StoryEditor

Zadlžovanie Slovákov bude pokračovať

07.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Bankári predpokladajú, že rast objemu úverov bude v najbližších rokoch naďalej pokračovať. Podľa hovorcu Tatra banky Borisa Gandela bude rast poskytovania úverov obyvateľstvu v korunovom vyjadrení pravdepodobne silnejší ako v roku 2007. Stále sa zvyšujúci dopyt po úveroch by mohol podľa vrchného riaditeľa ČSOB na Slovensku Daniela Kollára naznačiť, že by mal mať klesajúcu tendenciu, ale nedeje sa tak. "Práve naopak, očakávame zvýšený záujem obyvateľstva, primárne o financovanie bývania prostredníctvom úverov," konštatoval Kollár. Hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta si však myslí, že domácnosti sa budú zadlžovať o niečo pomalším tempom ako doteraz. Avšak medziročne by do roku 2010 nemalo tempo rastu klesnúť podľa neho pod 20 percent.
Rastu úverov bude podľa Gandela naďalej pomáhať silný rast ekonomiky spojený s rastom reálnych miezd, poklesom miery nezamestnanosti a prostredie stabilných úrokových sadzieb tesne pred vstupom do eurozóny. V oblasti zadlžovania sa Slováci čoraz viac približujú ostatným krajinám Európskej únie. I keď je ukazovateľ zadlženosti Slovákov stále relatívne nízky, dynamika zadlžovania sa podľa manažéra pre externú komunikáciu v Dexia banke Michala Fúrika stále zvyšuje.
Rast úverov bude pravdepodobne podporovaný aj pokračujúcim boomom realitného trhu. Úvery na bývanie budú podľa bankárov naďalej tvoriť najväčšiu časť poskytnutých úverov obyvateľstvu. Štátny príspevok pre mladých zatraktívnil podľa hovorkyne OTP Banky Tatiany Jonákovej hypotekárne úvery, ktoré predchádzajúce roky začali ustupovať spotrebným úverom na bývanie. Hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých budú podľa Gandela tvoriť v tomto roku 25-percentný podiel na počte predaných hypoték.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:55