29.11.2004, 23:00

Oxford. Pred tým slovom mám rešpekt. Úctu. A spomienky.
Vždy som chcela byť jednou z nich -- vyvolených, elitných študentov. Pýšiť sa takou istou školou ako Hugh Grant alebo Rowan Atkinson. Menom, ktoré stačí vysloviť a vytvorí sa predo mnou ochranný štít, alebo skôr zlatý kľúč, ktorý akoby zázrakom odomkne všetky dvere. Ale ako sa tam dostať, ako dokázať, že ja som tá pravá -- to sú základné otázky. Adekvátnejšou otázkou by asi bolo, či by som tam vedela vydržať.

V Británii sú dve školy, ktoré sa pýšia tým najvyšším renomé. Oxford a Cambridge v skratke Oxbridge. Študent, ktorý sa prihlási na prijímačky do Oxfordu, je vyradený z prijímačiek v Cambridgei, a naopak. Príprava sa prekvapivo začína už v auguste rok pred skončením strednej školy. V prvom kole treba napísať zaujímavo v krátkosti o sebe, treba pozháňať odporučenia, diplomy a stredná škola vám vystaví potvrdenie, v ktorom napíše, aké známky na maturite od vás očakáva. I keď oficiálny deadline odovzdania prihlášok je až v decembri, treba to poslať čo najskôr (v septembri -- októbri), aby vaša prihláška mala čo najväčšiu šancu, že jej venujú dostatok času. Je neuveriteľné, ako čas a pohľad do vášho životopisu zavážia. Študenti často napíšu desiatky, niekedy stovky životopisov, kým sa odhodlajú niečo poslať. Zvláštnosťou Oxfordskej univerzity je, že sa skladá zo 46 menších collegov, v ktorých majú študenti tzv. tutoriálne semináre, ktoré sú vykonávané formou one to one, jeden profesor na jedného žiaka. A ja si myslím, že toto je najdôležitejšia výhoda Oxfordu. Preto keď sa hlásite do Oxfordu, prihlásite sa do konkrétneho collegu, nie do Oxfordu ako celku.

Ak prejdete prvým sitom, pozvú vás na týždeň na skúšky do Oxfordu. Mesto je prekrásne, ale všade sa prechádzajú študenti, ktorí akoby vyšli z továrne na výrobu ľudí -- takí sú si podobní. Dlhý čierny plášť, čierne topánky, výraznejší šál, a obrovský dáždnik -- a už viete, že študuje na Oxforde. Jednou z vecí, ktoré ma zarazili, bolo, že nám v prospektoch radili, aby sme si zobrali niečo na čítanie alebo učenie, aby sme sa nenudili. Kto by sa v Oxforde mohol nudiť? Pri príchode do môjho collegu Lady Margharets Hall som však zostala v šoku. Prekrásne budovy, krátky anglický trávnik, už len vytiahnuť golfové palice a začať hrať. Nevládla tu však typická študentská atmosféra. Po chodbách sa rozliehala klasická hudba. Študenti na lavičke hrali šach. V klubovni, kde som predpokladala, že bude najrušnejšie, sa čítali noviny. Ticho šumela hudba z televízora.
Moja izba bola pekná. Obrovská miestnosť s kozubom a sedačkami a obrovskými oknami do záhrady. Vo vedľajšej izbe niekto hral na husliach, bola to azda najkrajšia hudba, akú som kedy počula. Vysvitlo, že Talian, ktorý na nich hral, sa učí hrať len tretí rok. Bol oblečený v saténovom župane, bafkal fajku a pil whisky. Vraj sa mu tak lepšie koncentruje pri štúdiu. Každú hodinu mu volala mama, aby ho skontrolovala. Mal 23 rokov. Premkol ma zvláštny pocit z prvého dňa v Oxforde, zdalo sa mi, že som na inej planéte. Všetci boli veľmi zvláštni, čistotní, tichí. Len raz sme v noci zažili rozruch. Talian sa v noci zľakol a dal security prehľadať celu záhradu, lebo počul, ako sa tam niekto prechádza....

Prijímacie skúšky

Prijímačky sa skladali z eseje a ústneho pohovoru. Téma eseje bola nevšedná:
Obhájte prístroj, ktorý by stimuloval zážitky. Človek, ktorý je na neho napojený, by sa mohol rozhodnúť dopredu, na aký čas chce byť napojený a či by mal vedieť po odpojení, že vôbec bol napojený.

V ústnych pohovoroch chceli rýchle spontánne odpovede na situácie, ktoré sa stále obmieňali. Napr.
Kým ste neboli doma, cudzia žena prišla a umyla vám okná. Viete o nej, že si zarába umývaním okien. Prídete a ona žiada, aby ste jej zaplatili. Mali by ste jej zaplatiť? Prečo?
Zmena:
Táto žena videla, že máte špinavé okná, a tak prišla a umyla ich. Nezarába si tak zvyčajne, ale teraz tak urobila na základe inštinktu a čaká, že jej zaplatíte. Mali by ste jej zaplatiť? Prečo?
Zmena:
Boli ste doma a videli ste, ako vám cudzia žena umýva okná, ale nezastavili ste ju. Mali by ste jej zaplatiť? Prečo?
Zmena
Boli ste doma a cudzia žena sa vás spýtala, či vám má umyť okná a vy ste odmietli, ona aj tak začala umývať okná, a vy ste ju nezastavili. Mali by ste jej zaplatiť? Prečo?
Zmena:
Vlastne to nebola cudzia žena. Poznáte ju. Mali by ste jej zaplatiť? Prečo?
..............................
Takýchto rôznych situácií bolo asi 10. Spomeniem už len jednu.
Potrebujete si požičať peniaze. Váš kolega vám ich dá. Na druhý deň príde za vami a pýta si ich. Musíte mu ich vrátiť? Aj keď nebol žiadny písomný doklad?
Zmena:
Váš kolega nebol v kancelárii, ale na stole mal peniaze. Požičiate si ich. Musíte mu ich vrátiť?
Zmenilo by sa niečo na vašej odpovedi, keby zabudol, respektíve si nevšimol že mu peniaze chýbajú?
Zmenilo by sa niečo na vašej odpovedi, keby ste vedeli, že váš kolega chodí každú stredu nakupovať potraviny? Musíte mu ich vrátiť do stredy?
Zmenilo by sa niečo na vašej odpovedi, keby v stredu chodil na nákupy oblečenia?
Ak prejdete týmito skúškami, dostanete tzv. conditional offer, čo znamená, že môžete nastúpiť do Oxfordu, ak splníte ich maturitné požiadavky. Ak nie, vaše prijatie bude neplatné. Počet prijatých ľudí je minimálny, napríklad na právo s rokom stráveným v Európe to bol len jeden človek na college.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 09:03