StoryEditor

Ropa je na dostrel stovke

21.11.2007, 23:00
Od dnešného dňa tankujeme drahšie. Benzín si pripíše 20 halierov, nafta dokonca 50. Dôvodom je rast cien týchto komodít na medzinárodných burzách. V raste sa nedala zahanbiť ani ropa.

V stredu ráno sa dostala na nové historické maximum, necelý dolár od psychologickej hranice 100 dolárov za barel (159 litrov). K cene 99,29 dolára jej pomohol slabnúci dolár. Ten dosiahol oproti euru rekordné minimum 1,4855 dolára za euro. Americká mena stratila po komentári americkej centrálnej banky Fed. Podľa jej šéfa Bena Bernankeho sa očakáva spomalenie americkej ekonomiky, rast nezamestnanosti a inflácie.

Špekulácie v pozadí
Počas dňa sa situácia s ropou aj dolárom upokojila. Pre americkú menu to znamenalo mierne posilnenie, pre ropu oslabenie. "Vzťah medzi dolárom a ropou je taký, že slabý dolár zlacňuje nákup komodít obchodovaných v americkej mene," vysvetľuje Michal Májek, analytik spoločnosti Fimex Capital. Podľa jeho názoru v súčasnosti nie sú fundamentálne dôvody na takýto nárast ceny čierneho zlata. "Zásoby sú na relatívne uspokojivej úrovni, o studenej zime sa dá zatiaľ iba špekulovať," zamýšľa sa Májek. "Cenu zdvíhajú technické a špekulatívne nákupy," uzatvára analytik.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

Palivá idú hore
Počas mesiaca sa cena benzínu na burze v Rotterdame zvýšila o 90 dolárov za tonu. Cena nafty mierne stúpla za mesiac o vyše 180 dolárov za tonu a je o sto dolárov vyššia ako pri benzíne. "Výraznejší vplyv vysokej ceny ropy na palivá zatiaľ nepozorujeme, keďže ho tlmí slabnúci dolár a silnejúca slovenská a česká koruna," hovorí analytik českej spoločnosti Colosseum. Podľa jeho názoru by ceny benzínu na našich čerpacích staniciach mohli v nasledujúcich týždňoch stagnovať. "Nafta by však mohla zdražieť, keďže sa začína vykurovacia sezóna," upozorňuje. Jeho slová čiastočne potvrdzuje dnešné zdraženie nafty a mierne zvýšenie ceny benzínu. Podľa portálu www.tankovanie.sk bude priemerná cena nafty 40,25 Sk za liter a najpoužívanejšieho 95-oktánového benzínu 38,55 Sk za liter. "Po niekoľkých dňoch stabilizácie sa kótované ceny ropy a ropných produktov na medzinárodných trhoch opätovne vrátili na silnú rastovú dráhu podporované nízkou úrovňou komerčných zásob a obavami z ich ďalšieho poklesu," približuje situáciu hovorca rafinérie Slovnaft Anton Molnár. To najmä v prípade motorovej nafty, ktorá patrí medzi stredné destiláty, znamená výrazné riziko počas zimnej sezóny. Na cenu tlačí aj očakávaný príchod chladnejšej zimy v porovnaní s minulým rokom, čo spôsobuje vyšší dopyt po tomto type paliva.

Pre pamätníkov
Podľa agentúry TASR v tomto roku ide o trináste zdražovanie benzínov, zlacňovaní bolo sedem. Cena nafty rastie takisto 13-krát v roku, no bez prestávky od polovice januára (dovtedy trikrát zlacnela). Po započítaní štvrtkového zdražovania sa celkovo od začiatku roka ceny benzínov zvýšili o 2,50 Sk/liter. Nafta v tomto porovnaní bude drahšia o 2,60 Sk/liter.
Presne pred rokom boli benzíny lacnejšie o 2,30 Sk/liter a nafta o 2,50 Sk/liter, pred piatimi rokmi boli benzíny lacnejšie o 12,20 Sk/liter a nafta o 13,40 Sk/liter, pred desiatimi benzíny o 16,50 Sk/liter a nafta o 18,80 Sk/liter.

Akcie rafinérií
Rastúca cena ropy vyhovuje najmä atraktivite akcií rafinérií a energetických spoločností. Spoločnosť ťažiaca zemný plyn BG Group si včera pripísala 1,7 percenta, rafinéria Shell postúpila o 1,4 percenta a BP o 0,2 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:00