StoryEditor

Ulrichovci už tretí raz na rely Budapešť -- Bamako

13.01.2008, 23:00

Manželia Juraj a Daniela Ulrichovci sa v sobotu 12. januára už tretíkrát zapojili do rely Budapešť -- Bamako. Radi by obhájili svoje dve víťazstvá z tohto podujatia. V rámci novej súťaže absolvujú 8 760 km počas šestnástich dní a prejdú Maďarskom, Slovinskom, Talianskom, Francúzskom, Španielskom, Marokom, Západnou Saharou, obávanou Mauritániou a skončia v Mali.
Rozhodne správna orientácia
Bude to už tretí ročník týchto pretekov a o ich popularite svedčí aj neustály nárast účastníkov (prvý ročník -- päťdesiat posádok, druhý ročník -- stodesať, tretí ročník -- stosedemdesiat). Toto podujatie nie je rely v pravom zmysle slova, nejde totiž o rýchlostnú, ale o navigačnú súťaž, v ktorej je rozhodujúca správna orientácia. Posádky sú hodnotené na základe získavania bodov z kontrolných stanovíšť, ktorých je približne desať za deň. Preteky majú tiež charitatívny význam, jednotlivé posádky sa každoročne snažia pomáhať ľuďom v Afrike napr. zabezpečím školských pomôcok. "Ideme sa pokúsiť obhájiť naše dve doterajšie víťazstvá na súťaži Budapešť -- Bamako," hovorí Juraj Ulrich o najbližších pretekoch. "Určite to v náročnej konkurencii okolo 170 áut nebude jednoduché, ale naše ciele sú jasné. Chceme aj do tretice stáť na stupňoch víťazov."
Trať opäť náročnejšia
Aj keď je súťaž z väčšej časti maďarskou záležitosťou, najväčšie obavy majú Ulrichovci paradoxne z ďalších slovenských a českých posádok, ktoré im aj v minulom roku robili najväčšie problémy. Trať súťaže sa oproti minulým rokom mierne zmenila a podľa predbežných informácií bude opäť o čosi náročnejšia. Najdôležitejšie bude potrápiť sa s navigáciou a nezablúdiť.
Spoliehajú na Navaru
"Teší nás, že sa Raid Adventure Team zúčastní na rely práve s vozidlom Nissan Navara. Je to vozidlo, ktoré ideálne kombinuje vynikajúce terénne schopnosti a komfort pre posádku. V takýchto náročných podmienkach sa už mnohokrát osvedčilo," vysvetľuje Martina Jirásková, PR manažérka Nissan SCEE pre Česko a Slovensko. "Dúfame, že sa Ulrichovcom aj tento rok podarí uspieť a obhájiť titul a že im k tomu Navara pomôže."
Cesta do stredu Afriky
Na prelome rokov 2004 a 2005 absolvovali trať najťažšej rely sveta DAKAR 2005. Zúčastnili sa doteraz na oboch ročníkoch rely Budapešť -- Bamako a v obidvoch skončili ako víťazi. Po skončení tohto ročníka rely sa Ulrichovci vydajú v rámci Expedície Afrika 2008 ďalej do stredu Afriky, do Burkina Faso, Pobrežia Slonoviny či Guiney. Táto expedícia bude trvať ďalších 16 dní a predstavuje zhruba 10 000 km.

Najväčšie navštívené mesto mimo európskych miest Bamako -- hlavné mesto Mali, cca 740-tisíc obyvateľov.
Najmenšie mesto -- ktorákoľvek osada nomádov alebo tuarégov s dvomi obyvateľmi na štvorcový kilometer.
Teploty -- najvyššie teploty sú v Mali, okolo 50 °C; najnižšie v noci na Sahare okolo 0 °C až 5 °C. Je náročné zvládnuť 50-stupňový rozdiel za jeden deň.
Spotreba paliva -- pri jazde v púšti je približne 17 litrov/100 km. Je to pomerne veľa -- je to dôsledok veľmi nekvalitnej nafty. Vzhľadom na to, že jej cena je od 3 do 17 Sk za liter, nie je to až také zlé. Jazdci denne prejdú od 200 do 1200 km -- podľa náročnosti, no zväčša je to vždy takmer 10 až 12 hodín jazdy denne. Pri zablúdení, ktoré je reálnou hrozbou, môže 200-kilometrová etapa trvať aj 3 dni.
Zásoby -- zásoby nafty môžu byť vďaka prídavným nádržiam na vozidle takmer na 1 000 km. Zásoby vody a jedla je dobré mať vždy aspoň na 3 dni.
Ideálne jedlo -- rôzne vysokokalorické výživy, ktoré majú nízku hmotnosť, ale vysokú energetickú hodnotu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 05:25