StoryEditor

Zlato, ktoré sa zelená

27.04.2007, 00:00

Zelené plody pripomínajúce odležané arašidy. Dozrievajú na trojmetrových kroch, ktoré by bez zastrihávania dorástli až do výšky tretieho poschodia. Dve na prvý pohľad nie príliš vábne vyzerajúce zrnká alebo jedno, takzvané kráľovské oko, v červenom dužinatom plode. Po rope druhá najpredávanejšia komodita na svetovom trhu. Káva nazývaná aj zelené zlato.
Najpopulárnejší nápoj na svete, ktorý údajne chráni milovníkov alkoholu od cirhózy pečene a pomáha pri rakovine prsníka či parkinsonovej chorobe. Pre mnohých neodmysliteľný ranný rituál, bez ktorého nerozlepia oči, či nevyhnutná bodka za obedom. Pre nesmelých zámienka na očarenie zvodnej slečny. Čokoládovohnedý mok, ktorého sa na svete každoročne vypije niekoľko sto miliárd šálok, môže mať mnoho chutí. Inú má 100-percentná arabika z Jamajky, inú zas arabiky z Kostariky. Na Slovensku si možno vybrať z mnohých značiek, hoci začínajúci kávičkár iba ťažko naplno docení jamajské zlato Blue Mountine. Aj kávu -- rovnako ako víno -- sa treba učiť piť. Dvojdecové plastové kýbliky s umelohmotným koláčikom na cestu však nie sú tým správnym začiatkom...

Espresso pohladí, turek ovalí
Na Slovensku sme donedávna poznali iba zalievanú kávu a meltu, ktoré nemjú so správnym talianskym espressom nič spoločné. S jej pitím to bolo podobne ako s vínom -- rozlišovalo sa medzi červeným a bielym. Brazílsku či kolumbijskú arabiku bolo možné zohnať iba v Tuzexe. Podľa obchodného a marketingového riaditeľa Bialiarní obchodu Poprad Igora Matušeka sa však pred rokom 1989 predávala dobrá káva. "Československo bolo známe tým, že sa tu pila najkvalitnejšia káva z krajín bývalého východného bloku. Konzumovali sa takmer výhradne kávové zmesi pripravené z odrôd káv arabika." Horšie to však bolo so samotnou prípravou -- pili sme vriacou vodou zaliate neurčité množstvo kávy z vedierok, po ktorej nám v ústach zostávala horká pachuť a jemný povlak. Takto pripravený "turek" pritom obsahoval oveľa viac kofeínu ako klasické espresso, pretože sa káva dlho lúhovala. Príprava tradičného espressa totiž trvá najviac pol minúty. Ak sa niekomu zdá prisilné, treba ho rozriediť horúcou vodou. V mnohých slovenských kaviarňach to však nie je pravidlom, odporúčame preto objednať si malé espresso a v prípade potreby expresis verbis požiadať o doliatie horúcej vody. Inak sa vám môže stať, že dostanete šálku naplnenú takmer po okraj trpkou kávou s nie príliš lahodnou vôňou a bez pevnej hustej peny.

Klasické espresso? 30 mililitrov

Kultúra pitia kávy sa zlepšuje. "Pribúdajú ľudia, ktorí začínajú káve rozumieť," upozorňuje Peter Debnár zo spoločnosti dovážajúcej na Slovensko kávu. Väčšina zákazníkov však podľa neho stále očakáva, že za tridsať či štyridsať korún dostane dvojdecovú šálku kávy. "Keď im čašník prinesie klasické talianske espresso (maximálne 30 mililitrov), bývajú sklamaní," uzatvára Debnár. Chyba je aj v kaviarňach -- často nie sú k dispozícii informácie o ponúkanej káve. Ani najdrahšie a najkvalitnejšie druhy káv však nie sú zárukou kvalitného nápoja. "Tie tvoria iba 25 percent úspechu," upozorňuje špecialista na kávu Roman Soviar. Okrem zručného barmana je dôležitý kvalitný espresso kávovar a správne nastavený mlynček. Káva pritom musí byť čerstvo zomletá a nesmie stáť dlho v zásobníku, pretože pôsobením tepla, svetla, vzduchu a vlhkosti stráca na kvalite.

Káva v cibetkách
Na Slovensku si možno vybrať z mnohých značiek. K najobľúbenejším patrí popradská 100-percentná arabika v známom červenom obale, ktorá mala v minulosti svoje plagiáty. V ponuke sú aj kvalitné odrodové značky káv. K najstarším špecializovaných obchodom gurmánskej kávy patrí Dom kávy -- Casa del Caffé na Dunajskej ulici. Majú jamajskú, kubánsku, portorickú, z Kostariky, Havaja, Sumatry, Jávy či novinku z Nepálu. "Ide o najkvalitnejšie kávy na svete, ktoré stoja nad hypermarketovými aj kaviarenskými," hovorí špecialista na gurmánsku kávu a majiteľ obchodu Michal Šturc. V tomto obchode sa možno oboznámiť aj so slávnou kávou, ktorá sa pestuje v tele cibetiek. Dôležité pre kúpe váženej kávy je skontrolovať si spôsob skladovania. Pôsobením vlhkosti, vzduchu, svetla a tepla totiž stráca káva na kvalite.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:54