StoryEditor

Wenders si pomýlil dvere

09.01.2006, 23:00

Koncom uplynulého roka uviedli slovenské kiná film rešpektovaného nemeckého režiséra Wima Wendersa Krajina hojnosti (nominácia na Zlatého leva na festivale v Benátkach v roku 2004). Aktuálne -- s ani nie mesačným odstupom -- prichádza jeho najnovší titul Nechoď klopať nad dvere, vlani nominovaný na Zlatú palmu v Cannes. Zatiaľ čo Krajina hojnosti sa nepriamo vyrovnáva s udalosťami z 11. septembra a so stavom Ameriky krátko po nich, v Nechoď klopať na dvere zaostril Wenders na celkom inú výsostne americkú tému...
Howard Spence (Sam Shepard) je starnúci herec, predstaviteľ populárnych westernových hrdinov. V pracovnom nadšení preniesol svoju prácu aj do súkromia -- jeho osobný život nemá od pretĺkania sa ošľahaných kovbojov ďaleko. Neviazané sexuálne orgie, alkohol, drogy, výtržnosti vypĺňajú Howardov čas medzi filmovými klapkami. Až kým mu jedného dňa nezíde na um, že na rozdiel od slnkom prežiarených, westernových osudov, ten jeho k romantickému koncu s najväčšou pravdepodobnosťou nespeje.
Zanechá preto svoj herecký karavan aj čerstvo rozkrútený film a utečie -- na chlapa celkom prekvapujúco -- k mame. V krátkom časovom úseku (kým ho muž menom Sutter neprivedie opäť k filmovému štábu) sa mu nečakane otvoria nové obzory. Nielenže zistí, že jeho bohémske aktivity zanechali na svete trvalú stopu v podobe potomka, on následníka trónu aj vyhľadá a objaví ďalšie netušené zákutia svojej minulosti.
Howardovu cestu za bývalou milenkou (Jessica Lange) a pobyt v meste Butte pretavil režisér do dvojhodinovej adorácie americkej púšte a malomestskej atmosféry. Koniec koncov, Wim Wenders sa pre krajinomaľbu na filmovom plátne asi narodil. Ak vo svojom zrejme najznámejšom filme Nebo nad Berlínom vyrobil Berlín taký sivý, smutný a nemecký, ako si len dokážete predstaviť, v Nechoď klopať na dvere vykreslil rovnako dôkladne púšť červenú, smutnú a americkú. Pri tejto honbe za geniom loci sa mu však tentoraz rozutekali postavy. A tak kým niektoré vyvíjajú miestami až prehnanú, príliš štylizovanú aktivitu, iné si divák ani nestihne užiť. Pocit ukrátenia umocňuje predstava, že obsadenie tvoria herci schopní šťavnatých výkonov. Hlavní predstavitelia žiaria. Sam Shepard je presvedčivo tragický, bezradný a príležitostne na nervy lezúci "starý kovboj" , Jessica Lange úžasná obyčajná stále krásna žena, s ktorou sa život nemaznal. Napriek vytrvalému klopaniu na dvere sa im však nepodarilo vojsť dnu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 14:32