StoryEditor

Víkend pred televízorom

11.01.2007, 23:00

Sobota 13. januára
10.00, ČT2: Mať a nemať
Milostnú drámu na pozadí vojnových udalostí nakrútil podľa románu Ernesta Hemingwaya scenárista a režisér Howard Hawks. Dej sa odohráva v roku 1940, keď Francúzsko ovládali kolaborantskí zradcovia. Majiteľ rybárskeho člnu Harry Morgan sa však o politiku nestará. Jedného dňa sa však rozhodne pomôcť ľuďom z francúzskeho odboja. Predstaviteľ hlavného hrdinu Humphrey Bogart sa opäť uplatnil v polohe, ktorú diváci dobre poznajú zo slávnej Casablancy: ako samotár, ktorý sa o nikoho nestará, avšak ktorý sa nakoniec zachová veľmi statočne. Film je atraktívny aj vďaka skutočnosti, že sa Bogart s hereckou partnerkou Lauren Bacallovou do seba počas filmovania zamilovali.
20.00, JOJ: Šiesty zmysel
Bruce Willis a Haley Joel Osment excelujú v mrazivom mysterióznom trileri so šokujúcom rozuzlením. Po hroznej tragédii, ktorá sa stala pred dvoma rokmi, život detského psychológa nestojí za nič. S manželkou sú si zo dňa na deň vzdialenejší, a tak všetku energiu sústredí na záchranu nového pacienta -- osemročného chlapca obdareného zvláštnou schopnosťou -- vidieť duchov mŕtvych. Debutový film pôvodom indického režiséra M. Nighta Shyamalana ostáva zatiaľ jeho vrcholným dielom. Ďalšie snímky (Vyvolaný, Znamenia, Osada, Dáma vo vode) už nedosiahli takú kvalitu, hoci aj v nich sa tvorca usiloval stavať na originálnom príbehu s nejasným koncom.
22.10. STV 2: Breezy
Americký film z roku 1973 režíroval Clint Eastwood. Komorná melodráma rozpráva príbeh o vzťahu dvoch vekovo rozdielnych ľudí -- dospievajúcej sedemnásťročnej hipisáčky s veľkým srdcom Breezy a muža v strednom veku a so srdcom zlomeným rozvodom, ktorý podľahne jej šarmu. Snímka získala v roku 1974 tri nominácie na Zlatý glóbus. V hlavných úlohách sa objavia držiteľ Oscara William Holden a mladučká Kay Lenz. Clint Eastwood v jednom rozhovore vyhlásil, že zo všetkých filmov, ktoré urobil, tento mu je osobne najbližší. Hoci nie je príliš známy, kritici ho považujú za pozoruhodné dielo, ktoré prináša hlboký pohľad na vzťah ovplyvnený rozdielnym vekom.

Nedeľa 14. januára
16.30, ČT 2: Červená rieka
John Wayne a Montgomery Clift v hlavných úlohách legendárneho amerického westernu (1947). Viac než 9-tisíc kusov dobytka treba dopraviť k obchodníkom. Cesta však trvá niekoľko mesiacov a je plná nástrah. Film Howarda Hawksa patrí v žánri westernu k tomu najlepšiemu. Veľkolepé scenérie s dobytčím stádom tvoria pozadie príbehu o rivalstve dvoch mužov, z ktorých každý presadzuje svoju vôľu iným spôsobom. Scenár filmu vznikol na základe článku v časopise Saturday Evening Post. Snímka si vyslúžila nominácie na Oscara v kategóriách najlepší scenár a najlepší strih.
20.00, Prima: Hercule Poirot -- Karty na stole
Ďalší z príbehov nakrútený podľa fenomenálnej autorky detektívok Agathy Christie. Hercule Poirot je tentoraz pozvaný na večeru k mladému zberateľovi umenia Shaitanovi. Spolu s ním je pozvaných ešte niekoľko ďalších hostí -- spisovateľka detektívnych románov, plukovník, vrchný inšpektor, mladý major aj doktor. Pri večeri príde reč na vraždu a mladý hostiteľ prehodí niečo o tom, že keby sám páchal vraždu, urobil by to tak, aby vyzerala ako obyčajná nehoda. O pár hodín niekto Shaitanovi prebodne srdce. Pri pitve sa zistí, že už predtým bol omámený. V úlohe belgického detektíva sa už tradične prestaví David Suchet.
21.45, STV 1: Besný pes a Gloria
Americká komédia z roku 1993 priam hýri hviezdnym hereckým obsadením, hoci úspech u kritikov príliš nezožala. Wayne Dobie (Robert De Niro) je policajný fotograf, ktorý však radšej mal byť umelcom. Aj napriek tomu, že je to skvelý profesionál, s ostatnými vecami si nevie veľmi poradiť. Osud mu však privedie do cesty situáciu, ktorá jeho život radikálne zmení. Wayne totiž zachráni život mafiánskemu bossovi Frankovi Milovi (Bill Murray) a ten sa mu hodlá odvďačiť. Môže sa stať boss podsvetia najlepší priateľ s policajtom? To je absolútne vylúčené, ale Frank sa o to snaží. A ako znak dobrého priateľstva mu ponúka jednu svoju zamestnankyňu Gloriu (Uma Thurman). Ženská ruka by sa Waynovi zišla viac ako si myslí, ale predsa len -- to všetko sa nedá len tak. Spoločnosť zločincov je to posledné, po čom Wayne túži. Lenže Frank sa nevzdáva a Gloria je prekrásna...
23.40, JOJ: Osudové stretnutie
Sean Connery ako starý uzavretý spisovateľ objaví nadanie černošského mladíka s literárnymi ambíciami. Chlapec nájde u čudáckeho literáta podporu, vďaka ktorej prekoná sociálne bariéry a rozvinie svoj spisovateľský talent, a naopak, osamelý starnúci muž nájde znovu radosť zo života, ale aj odvahu vyrovnať sa s vlastnou minulosťou. Rodinu totiž netvoria vždy len pokrvní príbuzní, ale niekedy do nej môžu patriť aj ľudia, ktorých si nájdeme alebo ktorí si nájdu nás. Americký film renomovaného režiséra G. Van Santa (Dobrý Will Hunting) získal niekoľko filmových ocenení, mladý černošský herec Rob Brown získal v roku 2001 za film ocenenie Najlepší mladý herec. Atmosféru snímky podfarbujú džezové nahrávky zo 60. a 70. rokov. (mp)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:32