StoryEditor

Koruna sa oslabuje aj napriek dobrej ekonomike

18.04.2005, 00:00
Nestálosť na devízových trhoch je obrovská. Vysoké pohyby smerom k posilneniu, ale aj oslabeniu nie sú charakteristické len pre meny rýchlo sa rozvíjajúcich trhov, ale aj pre hlavné svetové meny.

Nestálosť na devízových trhoch je obrovská. Vysoké pohyby smerom k posilneniu, ale aj oslabeniu nie sú charakteristické len pre meny rýchlo sa rozvíjajúcich trhov, ale aj pre hlavné svetové meny. Kurz slovenskej koruny oproti svojej referenčnej mene sa dostal v piatok na malý okamih už na 39,3 SKK/EUR, čo je najslabšia hodnota od novembra minulého roka. Pritom ešte v utorok stálo euro o 70 halierov menej, v marci sa obchodovalo už za 37,5. Ku koncu piatkového obchodovania sa koruna mierne stabilizovala a získala 20 halierov. Najstabilnejšou menou v regióne sa zdá česká koruna. Oproti nej sa jej slovenská menovkyňa oslabila už na 1,3 SKK/CZK, kde sa ich vzájomný kurz pohyboval ešte v roku 2003. Slovenská mena je v zajatí pohybov na poľskom trhu, ktorý je hlavným trhom v regióne V4, kvôli rozvinutému trhu s dlhopismi a vysokému objemu obchodov. Na pohyby v regióne má rozhodujúci vplyv menový pár euro-dolár. Piatkové obchodovanie to však nepotvrdilo.
Pohyby na dolári
Dolár sa v piatok po sérii ekonomických dát z USA pohyboval oboma smermi. Najprv sa síce oproti euru zhodnotil vďaka správe o naďalej vysokom príleve kapitálu do USA, neskôr však údaje o možnom oslabení ekonomického rastu poslali dolár opačným smerom. V piatok ráno sa euro-dolár obchodoval ešte na 1,2766. Najprv boli zverejnené údaje o príleve zahraničného kapitálu vo februári. Ten dosiahol 84,5 miliardy dolárov, čo bolo o 20 miliárd nad očakávania, a taktiež prekročili februárový obrovský schodok obchodnej bilancie USA. Práve údaj o zlom zahraničnom obchode spôsoboval oslabenie americkej meny v posledných troch rokoch. Krytie schodku investíciami však zabránilo návratu obáv z deficitov.
No neskôr prišla správa o očakávanom raste priemyselnej výroby, kde údaj o vyťaženosti výrobných kapacít poukázal na nižšiu ako očakávanú hodnotu. Dolár sa tak oslabil nad 1,285 USD/EUR. Neskôr sa dostal dokonca až k 1,2936, keď došlo k výraznému poklesu predbežného indexu spotrebiteľskej dôvery. Proti zhodnoteniu dolára pôsobilo aj vyberanie ziskov koncom týždňa. V predchádzajúcich dňoch ťažil dolár z očakávaní, že americký Fed, ktorý plní funkciu centrálnej banky, prikročí v obave z rastu inflácie k agresívnejšiemu pritvrdzovaniu menovej politiky, teda k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Vyššie sadzby by zvýšili atraktivitu dolára, keďže investor získa pri jeho držbe vyšší výnos.
Údaje sú dobré
Ekonomické štatistiky, tak, ako v USA, v regióne strednej a východnej Európy asi neplatia. Slovensko je dlhodobo lídrom v ekonomickom raste v rámci celej Európy, zvyšné krajiny V4 veľmi nezaostávajú. Inflácia postupne klesá vo všetkých krajinách, zahraničný obchod je v rámci noriem nadnárodných inštitúcií. Deficit verejných financií SR je navyše stabilizovaný a má tendenciu k poklesu. Jediným problémom je ešte stále vysoká miera nezamestnanosti. Ak by sa teda krátkodobí investori mali riadiť podľa ekonomických výsledkov krajín, nie je žiaden dôvod na také prudké oslabenie slovenskej koruny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:27