StoryEditor

Čo potrebujete na správne vyplnenie priznania

23.01.2007, 23:00

Na správne vyplnenie daňového priznania daňovník potrebujete list vlastníctva (prípadne evidenčný list), z ktorého je dôležitý dátum vkladu (nadobudnutie vlastníctva), parcelné čísla pozemkov, výmera nehnuteľnosti, druh nehnuteľnosti a názov katastrálneho územia, kde sa jeho nehnuteľnosť nachádza. Dôležité sú aj iné doklady, ktorými môžu byť napríklad doklad o hodnote pozemku pri lesných pozemkoch a rybníkoch s chovom rýb a ostatných hospodársky využívaných vodných plochách, pri ktorých sa hodnota pozemku vypočíta podľa vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 492/2004 Z.z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku, ďalej právoplatné stavebné povolenie, právoplatné kolaudačné rozhodnutie, zmluva o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru, v ktorej je vymedzená podlahová plocha bytu, nebytového priestoru, výmera zastavaného pozemku a priľahlého pozemku a iné písomnosti.
Druhy daňových priznaní
Podľa zákona o správe daní je daňové priznanie
-- riadne, ktoré daňovník podáva najneskôr do 31. januára. Priznanie podajú len tí, ktorým sa zmenil druhu pozemku (zo záhrady vznikol na základe právoplatného stavebného povolenia stavebný pozemok), zmenila sa výmera zastavanej plochy stavby pristavením ďalšej prístavby skolaudovanej právoplatným kolaudačným rozhodnutím, zmena využitia stavby z jedného účelu na viac účelov a podobne.
- opravné. Takéto priznanie sa podáva do 31. januára vtedy, ak daňovník zistil, že v riadnom daňovom priznaní predloženom správcovi dane na rok 2007 sú chyby. Pri vyrubovacom konaní použije správca dane v takýchto prípadoch opravné daňové priznanie a na predchádzajúce priznanie sa neprihliada.
- dodatočné. Ak po 31. januári daňovník zistí, že jeho daňová povinnosť má byť vyššia, je povinný predložiť do konca mesiaca po tomto zistení dodatočné daňové priznanie. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň aj splatná.
Dodatočné daňové priznanie na daň z nehnuteľností môže daňovník predložiť aj v tom prípade, ak zistí, že jeho daňová povinnosť má byť nižšia.
Daň z pozemkov
Aj po prijatí zákona č. 120/2006 Z.z., daňovníkom dane z pozemkov zostáva naďalej predovšetkým vlastník pozemku zapísaný v katastri nehnuteľností, správca pozemku, dlhodobý nájomca, fyzická alebo právnická osoba, ktorej boli pridelené náhradné pozemky, nájomca náhradných pozemkov, nájomca pozemkov spravovaných Slovenským pozemkovým fondom, ale aj užívateľ.
Daňou z pozemkov sa zdaňujú
- orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady,
- trvalé trávne porasty,
- záhrady,
- lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy,
- rybníky s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy,
- zastavané plochy a nádvoria,
- stavebné pozemky,
- ostatné plochy okrem stavebných pozemkov.
Daň zo stavby
Daňovníkom dane zo stavieb je vlastník stavby alebo správca stavby, ďalej nájomca stavby pri stavbách spravovaných Slovenským pozemkovým fondom, ale aj užívateľ stavby. Ten je daňovníkom vetdy, ak z právoplatných dokladov sa nedá zistiť, kto je vlastníkom stavby alebo správcom stavby vo vlastníctve štátu, správcom stavby vo vlastníctve obce, správcom stavby vo vlastníctve vyššieho územného celku a nejde ani o stavbu, ktorú spravuje Slovenský pozemkový fond.
Stavby, ktoré sa zdaňujú
Na rok 2007 sa daňou zo stavieb zdaňujú stavby, ktoré majú jedno alebo viac nadzemných podlaží alebo podzemných podlaží spojené so zemou pevným základom. Na daňovú povinnosť nemá vplyv skutočnosť, že sa stavba prestala užívať.
Základom dane zo stavieb je zastavaná plocha stavby. Už od roku 2006 platí, že do zastavanej plochy stavby, ktorá je základom dane, obce už nemôžu započítať prečnievajúcu časť strešnej konštrukcie stavby. Tá sa v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach do základu dane započítavala. Do zastavanej plochy stavby sa aj v roku 2007 započítavajú prečnievajúce balkóny a terasy, ktoré majú podlažie.
Sankcie za nepodanie daňového priznania
Nepodať daňové priznanie sa neoplatí.
Výšky pokút určuje zákon o správe daní a poplatkov.
- 0,2 % z dane uvedenej v daňovom priznaní za každý deň omeškania, až do výšky 10 % z dane uvedenej v daňovom priznaní. Výška pokuty môže byť najmenej 2 000 Sk a najviac 1 000 000 Sk.
Ak daňovník nepodá priznanie v lehote určenej vo výzve, obec mu môže uložiť pokutu, ak ide o fyzickú osobu najmenej 200 Sk, a ak ide o právnickú osobu najmenej 2 000 Sk.
Oznamovacia povinnosť
Do 30 dní treba správcovi dane oznámiť každú zmenu. Napríklad zmenu vlastníckych vzťahov k pozemku, stavbe, bytu, ktorá nastane prevodom alebo prechodom vlastníckych práv k nehnuteľnosti. Oznamovaciu povinnosť má bývalý vlastník, ale aj nový vlastník. Za nesplnenie oznamovacej povinnosti obec uloží pokutu fyzickej osobe najmenej 200 Sk a právnickej osobe najmenej 2000 Sk. Pokuta za nesplnenie oznamovacej povinnosti je najviac 100 000 Sk.

