StoryEditor

N-acetylcysteín -- viac než liek proti kašľu

06.12.2004, 23:00

V dnešnom uponáhľanom svete akosi na nič iné okrem práce nemáme čas: na rodinu, priateľov, koníčky, šport, no čo je najviac zarážajúce, nedokážeme si nájsť dostatok času ani na seba a svoje zdravie. Zdá sa, že najväčším problémom a nepriateľom pracujúcej, ekonomicky aktívnej vrstvy obyvateľstva, sa stáva choroba. A keď nás postihne niečo také "banálne" ako kašeľ, chceme byť okamžite fit (predsa šéf ma chce vidieť v plnom nasadení, vždy s úsmevom, alebo nechcem zmeškať svoj squashový zápas), veď sme natoľko pracovne vyťažení, že si chorobu jednoducho nemôžeme dovoliť. Všetko sa nám však môže vrátiť aj s úrokmi.
Kašeľ je prirodzenou obranou organizmu, ale zároveň aj útokom na naše dýchacie cesty. Preto treba kašeľ začať liečiť čo možno najskôr. Nepríjemným pre chorého, ale aj pre jeho okolie, je najmä tzv. produktívny kašeľ s tvorbou hlienu. Je známkou toho, že samočistiaci mechanizmus dýchacích ciest je preťažený. V tomto prípade je potrebné podporovať vykašliavanie a skvapalniť hlien -- a to prostredníctvom mukolytík a expektorancií.
N-acetylcysteín (NAC) je azda najznámejším mukolytikom, odkedy sa uviedol do terapeutickej praxe. Ako liek sa používa predovšetkým v dvoch klasických indikáciách: na terapiu kašľa a ako antidotum (protijed) pri pomerne častej otrave paracetamolom, ktorý je bežným prostriedkom na znižovanie horúčky. V týchto indikáciách NAC osvedčil svoju spoľahlivosť a bezpečnosť počas viac ako troch desaťročí. Kým iné účinné látky v starých alebo aj novších liekoch sú zväčša nahrádzané novými liekovými molekulami, N-acetylcysteínu sa to akosi netýka, naopak, výskumy z ostatných rokov odkrývajú jeho ďalšiu cennú vlastnosť ako antioxidantu. Preto sa NAC ocitá aj v úlohe lieku odďaľujúceho starnutie buniek, znižujúceho riziko rakovinových ochorení, odporúčaného na potláčanie zápalu a poškodenia priedušiek pri chronickej obštrukčnej pľúcnej chorobe a niektorých ďalších pľúcnych chorobách (uvažuje sa aj o jeho nasadení pri astme a pľúcnej fibróze), pri alkoholovom a toxickom poškodení pečene a ďalších. Vďaka svojim účinkom sa v zahraničnej literatúre podávanie NAC odporúča ako súčasť komplexnej liečby.
NAC pôsobí tak, že rozpúšťa všetky druhy hlienov v dýchacích cestách, ktoré sú zodpovedné za väzkosť hlienu a podporuje vykašliavanie. Má nepriamo antimikrobiálne účinky, pretože znižuje kolonizáciu baktérií a podporuje samočistiace schopnosti pľúc. Z bežných laických indikácií ocenia NAC aj fajčiari. Síce jediné správne riešenie v tomto prípade je nefajčiť, ale fajčiar, ktorý sa na tento krok zatiaľ nevie odhodlať a chce aspoň čiastočne zmierniť daktoré škodlivé dosahy fajčenia, môže užívať NAC (prípadne spolu s NAC môže užívať aj ďalšie antioxidanty, a to vitamín C a E). Ak kašeľ pretrváva, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.
Aby bol obraz o účinkoch N-acetylcysteínu úplný, treba spomenúť, že v zahraničí sa propaguje aj ako "wellness drug", t. j. ako preparát pre zdravý životný štýl, pre ľudí, ktorí chcú oddialiť negatívne účinky starnutia, pôsobenia niektorých škodlivých faktorov životného či pracovného prostredia a pod.
NAC sa u nás predáva ako Solmucol vo viacerých liekových formách: ako sirup určený predovšetkým pre deti, vo vode rozpustný granulát a ako pastilky (cmúľacie tablety). Netreba však zabúdať na jednu dôležitú vec. Vo väčšine prípadov je kašeľ prejavom prechladnutia. Kašľu z prechladnutia je však možné predchádzať preventívnymi opatreniami. Posilnite si prirodzenú obranyschopnosť svojho tela: prijímajte vyváženú stravu, športujte, doprajte si dostatok spánku a najmä sa vyhýbajte možnému nakazeniu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:07