StoryEditor

Plyn a elektrina by sa mali zdaňovať tam, kde nastala spotreba

18.08.2004, 00:00
Aby sa dosiahol skutočný vnútorný trh pre elektrinu a plyn bez prekážok DPH, miesto dodávky plynu v rozvodnom systéme zemného plynu a elektriny pred tým, ako tovar dosiahne konečnú fázu spotreby, by sa malo určiť ako miesto, kde má spotrebiteľ zriadený svoj podnik. Dodanie elektriny a plynu od obchodníkov a distributérov ku konečnému spotrebiteľovi, by sa malo podľa navrhovanej úpravy zdaňovať na mieste, kde spotrebiteľ skutočne využíva tovar. Tým sa zabezpečí zdaňovanie v krajine, kde nastáva skutočná spotreba, t. j. v mieste, kde sa nachádza počítač spotreby spotrebiteľa.

Hlavným zámerom novely zákona o DPH je vykonať v platnej úprave zmeny a doplnenia, ktorými sa dosiahne skutočný vnútorný trh pre elektrinu a plyn bez prekážok DPH. Plyn a elektrina sú podľa zákona považované za tovar, ale ťažko sa fyzicky sledujú a je osobitne náročné určiť miesto dodania tovaru. Z tohto dôvodu sa na základe smernice Rady 2003/92/ES určuje osobitne miesto dodania týchto tovarov.

Aby sa dosiahol skutočný vnútorný trh pre elektrinu a plyn bez prekážok DPH, za miesto dodávky pred tým, ako tovar dosiahne konečnú fázu spotreby, by sa malo určiť sídlo podniku -- spotrebiteľa. Dodanie elektriny a plynu od obchodníkov a distributérov ku konečnému spotrebiteľovi by sa malo podľa navrhovanej úpravy zdaňovať na mieste, kde spotrebiteľ skutočne využíva tovar. Tým sa zabezpečí zdaňovanie v krajine, kde nastáva skutočná spotreba, t. j. v mieste, kde sa nachádza počítač spotreby spotrebiteľa.
Súčasne sa podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka zabezpečí harmonizácia pravidiel, ktoré upravujú miesto poskytovania služieb prenosu a prepravy rozvodnými sieťami, aby nedochádzalo k dvojitému alebo žiadnemu zdaneniu v súlade s článkom 9 bod 2 písm. e) Šiestej smernice 77/388/EHS. V praxi to znamená, že dovoz plynu pomocou rozvodného systému zemného plynu alebo dovoz elektriny by mali byť oslobodené, aby nedochádzalo k dvojitému zdaneniu.
Zahraničné osoby, ktoré dodávajú plyn cez rozvodný systém zemného plynu alebo elektrinu a miesto dodania týchto tovarov je v SR, nie sú povinné sa registrovať za platiteľov dane na Daňovom úrade Bratislava I, pretože splnenie daňovej povinnosti za dodané tovary prechádza na zákazníka. Podľa názoru riaditeľky Daňového úradu Poprad Dariny Salanciovej je zapracovanie tohto ustanovenia pravdepodobne výsledkom určitej energetickej loby. Čo nesporne podľa jej slov prinesie úsporu finančných prostriedkov vo forme voľného cash-flow u výrobcov energie, ak predaj tejto energie bude oslobodený, resp. bude sa zdaňovať v mieste spotreby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. jún 2024 04:47