Poradňa
Prestavaný rodinný dom
Vlastním rodinný dom, za ktorý som na rok 2006 platil daň zo stavieb sadzbou dane, ktorú obec určila pre "stavby na bývanie". V priebehu roka som dom rekonštruoval tak, že prevažnú časť stavby využívam na bývanie a časť stavby na maloobchodnú predajňu. Mám na rok 2007 podať daňové priznanie?
-- V stavbe rodinného domu sa k 1. januáru 2007 zmenil účel využitia celej stavby. Na rok 2007 už nejde len o stavbu na bývanie, ale o viacúčelovú stavbu, za ktorú sa daň počíta už dvoma sadzbami dane zo stavieb. Pre viacúčelové stavby je aj iná príloha k daňovému priznaniu, na ktorej sa priznáva daň zo stavieb. V tomto prípade daňovník podá daňové priznanie na rok 2007 a daň za viacúčelovú stavbu vypočíta podľa § 12 ods. 6 zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku tak, že za časť stavby, ktorá slúži na bývanie, vypočíta daň sadzbou dane určenou správcom dane pre "stavby na bývanie", a za zostávajú časť stavby, ktorá je maloobchodnou predajňou, vypočíta daň sadzbou dane určenou pre "stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť".
Byt oslobodený od dane
Sme manželia, v roku 2001 sme nadobudli do bezpodielového spoluvlastníctva byt, za ktorý sme si do 31. januára 2002 uplatnili nárok na päťročné oslobodenie od dane z bytov. Od roku 2002 bol byt od dane oslobodený, avšak doba oslobodenia bytu sa končí 31. decembra 2006. Inú nehnuteľnosť nevlastníme.
Máme na rok 2007 podať daňové priznanie za byt a platiť daň?
-- Zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku určuje, že za pozemok, stavbu, byt alebo nebytový priestor, ktorý je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, priznanie podáva jeden z manželov, ktorému aj správca dane vyrubuje daň.
V tomto prípade ide o byt, pri ktorom uplynula lehota na oslobodenie. Ak uplynú lehoty na oslobodenie od dane z nehnuteľností podľa § 104 ods. 2 až 4 zákona č. 582/2004 Z.z., nejde o skutočnosť, na základe ktorej je daňovník povinný podať priznanie k dani. Byt sa už od roku 2007 zdaňuje. Správca dane vyrubí daň z bytov platobným výmerom tomu z manželov, ktorý v roku 2002 podal daňové priznanie a v ňom uplatnil nárok na päťročné oslobodenie od dane ešte podľa zákona č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľnosti. Správca dane je povinný vyrubiť daň najneskôr do 15. mája 2007.
Daň z nehnuteľnosti
Rodičia mi v roku 2006 darovali dom, v ktorom ostali naďalej bývať, ja mám svoj byt, v ktorom bývam. Kto priznáva daň z nehnuteľnosti?
-- Ak ste mali rodinný dom k 1. januáru 2007 už vo svojom vlastníctve, ktoré je vyznačené na liste vlastníctva vydaného správou katastra, ste do 31. januára 2007 povinná obci podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností napriek tomu, že v tomto dome bývajú rodičia. Rozhodujúci je vlastnícky vzťah k nehnuteľnosti. Ak na základe darovacej zmluvy nebol k 1. januáru 2007 ešte urobený vklad na správe katastra, daňovníkmi dane z nehnuteľností za rodinný dom sú stále vaši rodičia. Ak v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach podali priznanie k dani a nenastali u nich žiadne zmeny pri nehnuteľnostiach, ktoré sú rozhodujúce pri vyrubení dane, priznanie na rok 2007 nepodávajú ani rodičia.

Legislatíva
Zdaňovanie pozemkov, stavieb, bytov a nebytových priestorov sa na rok 2007 v porovnaní s rokom 2006 podstatne nemení, i keď v roku 2006 bol schválený zákon č. 120/2006 Z.z., ktorým sa od 1. januára 2007 mení zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Týmto zákonom sa rozšírilo oslobodenie od dane z pozemkov a dane zo stavieb na pozemky a stavby alebo ich časti, ktoré slúžia na vzdelávanie, na vedeckovýskumné účely alebo na vykonávanie náboženských obradov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:38