StoryEditor

Slovinci nás upozorňujú

17.10.2007, 00:00

Slovinsko prijalo euro ako prvá z krajín, ktoré k EÚ pristúpili v roku 2004 -- 1. januára 2007. Osem mesiacov po prijatí eura vyletela slovinská inflácia takmer na 4 percentá. Slovinskí partneri upozornili na to, že to určite neznamená nič pozitívne pre krajiny, ktoré chcú euro zaviesť v blízkej budúcnosti. Tento odkaz je veľmi dôležitý pre Slovensko. V Slovinsku najviac zdraželi potraviny (7,6 %), výrobky pre domácnosť (4,5 %). Ceny v reštauráciách a baroch sa zvýšili o 9,1 percenta a kultúra a šport o 4,4 percenta. Samotné zavedenie eura prispelo k zvýšeniu inflácie len o 0,2 -- 0,3 percenta.
Skutočný rast cien má na svedomí najmä zdraženie potravín a výstavba diaľnic. Podľa Národnej banky Slovinska za rýchly rast inflácie môžu najmä veľké investície do výstavby diaľnic, ciest a modernizácia železníc. Svoj vplyv mal aj prílev peňazí z eurofondov a ponuka lacnejších úverov v slovinských bankách. Podľa slovinského ministerstva financií infláciu najviac ovplyvnil rast cien potravín na svetových trhoch, vysoký ekonomický rast Slovinska (5,9 %) a nárast miezd, ktoré sa zvýšili až o 4,9 percenta. Svoje urobila vyššia spotrebná daň na alkohol a tabak.
Ceny v obchodoch a službách rástli napriek prísnym opatreniam vlády, ktorá zverejňovala čierny zoznam obchodov a podnikov, ktoré neprimerane zvyšovali ceny. Na čiernom zozname sa objavili aj banky a pošty, ktoré situáciu využili a zvýšili poplatky v niektorých prípadoch až o 100 percent.
Slovinský Inštitút pre makroekonomické analýzy a rozvoj oznámil, že aktuálna predpoveď slovinskej inflácie na rok 2007 je 4,3 percenta, čo je najviac v rámci krajín eurozóny. Slovinci nám odporúčajú, aby sme sa z vývoja u nich poučili, pretože Európska komisia bude po skúsenostiach a vývoji v Slovinsku hodnotiť oveľa prísnejšie situáciu na Slovensku.
Deficit verejných financií na rok 2008 je na Slovensku naplánovaný do 3 % HDP a inflácia patrí na Slovensku medzi najnižšie v EÚ. Na margo zvyšovania cien potravín na Slovensku sa premiér Robert Fico vyjadril, že posilnia kontrolu v obchodných reťazcoch a ak by obchod neúmerne zvyšoval ceny potravín, vláda je pripravená urobiť zmeny v zákone o obchodných reťazcoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:00