StoryEditor

Banky už softvér naprogramovali

10.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Banky sa na euro pripravujú už viac ako rok. Euro má pre banky podľa prezidentky Slovenskej bankovej asociácie Reginy Ovesny-Straka veľký význam, a to aj napriek tomu, že práve pre bankový sektor predstavuje zmena meny najväčšie náklady a výpadok výnosov, najmä zo zahraničného platobného styku a z kurzových obchodov. Programovanie softvéru už majú ukončené všetky banky. Tie majú hlavný počítačový systém a zároveň subsystémy. "Treba ich vzájomne prepojiť, čo bude náročné," skonštatovala Regina Ovesny-Straka. Prípravy bánk však už sú podľa nej v konečnej fáze.
Ako pokračovala šéfka asociácie, pre obyvateľov Slovenska nebude znamenať zavedenie eura významnú zmenu. Veľmi dôležité bude podľa nej pripraviť občanov na počítanie a myslenie v eurách. "Čím lepšia bude osveta, tým jednoduchšie sa im bude prechádzať z pôvodných cien na eurové a tým menej obáv budú mať z tejto zmeny," povedala. Podľa nej bude ľuďom chvíľu trvať, kým si zvyknú na menšie sumy a na množstvo mincí, mali by si zvyknúť platiť kartami.
Podnikatelia by mali začať s prípravou čo najskôr. Veľa zmien sa týka informačných systémov, preto treba začať komunikovať s ich dodávateľmi už teraz. S blížiacim sa termínom zavedenia eura budú softvérové firmy zavalené požiadavkami klientov, a to podľa R. Ovesny-Straka ovplyvní aj cenu týchto služieb. "Takže čím skôr firma podnikne potrebné kroky, o to lacnejšie ju to vyjde," poznamenala. Euro ovplyvní všetky dodávateľsko-odberateľské, mzdové a účtovnícke systémy. Treba sa pripraviť na to, že banky, ale aj daňové úrady či iné inštitúcie, s ktorými sú podnikatelia v kontakte, budú vyžadovať od svojich klientov vstupy i výstupy do svojich informačných systémov v eurách. "Tí, ktorí zanedbajú prípravu na zavedenie eura, môžu ostať v januári 2009 prekvapení, že nie sú schopní napríklad vystaviť faktúry, zúčtovať mzdy svojich zamestnancov, uplatniť si výšku odpočtu DPH a mnohé iné činnosti, bez ktorých nebudú vedieť bežne fungovať," dodala Regina Ovesny-Straka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:46