StoryEditor

V Estónsku preukazujete príjem, poistku a adresu

09.08.2006, 00:00

V Estónsku môžu pracovať občania členských štátov Európskeho hospodárskeho priestoru bez pracovného povolenia na základe uplatnenia princípu voľného pohybu pracovníkov. Majú právo na slobodný pohyb, usadenie a hľadanie práce v Estónsku za rovnakých podmienok ako estónski občania. Toto právo platí aj pre členov ich rodín. Za členov rodiny občana EÚ sa považujú manžel, dieťa do 21 rokov alebo dospelé dieťa alebo vnúča závislé od rodičov či prarodičov, závislý rodič alebo prarodič a ich manžel. Občania Európskej únie môžu zostať v Estónsku bez povolenia na pobyt najviac tri mesiace od okamihu vstupu na územie. Potom musia požiadať o povolenie na pobyt na Úrade pre občianstvo a migráciu.
Pobyt, vzdelanie a dane
Povolenie na pobyt sa udeľuje pri splnení troch základných podmienok: musíte mať dostatočný legálny príjem, ktorý poskytuje obživu nielen pre vás, ale aj pre členov rodiny, je potrebné uzatvoriť si zmluvu o poistení, ktorá pokrýva zdravotné výdavky pri chorobe alebo zranení počas platnosti povolenia na pobyt a vaše skutočné miesto pobytu musí byť v Estónsku. Pri žiadosti o zamestnanie sa v Estónsku záujemca predkladá zamestnávateľovi životopis a sprievodný list. Niektorí zamestnávatelia tiež vyžadujú fotografiu, ale nie je to povinné. Priemerná mesačná mzda je 8 073 estónskych korún (517,5 eura), minimálna mesačná mzda je v Estónsku 3 000 estónskych korún (192,3 eura).
Doklady o vzdelaní získané v cudzom štáte sú v Estónsku ohodnotené estónskym centrom ENIC/NARIC. Každý estónsky občan a cudzinec má právo obrátiť sa na toto centrum. Platiteľmi dane z príjmu sú fyzické osoby alebo osoby, ktoré trvalo bývajú v Estónsku alebo zotrvávajú v Estónsku 183 dní, prípadne dlhšie, počas zdaňovacieho obdobia. Fyzická osoba bývajúca v Estónsku platí daň z príjmu zo všetkých príjmov z Estónska aj mimo Estónska.
Realitky -- najbezpečnejšie, ale najdrahšie
Na zabezpečenie bývania si v Estónsku, tak, ako všade v Európe, môžete prenajať byt alebo dom, zariadený či nezariadený, priamo od majiteľa alebo cez realitnú agentúru. Jeden z najväčších inzertných časopisov je Soov (www.soov.ee). Obsahuje osobitnú časť o predaji a prenájme bytov. Ďalší obchodný inzertný časopis je Kuldne Bors -- www.kuldnebors.ee, ktorý obsahuje informácie o predaji a prenájme bytov a domov. Najbezpečnejší a najodbornejší, ale aj najdrahší spôsob, ako si nájsť v Estónsku ubytovanie, je využiť služby realitných kancelárií. Na internete sú stránky týkajúce sa nehnuteľností napríklad na www.city24.ee, kde môžete nájsť prehľad trhu, databázu nehnuteľností na predaj, bytov na predaj a príležitosti na kúpu a prenájom. Ďalší veľký portál pre nehnuteľnosti je na www.kv.ee.
Povinné poistenie
Zdravotné poistenie je v Estónsku povinné. Zamestnávatelia sú zo zákona povinní odvádzať sociálne príspevky za zamestnancov, ktoré sú príjmovým zdrojom zdravotnej poisťovne. Preukazy zdravotného poistenia majú všetky osoby kryté zdravotným poistením, keď boli zaregistrované miestnym úradom Fondu zdravotného poistenia. Členský preukaz dáva osobe právo na lekársku starostlivosť vo všetkých zdravotníckych inštitúciách, ktoré uzatvorili zmluvu s Fondom zdravotného poistenia, okrem súkromných zdravotníckych inštitúcií, ktoré s fondom zmluvu neuzavreli.

Pripravené v spolupráci s EURES

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:42