StoryEditor

Fondy a českí poľnohospodári

17.08.2005, 00:00

Napriek tomu, že inde to s vyplácaním európskych peňazí škrípe, inokedy nespokojní českí poľnohospodári sa na dotácie z únie priveľmi nesťažujú. Prekážka sa na začiatku roku objavila v českých potravinárskych firmách, ktoré žiadali o podporu v rámci operačného programu Priemysel a podnikanie. Žiadosti najskôr bez problémov prijímalo ministerstvo priemyslu a obchodu. Vzápätí však vyhlásilo, že podľa pravidiel EÚ môže napríklad dotovať cukrárov alebo pekárov, ale už nie výrobu mliečnych či mäsových výrobkov. To patrí ministerstvu poľnohospodárstva. Zlyhanie úradníkov pripravilo podľa českej potravinárskej komory podnikateľov o stovky miliónov korún.
"Ministerstvo poľnohospodárstva už pripravilo návrh na dotovanie z národných zdrojov. Pôjde do vlády a zároveň takúto výnimku schvaľuje Brusel. V tomto prechodnom programe bude asi 210 miliónov českých korún," hovorí šéf českej komory Jaroslav Camplík.
Kým potravinári bojujú rádovo o stovky miliónov korún, poľnohospodári majú v tomto roku dostať viac než tridsať miliárd českých korún. Vďaka fungujúcej Platobnej agentúre, ktorá riadi Štátny poľnohospodársky intervenčný fond, prebieha rozdeľovanie podpory zväčša bez problémov. Iba nedávno sa posťažovali na oneskorené platby ekologickí farmári, ktorí dostávajú dotácie napríklad za to, že na poliach nepoužívajú chémiu.
Hlavným problémom českých roľníkov po vstupe do únie nie je zlá práca úradníkov, ale zmena v systéme vyplácania dotácií. Vlani získali podstatnú časť dotácií už na začiatku roka. Systém Bruselu však takéto zálohové platby neumožňuje a peniaze, naopak, prichádzajú spätne, začínajú sa vyplácať vždy až na konci roka.
Európsku úniu však čaká v budúcom rozpočtovom období dôležitá zmena v agrárnej dotačnej politike. Začne naozaj dôsledne odlišovať dotácie na produkciu, ktoré musí i pod tlakom Svetovej obchodnej organizácie znižovať, a podporu na rozvoj vidieka. Doteraz všetko zahŕňal fond EAGGF, ten sa však rozdelí na dva -- na Európsky poľnohospodársky garančný fond EAGF a Fond rozvoja vidieka EAFRD. "Z garančného fondu sa budú financovať takzvané priame platby na produkciu či vývozné dotácie, z fondu rozvoja vidieka napríklad infraštruktúra v obciach, nepoľnohospodárska produkcia alebo oblasti menej priaznivé pre poľnohospodársku výrobu," vysvetlil štátny tajomník českého ministerstva poľnohospodárstva Miroslav Toman.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:28