoryEditor

Chyba, vďaka ktorej rastiem

16.01.2008, 23:00

Jedným z najhorších okamihov života sa stal pre mňa dávny konflikt medzi ideami a realitou všedného dňa. To, čo ma skutočne poučilo, bolo totálne vyhorenie jedného môjho dnes už, žiaľ, bývalého kolegu. Žil som podľa zásady, že možné je skutočne všetko, ale môj spomínaný kolega, vynikajúci IT odborník, žil, bohužiaľ, v inej realite. Tej svojej. V tej, ktorá je preplnená technickými parametrami, nastaveniami, sofistikovanými algoritmami, skrytými softvérovými chybami a narastajúcimi komplikáciami riešení. Ja som žil vo svojich ideách, že stačí iba chcieť a všetko pôjde, on to, žiaľ, musel aplikovať do reality. Napriek tomu, že sa snažil, ako len mohol, narazil na prirodzené hranice prírody, deň má skutočne iba 24 hodín a kapacita aj toho najlepšieho mozgu je jednoducho obmedzená. A tak jedného dňa, uprostred nevinného mítingu jednoducho vstal, vyhlásil, že už nemôže a odišiel. V podstate navždy.
Bola to tvrdá životná lekcia. Zrazu z minúty na minútu som bol donútený priznať si, že akési limity existujú, napriek tomu, že som na toto poznanie v nijakom prípade nebol pripravený. Nasledovalo niekoľko skutočne veľmi krutých mesiacov, vari najkrutejších, aké som kedy zažil. Absorbovať okamžitú kritickú absenciu kľúčového technologického človeka a stabilizovať danú kritickú situáciu ma stálo všetku moju životnú energiu, než som mohol pokračovať v budovaní firmy a biznisu.
Poučenie? Áno, dokážete čokoľvek, ale nie presne tak a v tom istom čase, keď chcete vy sami, ale keď je pripravená samotná doba. Pevná, takpovediac nezničiteľná sebadôvera kombinovaná s pokorou v najvyššej moci prírody, to je tá mantra, ktorá ma od tých čias sprevádza. Áno, je možné dokázať čokoľvek, ale je potrebné pozorne pracovať s danými okolnosťami. Iba tak, bdelo pozorujúc súčasnú situáciu na trhu či vo firme, je možné dokázať to, čomu verím. Nutnosť neustále správne integrovať svoje sny či vízie a realitu všedného dňa, to je poučenie, ktoré od tých čias v sebe nosím a ktoré ma prenáša cez všetky prichádzajúce problémy. A práve hlbokým rešpektom k tomu, čo sa práve deje, paradoxne začínam dosahovať takmer čokoľvek, v čo som uveril, že dokážem. Ide to. Tak nech sa darí aj vám.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:22