StoryEditor

Rudolf Sivák: Manažérov najviac zaujíma euro

06.02.2008, 23:00
Rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák pre HN:

Ekonomická univerzita v Bratislave ako medzinárodne uznávaná inštitúcia chápe, že vysokoškolské vzdelanie sa stáva v súčasnosti štandardom a nevyhnutnosťou pre každého manažéra a podnikateľa.
Programy vzdelávania v manažérskych zručnostiach, informačných a komunikačných technológiách, riadení ľudských zdrojov a pod. zvyšujú kvalifikáciu manažérov a ich cenu na medzinárodnom trhu práce. Rektor EU v Bratislave Rudolf Sivák uvádza, že počet študentov s prirodzenou túžbou po modernom manažérskom vzdelávaní sa každoročne významne zvyšuje.

Okrem denného a externého štúdia pripravuje Ekonomická univerzita v Bratislave aj vzdelávacie programy pre manažérov. O ktoré programy je najväčší záujem?
Akreditácia programov všetkých troch stupňov vysokoškolského vzdelávania poskytuje Ekonomickej univerzite v Bratislave možnosť a právo ponúknuť široké spektrum ekonomických a manažérskych študijných programov. Zároveň vytvára bázu na ponuku ďalšieho a celoživotného vzdelávania. Požiadavky na vedomosti a zručnosti manažéra sa v modernej spoločnosti neustále menia. Manažéri musia sústavne prehlbovať a rozširovať svoje vedomosti a skúsenosti. Vzdelávanie a rozširovanie manažérskych znalostí sa stáva celoživotným procesom. Na univerzite bolo preto vytvorené špecializované pracovisko - Centrum ďalšieho vzdelávania (CĎV), ktoré má za sebou už 15 rokov svojej činnosti. Prvé kurzy a vzdelávacie programy boli zamerané na problematiku finančného riadenia. Na ne nadväzovali kurzy účtovníctva súvisiace s novými právnymi úpravami. Postupne pribúdali kurzy v oblasti marketingu a personálneho manažmentu, s ktorými CĎV začalo v roku 1995. V tom čase vznikalo veľa personálnych agentúr, na ktorých podnet sme tieto kurzy pripravovali.
Kurzy realizujeme na základe zmien prebiehajúcich v ekonomike a po identifikovaní potrieb vzdelávania v podnikoch. Podľa týchto analýz - spoločne s vedeniami firiem - navrhujeme najvhodnejšiu a najúčinnejšiu formu vzdelávania.
V súčasnosti je veľký záujem o odborné semináre venované praktickým postupom zavedenia eura v podmienkach Slovenskej republiky, o vzdelávacie programy aktuálnych právnych predpisov určené najmä pre stredný a vyšší manažment a o jednosemestrálne vzdelávacie programy Ekonomicko-právne aspekty podnikania v Európskej únii či Investovanie na kapitálových trhoch. EU v Bratislave ponúka aj vzdelávanie v dvojročnom slovensko-nemeckom programe MBA organizovanom v spolupráci s Európskou vysokou školou manažmentu v Berlíne. Ide o prestížnu a v manažérskom prostredí vysoko cenenú formu postgraduálneho vzdelávania určenú hlavne pre mladých manažérov.

Neustále vzdelávanie zvyšuje manažérom cenu na trhu práce a zároveň aj dopyt po nich. Máte informácie o tom, ako dokážu obstáť v medzinárodnej konkurencii? Ako získavate spätnú väzbu?
Našich absolventov oslovujeme z hľadiska ich uplatnenia. Ohlasy sú veľmi pozitívne aj vzhľadom na to, že Ekonomická univerzita v Bratislave pokrýva široké spektrum okruhov manažérskeho vzdelávania a saturuje takmer všetky nadväzujúce potreby súčasného trhu práce. Absolventi univerzity zastávajú významné pozície v nadnárodných spoločnostiach, dokážu sa v praxi úspešne uplatniť na trhu prácu v SR a v EÚ. Viacerí úspešní absolventi z praxe zároveň pôsobia na fakultách EU v Bratislave v pedagogickom procese. Ovplyvňujú jeho obsah a poskytujú užitočné námety, akými smermi by sa mali jednotlivé študijné odbory v najbližších rokoch uberať z hľadiska potrieb praxe.

Akú pozíciu má Ekonomická univerzita v Bratislave v medzinárodnom meradle? Ponúka v rámci vzdelania niečo, s čím sa na iných európskych univerzitách tohto typu nestretneme?
Z hľadiska kvality vzdelania je Ekonomická univerzita v Bratislave na porovnateľnej úrovni s manažérskymi a ekonomickými fakultami v Európe. Pozorne sledujeme študijné programy zahraničných univerzít a ich skúsenosti implementujeme do našich študijných programov. Máme podpísané zmluvy o spolupráci so štyridsiatimi renomovanými univerzitami vo svete. Každoročne v pedagogickom procese pôsobí 15 až 20 profesorov zo zahraničia. Približne rovnaký počet učiteľov Ekonomickej univerzity v Bratislave pôsobí v zahraničí. Patríme medzi popredné univerzity z hľadiska mobility študentov. Ročne vysielame na jedno- až dvojsemestrálne zahraničné študijné pobyty približne 180 študentov. Teší nás, že každoročne stúpa záujem zahraničných študentov o štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave v rámci programov ERASMUS a SOCRATES, ako aj v rámci doktorandského štúdia. V súčasnosti študuje na univerzite približne 120 zahraničných študentov na prvom a druhom stupni štúdia a takmer 40 študentov na treťom stupni štúdia. Poskytujeme komplexné vzdelanie v ekonomických, vo finančných a v manažérskych odboroch v rámci šiestich fakúlt v rovnakom rozsahu ako akreditované ekonomické univerzity v Európe. Približne 60 predmetov vyučujeme v anglickom, nemeckom, vo francúzskom či v španielskom jazyku. Ponúkame aj tri študijné programy druhého stupňa štúdia komplexne vyučované v anglickom, nemeckom a vo francúzskom jazyku. Aj to považujem za významnú pridanú hodnotu a odlišnosť Ekonomickej univerzity v Bratislave od iných univerzít a fakúlt podobného zamerania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:38