StoryEditor

Michal Hvorecký: Pestuje sa tu kult neúspechu

16.06.2006, 00:00

Mnohí v týchto dňoch bilancujú, ako sa naša krajina v uplynulých štyroch rokoch zmenila, a to je iba dobre. V štáte, kde sa pestuje kult neúspechu, je načase vedieť nahlas pochváliť to, čo je pozitívne. Takýto zvyk neplatí len pre hospodárstvo alebo pre zahraničnú politiku, ale aj pre brandžu, v ktorej pôsobím ja - pre literatúru. Keď sú na našom trhu niektoré knižky domácich autorov komerčne úspešné, a v uplynulých rokoch sa ich objavilo hneď niekoľko, pre kritiku je to automaticky signál, že sú zlé, že sa podlizujú vkusu.
Propagovať svoju prácu znamená prostituovať sa. Ideálom je publikovať knihu so štedrou štátnou podporou, predať štyridsať výtlačkov a blúzniť o jej umeleckom prínose. Pritom práve na knižnej brandži sa dá ľahko ukázať, ako sa jedno odvetvie kultúrneho trhu dokázalo zreformovať. Počet vydaných titulov v slovenčine stúpa, kníhkupectvá si našli zástupy svojich zákazníkov, apokalyptické hrozby o definitívnom zániku knihy sa ukázali čírym nezmyslom. Knižný trh sa rýchlo liberalizoval, čo spočiatku vyzeralo hrozivo, no po prvotnom šoku si na ňom svoje pevné miesto našla prekladová aj pôvodná tvorba. Vydavatelia ešte nikdy tak hlasno nevolali po nových kvalitných dielach domácich autorov. Kiež by ministerskí úradníci podobne radikálne pristúpili aj k slovenskému filmu, divadlu alebo k hudbe, čiže k oblastiam, v ktorých sa situácia za uplynulé štyri roky takmer nezmenila!
Keby podobne postupovali aj v prípade školstva, ktorého sa reformy de facto nedotkli! Naše pseudouniverzity naďalej produkujú záplavu nekvalifikovaných ľudí s akože cennými diplomami. Keď chcem kvalitnú knihu, som ochotný za ňu zaplatiť, pretože viem, koľko času a energie do nej autor investoval. Rovnako rád zaplatím za prvotriedne vzdelanie od pedagógov, ktorých si vážim, pretože viem, že sa mi to neskôr mnohonásobne vráti.
Preto: Chváľme reformy, ktoré sa rozbehli a podarili. Kritizujme tie, ktoré sa z najrôznejších populistických dôvodov neuskutočnili. A kričme, keď vo volebných programoch čítame, že sa niektoré ešte ani len nechystajú!

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:12