StoryEditor

Dolár klesá, bojí sa zníženia úrokov

17.06.2003, 00:00
Devízové trhy začínajú napĺňať prognózy analytikov o tom, že stúpajúca pravdepodobnosť poklesu úrokov v USA sa premietne do zníženia hodnoty dolára.
  • Investovanie do koruny sa oplatí
  • Eurozóna nižšie sadzby nepotrebuje
  • Formát: Dolár je s eurom na jednej lodi
  • Devízové trhy začínajú napĺňať prognózy analytikov o tom, že stúpajúca pravdepodobnosť poklesu úrokov v USA sa premietne do zníženia hodnoty dolára. V priebehu včerajších obchodov na londýnskej burze strácal dolár oproti euru v porovnaní s piatkom priebežne pol percenta, keď obchodníci predávali jedno euro za 1,1894 dolára. Európska mena sa tak výrazne priblížila k svojmu historickému vrcholu z 27. mája, keď sa euro vymieňalo za 1,1937 dolára.
    O kľúčových úrokových sadzbách bude Federálny rezervný systém (Fed), centrálna banka USA, rozhodovať na budúci týždeň. Dvojdňové zasadnutie Výboru Fed pre operácie na voľnom trhu, ktorý rozhoduje o výške úrokov, sa začne v utorok. "Očakávania ľudí sa zvyšujú a niektorí už predpokladajú, že Fed zníži sadzby až o pol percentuálneho bodu," povedal Ian Stannard, menový analytik londýnskej pobočky BNP Paribas. Hodnota základnej dvojtýždňovej repo sadzby Fedu je v súčasnosti 1,25 percenta.
    Akékoľvek zníženie bude mať negatívny dosah na výmennú hodnotu dolára. Americká mena by sa podľa Stannarda mala v najbližších týždňoch prepadnúť až na 1,2050 USD za euro, čo je v porovnaní s aktuálnym stavom zhruba 1,5-percentný pokles. Pritom za posledných 12 mesiacov stratil dolár v priamom súboji s eurom viac ako pätinu svojej pôvodnej hodnoty.
    Predstavitelia Fedu v máji naznačili, že sa obávajú ďalšieho spomalenia inflácie. Ich obavy sa čiastočne potvrdili v závere minulého týždňa v poklese spotrebiteľskej dôvery v USA. Je prejavom nižšieho záujmu o tovary a služby, čo sa následne odráža na znížení ich cien. Potom prichádza pokles ziskov podnikov a s nimi aj miezd zamestnancov.
    Okrem týchto skutočností budú členovia Výboru pre operácie na voľnom trhu zrejme brať do úvahy aj rozhodnutie Európskej centrálnej banky, ktorá začiatkom júna znížila základnú sadzbu v eurozóne na dve percentá. Veľká väčšina analytikov nepochybuje, že Fed posunie na budúci týždeň sadzby dole. Rozdielne názory majú len v tom, či to bude o štvrtinu alebo polovicu percentuálneho bodu. Prípadné zníženie až na 0,75 percenta by podľa šéfa menového výskumu v Bank of Tokyo-Mitsubishi Paula Chertkowa bolo zo strany Fedu signálom, že očakáva skôr horší ako lepší vývoj americkej ekonomiky. Chertkow prognózuje na najbližšie mesiace pád dolára na 1,25 USD za euro.
    Americkému doláru sa nedarí ani v dueloch s inými menami. So susedným kanadským dolárom sa dostal na najnižšiu úroveň od novembra 1996, pretože kanadskému doláru sa podarilo prelomiť magickú hranicu 75 amerických centov. Jednou z hlavných príčin rastúcej príťažlivosti kanadskej meny je rozdiel medzi úrokovými mierami. V Kanade sú až o dve percentá vyššie, preto investori nakupujú radšej aktíva denominované v kanadskom a nie americkom dolári. Prípadné zníženie úrokov v USA tento rozdiel ďalej prehĺbi a zvýši tlak na oslabenie amerického dolára.
    Dolár sa oslabuje aj oproti jenu, čo robí japonským úradom veľké starosti. Zhodnocovanie jenu totiž predražuje produkciu japonských exportérov a znižuje ich konkurenčnú schopnosť na americkom trhu. Aj preto Bank of Japan, centrálna banka Japonska, už niekoľko mesiacov predáva na trhu jeny, aby umelo nafúkla ponuku domácej meny a tak oslabila jej výmennú hodnotu.
    menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
    02. máj 2024 20:48