StoryEditor

Zuzana Sternová: Komplexná obnova stojí každého vlastníka aspoň pol milióna

31.03.2006, 00:00

Predpokladom kvalitnej firmy na zateplenie bytovky je licencia Technického a skúšobného ústavu, tvrdí výkonná riaditeľka Výskumno-vývojového ústavu pozemných stavieb Zuzana Sternová.
Prečo je na Slovensku zateplených len 10 percent budov?
- Aj číslo 10 percent sa mi zdá priveľa. Príčin je viac. Ako prvú zdôrazňujem, že ešte stále nie je u nás energia taká drahá, aby si obyvatelia uvedomili, že zbytočne platia za zvyšovanie teploty vzduchu v okolí svojich domov. Druhá je, že stále nie je medzi majiteľmi bytov dosť informácií o tom, aké výhody obnova domov a s ňou spojené zateplenie, prinášajú. A treťou príčinou je sociálna situácia niektorých skupín ľudí. Pre nich je jednoduchšie pravidelne platiť za energiu viac ako zvládnuť investíciu v rádoch stotisícov korún.
Vravíte o obnove, nie o zatepľovaní. Prečo?
- Ak počítame s tým, že hromadná bytová výstavba sa skončila v roku 1992, prídeme na to, že aj najmladšie bytovky sa blížia k termínu svojich prvých veľkých opráv. Dobrým zvykom je napríklad každých 15 rokov siahnuť na fasádu. Okrem toho treba zdôrazniť, že zateplenie nesplní svoj účel v plnom rozsahu, ak ho nebude nasledovať aj hydraulické vyváženie sústavy a regulácia v zásobovaní teplom. Pri takýchto investíciách treba pozrieť aj na strechu, okná, spoločné priestory a rozvody energií priamo v dome. Samozrejme, je veľmi výhodné vymeniť staré okná za nové skôr, ako sa bude robiť zatepľovanie.
Koľko to stojí?
- V našom ústave sme vyčíslili, že keby sme chceli na Slovensku spraviť obnovu bytového fondu postaveného v bytových domoch, stálo by to k 1. januáru 2004 až 400 miliárd korún. Približne 10 percent z tejto sumy by išlo len na zateplenie, 35 až 40 percent by stálo zateplenie, nové okná a ostatné konštrukčné zmeny potrebné na zníženie tepelných strát. V korunách na jeden byt to predstavuje približne 500-tisíc na komplexnú obnovu alebo 200-tisíc na zateplenie aj s oknami. Komplexná obnova by každého majiteľa bytu stála od 500-tisíc do 700-tisíc slovenských korún. Tieto čísla platia pre bytové domy, pri rodinných domoch je situácia iná. Vlastníci rodinných domov však vo väčšom počte pristupujú k zatepľovaniu.
Mnohí majitelia bytov v bytových domoch sa nedokážu dohodnúť ani na tom, aký materiál použijú na zateplenie. Čo je lepšie - polystyrén alebo minerálna vata?
- Polystyrén a minerálna vata - dva materiály, ktoré prichádzajú do úvahy - sú si rovnocenné. Každý z nich má drobné výhody a drobné nevýhody. Rozdiel je v cene. Zhotovenie jedného metra štvorcového zateplenia kontaktným zatepľovacím systémom s penovým polystyrénom stojí asi 1 100 korún, štvorcový meter zateplenia so systémom minerálnej vlny približne 1 500 korún. Jediný rozdiel pri ich používaní je, že od výšky 22,5 metra sa môže zatepľovať výlučne kontaktnými zatepľovacími systémami s tepelnou izoláciou na báze minerálnej vlny, z dôvodu technického vybavenia hasičských zborov. Treba však zdôrazniť, že penový polystyrén vhodný na zatepľovanie nehorí, len pôsobením vysokých teplôt sublimuje, čiže mizne. Použitie minerálnej vlny do výšky 22,5 metra nie je pri zatepľovaní fasád bytových domov potrebné.
Prečo sa novostavby nezatepľujú?
- Nepochybujem o tom, že materiály, ktoré sa dnes, najmä pri murovaných obvodových stenách, používajú, nevyžadujú zateplenie. Projektanti majú možnosť navrhnúť stavbu aj bez zateplenia tak, aby sa splnili energetické požiadavky. Popri tom životnosť murovaných konštrukcií je minimálne 100 rokov. Požadovaná životnosť dodatočného zateplenia je 30 rokov.
Mnohé byty už sú zateplené zvnútra. Je to nepochybne lacnejšie - prinajmenšom odpadá potreba stavať lešenie okolo domu. Napriek tomu však tento spôsob nemá veľa priaznivcov. Prečo?
- Zateplenie zvnútra, najmä ak to spraví len jeden byt v dome, je priam sebectvo. Obvodový múr sa začne na zateplenom mieste správať celkom inak a môže dôjsť k degradácii materiálu pôvodnej konštrukcie mrazom. Okrem toho za vnútorným zateplením kondenzuje vodná para a vďaka nej sa dobre darí plesniam. Zateplenie zvnútra uberá aj z rozmerov izby. Zaujímalo by ma, či niekomu po takomto zateplení znížili platby za teplo, ktoré sa počítajú práve podľa podlahovej plochy. A moja posledná výhrada proti takémuto postupu je, že vôbec nerieši tepelné mosty. Preto nemôžem zatepľovanie zvnútra odporučiť.
Ako spoznať dobrú firmu zaoberajúcu sa zatepľovaním budov?
- Technický a skúšobný ústav stavebný vydáva stavebným firmám licencie, ktoré dávajú predpoklad kvalitnej práce a použitia technológie aj materiálov. Veľmi dôležité sú aj referencie. Zhotoviteľské firmy by mali realizovať zateplenie podľa "na mieru šitej" projektovej dokumentácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:20